FC Barcelonan uudelleenrakennus ottamassa lisää kierroksia

Viime kaudella pahasti kompuroinut FC Barcelona on touhuillut aktiivisesti alkukesän aikana, ja seura on laittamassa niin talouttaan kuin rosteriaan uuteen uskoon. Siirtohuhut ovat käyneet viime viikkoina kuumina niin sisään kuin uloskin päin siirtymässä olevien pelaajien ympärillä. Samaan aikaan seuran johtoporras on kehitellyt tapoja kerätä varoja ykkösjoukkueen uudelleenrakentamista varten. Meneillään on nuorennusleikkaus, mutta tämän kesän ostoslistan kärkinimet ovat kokenutta tähtikaartia. Nyt katsastamme, miltä Barcan meininki näyttää, kun uuden kauden alkuun on aikaa alle kaksi kuukautta.

Hankintalistalla valmiita tähtiä

Takkuavan kauden keskellä Barcelona oli kiireinen jo viime tammikuun siirtoikkunassa, ja jättiseuraan on jälleen liitetty mediassa lukuisia vahvistuksia. Bayern Münchenin maalitykki Robert Lewandowski on ollut pitkin kevättä huhujen keskipisteenä, ja puolalaisen siirto odotetaan julkaistavan lähiaikoina. Sentteriä pidetään yleisesti maailman tämän hetken parhaana maalintekijänä, mutta miehen 33 vuoden ikä ei aivan käy yksiin Barcan nuorennusleikkauksen kanssa. Manageriksi kesken viime kauden ryhtynyt Xavi tarvitsee kuitenkin ilman muuta ryhmäänsä kokemusta ja varmoja maaleja, ja Lewandowskin hankinta olisikin varsin looginen ratkaisu projektin tässä vaiheessa.

Barcelonaan kesällä yhdistettyjä pelaajia

 • Robert Lewandowski, Bayern München
 • Angel di Maria, Paris Saint-Germain
 • Jules Kounde, Sevilla
 • Kalidou Koulibaly, Napoli
 • Bernardo Silva, Manchester City

Toinen katalonialaisseuraan viime aikoina vahvasti liitetty pelaaja on Angel di Maria, joka on valmis jättämään Paris Saint-Germainin. Kokeneella argentiinalaisella on ikää jo 34 vuotta, joten molemmat mahdolliset hankinnat ovat tietynlaisia lyhytkestoisia väliaikaisratkaisuja Blaugranan tulevaisuutta rakennettaessa. Muita Barcaan jo alkukesästä yhdistettyjä pelaajia ovat muun muassa Leedsin Raphinha, Sevillan Jules Kounde, Napolin Kalidou Koulibaly ja Manchester Cityn Bernardo Silva. Rosteria täytyy tietenkin putsata uusien tulijoiden tieltä, ja myös seurasta lähtijöitä on kartoitettu jo valmiiksi.

Palkkarakenne uusiksi

Barcelonan listoilla on useita huippupalkkaisia pelimiehiä, joista johtoporras on valmis pääsemään eroon. Lehtitietojen mukaan seurapomo Joan Laporta on lätkäisemässä sisäisen kymmenen miljoonan euron palkkakaton, joka koskisi sekä uusia hankintoja että jatkosopimuksia. Nykymiehistöstä ainakin kovapalkkaiset Frenkie de Jong, Memphis Depay, Ousmane Dembele ja Sergio Busquets ovat tällä hetkellä liipaisimella. De Jong on jo puskettu melko lähelle siirtoa Manchester Unitediin, ja Dembeleä ollaan joka viikko kauppaamassa erinäisiin osoitteisiin pitkin Eurooppaa. Busquetsin kanssa yritetään vielä sorvata liksan alennusta ensi kaudelle.

Barcelona on valmis myymään

 • Frenkie de Jong
 • Memphis Depay
 • Ousmane Dembele
 • Sergio Busquets

Palkkojen leikkaus on ollut viime aikoina jotakuinkin pakon sanelemaa. Barcelonan heikko taloustilanne on ollut jo pitkään kaikkien tiedossa, ja megaliksaa nauttinut seuralegenda Lionel Messi jouduttiin viime kesänä myymään PSG:n riveihin. Palkkakulujen alentaminen ei kuitenkaan välttämättä olekaan niin akuutti toimenpide kuin mitä vielä jokunen kuukausi sitten luultiin. Barcan johtoporras on nimittäin juuri onnistunut luovimaan seuran kassaan massiivisen potin.

Satojen miljoonien lisätulot varmistettu

Barcelona ilmoitti kesäkuun puolivälissä sopineensa Barca Licensing and Merchandising -yhtiön (BLM) sekä tulevien kausien TV-oikeuksien osien myynnistä. Kaupoissa ei ole kysymys pikkurahasta, sillä tempauksen kerrotaan kartuttavan seuran kassaa peräti noin 700-800 miljoonalla eurolla. Seurajohto kertoi tämän järjestelyn olevan välttämätön Barcelonan pelastamiseksi ja sen kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Omistuksilla rahastamisen jälkeenkin seuran on edelleen tarkoitus pitää palkkabudjetti tulevaisuudessa kurissa. Toimintaan siirtomarkkinoilla molemmat operaatiot vaikuttavat tietenkin merkittävästi. Vaikka Barca kyykkäsi melko pahasti viime kaudella, on katalonialaisjätti silti edelleen yksi maailman vetovoimaisimmista seuroista.

Barcelonan sijoitukset La Ligassa

 • 2021/22, toinen
 • 2020/21, kolmas
 • 2019/20, toinen
 • 2018/19, mestari
 • 2017/18, mestari

Yllä mainitut bisnekset ajoittuvat mukavaan saumaan alkukesälle, kun siirtosirkus on starttailemassa toden teolla. Jo Lewandowskin hinnan on arvioitu olevan 40-50 miljoonan euron kieppeillä, joten pelimerkkejä katalonialaisilla täytyykin olla käytössään. Tuoreimmissa huhuissa Bayern olisi Barcan muuttuneen rahatilanteen kuultuaan hilaamassa siirtosummaa vielä ylemmäksi. Myös Raphinhan hinnasta ollaan käymässä kovaa vääntöä, sillä Leeds ei vaikuta olevan valmis tinkimään 55 miljoonan euron pyynnöstään. 

Siirtorumba pyörähtämässä käyntiin

Barcelonan ympärillä pyörivä sirkus on alkanut jo ottaa kierroksia, mutta kaikki siirtohuhut eivät varmastikaan tule toteutumaan. Joukkue tulee kuitenkin ensi kauden alussa olemaan hyvin eri näköinen kuin viime keväänä. Xavin johdolla olisi tultava pikimmiten tulosta, vaikka joukkueen uudelleenrakennus on edelleen vaiheessa. Barca ei ole voittanut Espanjan mestaruutta kolmeen vuoteen eikä Mestarien Liigaa sitten kevään 2015. Talouspuolella seura on ajettu viime vuosina lähes tuhoon, mutta nyt kassaan on taas tempaistu läjäpäin rahaa. Barcelonan leirissä on luvassa jännittävä ja takuuvarmasti värikäs siirtokesä, kun Blaugrana aloittaa kipuamisensa takaisin kohti Euroopan huippua.

LUE KAIKKI UUTISET