Euroopan MM-karsinta huipentuu – viimeiset lohkot rymistellään päätökseen

Euroopan MM-karsintojen lohkovaihe pelataan päätökseen maanantaina ja tiistaina. Lohkoissa F ja I kärkipaikat ovat jo ratkenneet ennen päätöspäivää, kun Tanska ja Englanti jyräävät suoraan kisoihin, ja Skotlanti ja Puola ovat varmistaneet paikan jatkokarsintaan. Myös E-lohkossa Belgia on jo kisapaikkansa lunastanut, ja kakkospaikka jaetaan Walesin ja Tshekin välillä. Ryhmissä C ja G sekä Suomen D-lohkossa päätöspäivä tulee sen sijaan tarjoilemaan vielä huikeaa draamaa.

C-lohkossa kärkikaksikko on selvä, kun tappiottomat Italia ja Sveitsi ovat ampaisseet muilta karkuteille. Joukkueet ovat molemmat 15 pisteessä, ja Italian maaliero on kaksi osumaa kilpakumppaniaan parempi. Kumpikin on viimeisen kierroksen ottelussaan valtavan suosikin asemassa, ja kun tasapisteissä maaliero ratkaisee järjestyksen, saattaa illasta kehkeytyä hurja joukkueitten välinen maalintekokilpailu.

C-lohkon tilanne

 1. Italia, 4-3-0, 13:2, 15p
 2. Sveitsi, 4-3-0, 11:2, 15p
 3. Pohjois-Irlanti, 2-2-3, 6:7, 8p
 4. Bulgaria, 2-2-3, 6:10, 8p
 5. Liettua, 1-0-7, 4:19, 3p

Heinäkuussa Euroopan Mestaruuteen rynninyt Italia on kesän jälkeen hieman junnannut MM-karsinnassa, ja se on voittanut edellisestä neljästä pelisään vain yhden. Azzurri jäi syyskuun alussa yllättävään 1-1 tasuriin kotonaan Bulgariaa vastaan, ja myös Sveitsi onnistui ruuvaamaan Italialta tasapelit kotona ja vieraissa. Italia oli lähellä ratkaista kisapaikan itselleen viime perjantain Sveitsi-kamppailussa, mutta viimeisen minuutin missattu pilkku jätti asetelman vielä mukavasti auki.

Molemmat tulevat erittäin suurella todennäköisyydellä voittamaan päätöskierroksella, ja Italian kasvattama pieni kaula maalierossa on ratkaisevassa asemassa lohkon kärkipaikkaa ratkottaessa. Bulgaria on ailahtelevainen nippu, mutta se on kuitenkin parantanut otteitaan karsinnan edetessä. Sveitsi on hieman tukalassa asemassa, kun sen pitäisi väkisin repiä hyvin runsasmaalinen voitto. Bulgaria pystyy vähintäänkin välttämään täydellisen romahduksen, joten Italialle tulee kisapaikkaa varten riittämään rutiinivoiton hakeminen Pohjois-Irlannista.

C-lohkon päätöskierroksen ottelut 15.11

 • Pohjois-Irlanti – Italia, klo 21:45
 • Sveitsi – Bulgaria, klo 21:45

G-lohkossa kolmen kärki on kaikista ryhmistä tasaisin, kun Hollanti, Turkki ja Norja ovat vain kahden pisteen sisällä. Kaikilla on vielä päätöskierroksella mahdollisuus napata suora kisapaikka, ja yksi joukosta jää auttamatta jatkokarsinnankin ulkopuolelle. Viimeisen kierroksen helmi on Hollannin ja Norjan kohtaaminen Rotterdamissa. Samaan aikaan Turkki jahtaa pisteitä Montenegrosta pitääkseen kisahaaveensa elossa. Tilanne on siis kiharainen ja huippujännittävä.

G-lohkon tilanne

 1. Hollanti, 6-2-1, 31:8, 20p
 2. Turkki, 5-3-1, 25:15, 18p
 3. Norja, 5-3-1, 15:6, 18p
 4. Montenegro,3-3-3, 13:13, 12p
 5. Latvia, 1-3-5, 8:13, 6p
 6. Gibraltar, 0-0-9, 3:40, 0p

Hollannilla oli jo lauantai-iltana mahdollisuus varmistaa lohkovoitto, mutta se menetti 2-0 johtonsa Montenegrossa ottelun loppuhetkillä. Aiemmin päivällä Norja oli töpeksinyt oman pelinsä jäämällä kotonaan maalittomaan tasapeliin Latvian kanssa. Kumpikin on nyt päätösottelun tappiolla vaarassa pudota kokonaan kisoista pois. Turkin ainoa mahdollisuus suoraan kisapaikkaan on lyödä Montenegro ja toivoa Norjan voittoa Hollannista niin, että Turkin maaliero pysyy näistä maista parempana.

Hollannille riittää sen tyrmäävän maalieron ansiosta lohkovoittoon tasapelikin Norjaa vastaan, ja se tuskin menee tyrimään jo toista ottelupalloa. Norjalle tasapelikään ei riitä jatkokarsintaan, jos Turkki ottaa edes pisteen Montenegrosta. Hyökkäämään pakotettu Norja tulee olemaan vaikeuksissa, joten Hollanti pääsee jyräämään lohkovoittajana kisoihin, ja Turkille jää käteen paikka jatkokarsinnassa.

G-lohkon päätöskierroksen ottelut 16.11

 • Hollanti – Norja, klo 21:45
 • Montenegro – Turkki, klo 21:45
 • Gibraltar – Latvia, klo 21:45

Hallitseva maailmanmestari Ranska varmisti D-lohkon ykkössijan lauantaina nuijimalla Kazakstanin Pariisissa, mutta jatkokarsintapaikasta taistelevat edelleen Ukraina ja ilahduttavasti Suomi. Huuhkajat otti kivikovan vierasvoiton Bosniasta ja hyppäsi kuskin paikalle kamppailussa ryhmän kakkostilasta. Suomi kohtaa päätöskierroksella täpötäydellä Olympiastadionilla juuri Ranskan, ja voitolla Markku Kanervan miehet varmistaisivat lohkon kakkostilan. Tasapeli tai tappiokin riittää Huuhkajille, mikäli Ukraina ei samaan aikaan lyö Bosniaa vieraissa. Suomella on joka tapauksessa itseluottamus huipussaan, ja Ranska on hurmoshengen turvin kaadettavissa historiallisessa futisnäytelmässä.

D-lohkon tilanne

 1. Ranska, 4-3-0, 16:3, 15p
 2. Suomi, 3-2-2, 10:8, 11p
 3. Ukraina, 1-6-0, 9:8, 9p
 4. Bosnia-Hertsegovina, 1-4-2, 9:10, 7p
 5. Kazakstan, 0-3-4, 5:12, 3p

Bosnian ja Ukrainan kohtaamisessa kisoista jo pudonneen kotijoukkueen motivaatio on valtava kysymysmerkki. Näin ollen Ukraina nousee suosikiksi kairaamaan pakkovoittonsa ja pakottamaan Huuhkajat ottamaan tuloksen omassa pelissään. Suomi ja Ukraina saattavat päätyä vielä tasapisteisiinkin, jolloin järjestys ratkaistaan maalieron perusteella. Jos Ukraina voittaa Bosnian tasan yhdellä maalilla, voidaan myös maalierossa päätyä tasalukemiin. Suomen kannattaakin varmistaa paikkansa jatkokarsinnassa kaatamalla Ranska, jolloin muitten apuja ei enää tarvita. Tiistai-illan hurjassa spektaakkelissa nähdään johdattaako Kanerva Huuhkajat jälleen kolkuttelemaan arvokisojen portteja.

D-lohkon päätöskierroksen ottelut 16.11

 • Suomi – Ranska, klo 21:45
 • Bosnia-Hertsegovina – Ukraina, klo 21:45LUE KAIKKI UUTISET