Ennakko käynnistyneestä Lontoon ATP-finaaliturnauksesta

Lontoossa käynnistyi tenniskauden huipentava ATP-finaaliturnaus. Normaalivuosina turnauksesta on oltu montaa mieltä. Pelaajat ovat yleensä väsyneitä kauden rasituksesta, eikä pelaajat arvosta turnausta mahdottoman korkealle. Tänä vuonna kuitenkin tilanne on hieman toinen. Otteluita ei ole kertynyt normaalimäärää, ja pelaajat pääsevätkin varsin tuoreina turnaukseen, mikä nostaa turnauksen tasoa huomattavasti. 

Ennakko

Turnauksen pelaajistossa on nyt näkyvillä tervetullutta muutosta. Aikaisempiin vuosiin nähden nuoret pelaajat alkavat ottaa turnauksessa isompaa roolia. Viime vuosikymmen on ollut pitkälti herrojen Djokovic, Nadal, Federer, Murray ja Wawrinka näytöstä. Toki mukana edelleen Nadal ja Djokovic, ja Federerkin turnauksessa olisi, mutta hänen vetäytymisensä tiedettiin jo hyvissä ajoin. Kuitenkin nuoret nimet kuten Tsitsipas, Zverev, Thiem ja Medvedev ovat erittäin potentiaalisia vakionimiä tälle vuosikymmenelle. Orastava sukupolven vaihdos alkaa siis olla käsillä.

Pelaajat ovat arvottu turnauksessa kahteen lohkoon ja lohkot näyttävät tältä:

Lohko Lontoo 2020:

  • Rafael Nadal
  • Dominic Thiem
  • Stefanos Tsitsipas
  • Andrey Rublev

Lohko Tokio 2020

  • Novak Djokovic
  • Danill Medvedev
  • Diego Schwartzman
  • Alexander Zverev

Lontoon Lohko

Lohkoista ennakkoon huomattavasti heikompi tasoinen Lontoon lohko on erittäin mielenkiintoinen. Lohkossa pelaavista nimistä ainoastaan Rublev on selvästi mielialustallaan. Massakentällä pelattaessa olisi miltei selvää, että jatkoon menisivät Thiem ja Nadal, mutta nyt on erittäin vaikea sanoa, ketkä välieriin jatkaa. 

Nadal, jolla finaaliturnauksen titteliä ei vielä löydy pääsee nyt hänelle ideaaliin lohkoon. Pelityyli kuitenkin syö suurimmat mahdollisuudet. Nadalin lyönneissä ei ole riittävää painavuutta, ja Nadalin pelkkä yläkierre ilman painavuutta ei tule riittämään tällä alustalla. Lisäksi pallon vauhti syö Nadalilta aikaa ladata lyöntejään. Jatkopaikka hänelle mahdollinen, mutta välierissä viimeistään tulee seinä vastaan.

Thiemillä, joka myös viihtyy parhaiten massalla on hieman samoja ongelmia. Aika ei riitä lyönnin lataamiseen, ja miestä vaivanneet jalkavaivat voivat vesittää jatkopaikan. Painoa lyönneissä on Nadalia enemmän, mutta ei riittävästi jotta pystyisi turnauksen voittamaan.

Viime vuoden mestari Tsitsipas on potentiaalinen musta hevonen. Monipuolisen lyöntipelin myötä hän pystyy horjuttamaan ketä tahansa turnauksen vastustajista. Viime aikoina peli ollut tosin hyvin ailahtelevaa. Jos kaikki loksahtaa kohdilleen, on hänellä mahdollisuus edetä turnauksessa pitkälle.

Rublev on tämän lohkon kuumin nimi. Suuren määrän titteleitä kaudella voittanut Rublev on saanut peliinsä lisää monipuolisuutta, mutta ensikertalaiselle voi olla vielä liian kova pala kohdata kaikki maailman parhaat peräjälkeen. Mahdollinen jatkoonmenijä, mutta turnausvoittoon en usko.

Ennakko käynnistyneestä Lontoon ATP-finaaliturnauksesta

Tokyon lohko

Erittäin kovatasoinen lohko, josta todennäköisesti turnauksen voittaja tulee. Djokovic, Zverev ja Medvedev ovat mielialustallaan ja Argentiinan Schwartzmanille on jäämässä lohkossa turistin rooli.

Djokovic, joka on hallinnut tätä kautta suvereenisti tulee varmasti nälkäisenä näyttämään, kuka on ollut tämän kauden kuningas. Erittäin monipuolinen pelaaja, joka pystyy ratkomaan sekä rystyltä, että kämmeneltä. Lisäksi puolustaa pisteitä käsittämättömän hyvin. Menee lohkosta jatkoon suurella varmuudella. Suurin voittajasuosikki.

Ehkä Djokovicin suurin haastaja Danill Medvedev on ollut vakuuttava viime aikoina. Tulee turnaukseen suurella itseluottamuksella voitto Pariisin turnauksesta taskussa. Venäläinen lyö erittäin painavia matalia lyöntejä, mikä on tappava yhdistelmä sisähallissa kovalla alustalla. Mahdollisuus voittaa koko turnaus. Kamppailee Zverevin kanssa toisesta jatkopaikasta.

Zverev, joka on myös erittäin potentiaalinen jatkoonmenijä lohkosta, on ollut hyvässä vireessä syksyllä. Kaksi tappiota ja molemmat tulleet juuri Medvedeville. Nyt pitäisi kuitenkin löytää eväät Venäläisen kaatoon, jotta jatkopaikka aukeaisi. Pelityyli sopii loistavasti sisähalliin.

Argentiinan Schwartzmanilla kävi onneton tuuri lohkojaossa. Massaspesialisti sai kolme kovinta voittajasuosikkia lohkoonsa, enkä näe hänellä olevan mitään mahdollisuuksia jatkoon. Pelityyli ei sovi sisähalliin ja pelkäänpä, että Argentiinalaiselle jää turistin rooli tässä lohkossa. 

Yhteenveto

Lontoon lohko on hyvin kimurantti, mutta laitetaan lohkosta jatkoon Nadal, sekä Tsitsipas. Tokyon lohkosta jatkoon taistelevat tiensä Djokovic ja Medvedev. Uskon, että finaalissa pelaavat suurimmat suosikit Djokovic ja Medvedev. Tämän vuoden ehdoton kuningas Djokovic näyttänee muille vielä kaapin paikan, ja tulee ottamaan finaaliturnauksen tittelin nimiinsä.

LUE KAIKKI UUTISET