Futiskesä huipentuu EM-finaaliin

EM-kisojen finaalissa on kaikki todellisen klassikon ainekset, kun Euroopan futisjättiläiset Englanti ja Italia iskevät yhteen Wembleyllä sunnuntai-iltana. Mahtavaa tulosta turnauksessa tehneiden joukkueitten välillä ei juurikaan tasoeroa ole, joten luvassa on huikea taistelu maanosan herruudesta. Nyt käymme läpi millä vahvuuksilla joukkueet ovat kisoissa edenneet ja mihin mestaruus tulee ratkeamaan.

Italia

Italia on ollut ehdottomasti yksi turnauksen vakuuttavimmista ryhmistä, ja se on täysin ansainnut paikkansa loppuottelussa. Vaikka joukkue on joutunut runnomaan jo kaksi pudotuspeliä pitkän kaavan kautta, on tekeminen jokaisella osa-alueella ollut vahvaa. Keväällä 2018 katastrofaalisen MM-karsinnan jälkimainingeissa Italian puikkoihin hypännyt päävalmentaja Roberto Mancini on tehnyt ällistyttävän kovaa tulosta, ja Azzurri on hävinnyt miehen alaisuudessa ainoastaan yhden ottelun. Nyt Italia on lähellä ensimmäistä arvokisavoittoaan vuoden 2006 maailmanmestaruuden jälkeen.

Italia klaarasi alkulohkon kovalla rutiinillaan pitäen nollan kaikissa kolmessa pelissä, ja sen hyökkäys oli jopa epätavallisen tehokkaalla tuulella. Onnistujia löytyi laajalla rintamalla, kun Turkki ja Sveitsi nuijittiin kummatkin luvuin 3-0. Lohkon päätöspelissä Walesia vastaan Mancinilla oli varaa lähettää kentälle jotakuinkin kakkosmiehistönsä, ja moni avauksen pelaaja sai tärkeän lepovuoron.

Italian ottelut alkulohkossa

 • 20.6 Italia – Wales 1-0
 • 16.6 Italia – Sveitsi 3-0
 • 11.6 Turkki – Italia 0-3

Mancinin hyökkäävä mutta samalla tiivis 4-3-3 systeemi himmensi kaikki vastustajat täysin, ja Italia hallitsi palloa ja maalintekopaikkoja mielin määrin. Alkusarjan otteluita leimasi tapa, jolla Italia jatkoi nykytyylillään johtoasemassakin hyökkäämistä väkevästi. Pudotuspeleissä murskaava tahti alkoi hieman hyytyä, ja jo neljännesvälierässä sattui pienoinen ohipäivä Itävaltaa vastaan. Vaikka Italia oli jälleen hallitsevampi osapuoli, oli maalipaikkojen luominen jo tahmeaa, ja jatkopaikka irtosi vasta jatkoajan hurjalla esityksellä.

Italian ottelut pudotuspeleissä

 • 6.7 Italia – Espanja 1-1 RP 4-2
 • 2.7 Belgia – Italia 1-2
 • 26.6 Italia – Itävalta 2-1 JA

Italian puolustuksen jo yli yhdeksän täyden 90-minuuttisen ajan kestänyt nollaputki katkesi jatkoajalla Itävaltaa vastaan, ja myös Belgia onnistui puolivälierässä murtamaan sinisen muurin. Italia oli kuitenkin tehokkaampi omilla paikoillaan ja eteni ansaitusti jatkoon. Välierässä Italia joutui ensimmäistä kertaa kisoissa luovuttamaan pallonhallinnan, kun raivoisa Espanja pakotti sen puolustuskannalle. Väsyneen oloinen Azzurri sinnitteli 1-1 tasapeliin ja rankkareille, joiden kautta finaalipaikka lopulta irtosi. Espanja oli kuitenkin näyttänyt rasittuneen Italian haavoittuvaisuuden.

Vaikka Italia hyökkää nykyään monipuolisesti, on joukkueen vahvuus edelleen puolustuspäässä. Kokenut topparikaksikko Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci on ollut jälleen rautaisessa iskussa, ja maalilla Gianluigi Donnarumma on myös ollut varma otteissaan. Hyökkäyksessä tehot ovat jakaantuneet mukavasti useamman pelaajan kesken, ja Ciro Immobilen ja Lorenzo Insignen rinnalle joukkueen maalipörssin kärkeen on noussut Federico Chiesa erittäin tärkeillä osumillaan neljännesvälierän jatkoajalla sekä välierässä.

Italian tehokkaimmat pelaajat EM-kisoissa

 1. Ciro Immobile 2+2
 2. Federico Chiesa 2+0
 3. Lorenzo Insigne 2+0
 4. Manuel Locatelli 2+0
 5. Matteo Pessina 2+0
 6. Nicolo Barella 1+2

Italia jatkaa hyvin todennäköisesti finaalissa täysin samalla kokoonpanolla, joka aloitti Espanjaa vastaan. Ryhmällä on ollut neljä päivää aikaa kerätä voimia, eikä taktisia syitä muutoksiin ole. Vasempana laitapakkina Emerson Palmieri on korvannut loukkaantuneen Leonardo Spinazzolan hyvällä menestyksellä. Ylempien oksien kokoonpano on sementoitu, kun Chiesa on noussut timanttisilla otteillaan hyökkäyksen oikean laidan avaajaksi.

Englanti

Englanti, joka ”ei koskaan voita mitään”, raivasi tiensä toiseen peräkkäiseen arvokisavälierään, ja tällä kertaa finaalipaikka irtosi riemukkaasti. Lontoossa kisoja isännöivä joukkue on viihtynyt Wembleyllä erinomaisesti ja pääsee potkimaan myös loppuottelun kotiyleisönsä edessä. Päävalmentaja Gareth Southgate on viimeistään tässä turnauksessa voittanut epäilijät puolelleen ja osoittanut valinnoillaan upean taktisen kyvykkyytensä. Pienenä suosikkina finaaliin marssiva joukkue on täynnä itseluottamusta mutta samalla valtavien paineiden alla jahdatessaan maalleen sen ensimmäistä Euroopan mestaruutta.

Alkusarjassa Englannin otteet olivat melko vaisuja, mutta tiiviin puolustuksen kautta lohkon voitto tuli seitsemällä pisteellä ja nihkeällä maalierolla 2-0. Ryhmityksenä oli pääosin kevään MM-karsinnasta tuttu 4-3-3, jolla Englanti hallitsi otteluita mukavasti ja piti vastustajat upeasti poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Samalla sen oma hyökkäys oli kuitenkin erittäin varovaista ja tehotonta.

Englannin ottelut alkulohkossa

 • 22.6 Tshekki – Englanti 0-1
 • 18.6 Englanti – Skotlanti 0-0
 • 13.6 Englanti – Kroatia 1-0

Pudotuspeleissä Englanti yltyi hurjaan iskuun, ja Southgate kaivoi neljännesvälierään työkalupakistaan loistavasti Saksaa vastaan toimineen 3-4-3 systeemin. Kamppailu oli alkulohkon kruisailua vauhdikkaampaa, ja Englannin puolustus oli ensimmäistä kertaa ajoittain pienessä ahdingossa. Peräpää piti kuitenkin edelleen, ja joukkueen usko mestaruuteen sai napakasta 2-0 voitosta valtavan lisäboostin.

Puolivälierässä hivenen väsynyt Ukraina oli melkoinen vastaantulija, ja Englannille riitti jatkopaikkaan vahva perussuoritus höystettynä huippukliinisellä viimeistelyllä. Välierässä Tanskaa vastaan vastustajan taktiikkaan upeasti reagoiva Southgate teki jälleen kokoonpanoonsa pientä hienosäätöä ja lähetti kentälle tiiviin mutta ylöspäin sähäkän 4-2-3-1 ryhmityksen. Englanti hallitsi tapahtumia ja loi tilanteita hanakasti. Jatkoajalla isäntien painostus oli väkevää, ja 2-1 voitto riitti kauan odotettuun arvokisojen finaalipaikkaan.

Englannin ottelut pudotuspeleissä

 • 7.7 Englanti – Tanska 2-1 JA
 • 3.7 Ukraina – Englanti 0-4
 • 29.6 Englanti – Saksa 2-0

Jo ennen kisoja tiedettiin, että Englannin pelitapa on melko varovainen, ja kotiyleisö on usein vaatinut joukkueelta räväkämpiä otteita. Southgate on kuitenkin pitänyt kiinni omasta filosofiastaan, ja tulokset ovat puhuneet puolestaan. Englannin puolustus on osoittautunut jopa odotettua lujemmaksi, ja hyökkäyksessä iloisin yllätys on ollut Harry Kanen ja Raheem Sterlingin loistava yhteispeli. Kane on pudotuspelien neljällä osumallaan noussut joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen, vaikka kapteeni toimii usein myös pelinrakentajan tontilla. 

Hyökkäyksen tehokaksikon lisäksi Englannin menestys on ollut pitkälti keskikentän pohjan uuden superduon Declan Ricen ja Kalvin Phillipsin ansiota. Myös puolustuslinjassa on ollut läpi turnauksen upeita onnistujia – toppareista Harry Maguire ja John Stones sekä laitapakeista Luke Shaw ja Kyle Walker.

Englannin tehokkaimmat pelaajat EM-kisoissa

 1. Harry Kane 4+0
 2. Raheem Sterling 3+1
 3. Harry Maguire 1+0
 4. Jordan Henderson 1+0
 5. Luke Shaw 0+3
 6. Jack Grealish 0+2

Englanti jatkanee finaalissa neljän puolustajan linjalla, vaikka Southgaten ajatusmaailman kanssa mikään ei ole etukäteen varmaa. Italia pelaa itse kuitenkin 4-3-3 ryhmityksellä, joten kaiken järjen mukaan Englanti vastaa siihen omalla vastaavalla erinomaisesti toimineella systeemillään. Ryhmitys oli Ukrainaa ja Tanskaa vastaan viilattu muotoon 4-2-3-1, jossa kärjen takana linkkinä keskikentän ja hyökkäyksen välillä operoi Mason Mount.

Kertoimet Euroopan mestaruudelle

 • Englanti 1,86 Betsson
 • Italia 2,00 Bethard

Luvassa on taktiselta kantilta ajateltuna huikea loppuottelu. Molempien joukkueitten nimivahva ja hyvin organisoitu puolustus on ollut jo pitkään huikeassa vedossa. Keskikentällä puolustavan roolin Rice ja Phillips joutuvat kisojen kovimpaan testiin, kun se pääsee ottamaan mittaa Italian molempiin suuntiin häikäisevällä tasolla sahaavien Jorginhon, Nicolo Barellan ja Marco Verrattin kanssa.

Pudotuspeleissä Englannin hyökkäys on löytänyt askelmerkkinsä hienosti, ja Kane ja Sterling ovat olleet kovemmassa vedossa kuin Ciro Immobilen johtama Italian hyökkäyslinja. Italian maalit ovat kuitenkin jakaantuneet mukavasti useamman pelaajan kesken, ja ainakin Chiesa ja Insigne ovat tarvittaessa valmiit nousemaan ratkaisijan rooliin. Molempien ryhmien rosteri on todella laaja ja laadukas. Englannilla on heittää penkiltä kehiin Jack Grealishin ja Phil Fodenin kaltaisia pelimiehiä, ja Italialta on jo useammassa ottelussa löytynyt vaihtomiesten joukosta hyvin tulivoimaa.

Kertoimet finaalin maalimäärälle

 • Alle 2,5 maalia 1,50 Unibet
 • Yli 2,5 maalia 2,67 NordicBet

Vahvat ja materiaaliltaan tasaväkiset joukkueet tulevat ratkaisemaan mestaruuden pienillä marginaaleilla. Luvassa on jälleen varovaista ja tarkkaa finaalivääntöä, jossa puolustus on rautaa ja hyökkäyksessä yksi räiskyvä tai yllättävä suoritus saattaa olla ratkaiseva. Kumpikaan ei tule pallonhallinnalla ottamaan vastustajastaan minkäänlaista niskalenkkiä, eikä kumpikaan lähde edelleenkään yltiöpäisesti prässäämään. Kuten bookkereitten kertoimet osoittavat, Englanti on kotiedun voimin lievä suosikki vähämaaliseksi ennakoitavassa taistossa. Tiedossa on huippujännittävä päätös loistokkaalle ja kuumalle futiskesälle.

LUE KAIKKI UUTISET