2020 - Vuosi, jona palattiin ajassa taaksepäin

Mennyt vuosi sai counter-strike skenen palaamaan kokonaan aikaan, jolloin pelailtiin kotona alusvaatteillaan ja ei ollut minkäänlaista väliä miltä näytti tai ei ollut 50 000 ihmistä areenalla buuamassa kun teet virheen. Nyt pelattiin taas kotona, omassa rauhassa, energiajuomat kivasti omasta jääkaapista ja ilman yleisön tuomaa painetta. Tämä flippasikin käytännössä koko skenen ympäri ja kärkeen nousikin joukkueita, jotka eivät pärjänneet mitenkään erityisemmin ennen pandemiaa. 

Voisi olettaa, että joukkueilla, joilla on organisaation puolesta oma tila, jossa joukkue lanittaakin keskenään olisi suurikin etu. Tämä päteekin erityisesti kahteen joukkueeseen (BIG ja Vitality), jotka erottuivat edukseen ja sementoivat oman paikkansa top-5 joukkueisiin maailmassa. Mutta löytyy myös joukkueita, joilla oma tila löytyi ja suurin osa peleistä pelattiinkin näistä tiloista. Siltikään menestystä ei tullut ja yhden nimeltä mainitsemattoman suomalaisen joukkueen osalta sukellettiinkin vaan kahta kauheammin.

MENESTYJÄT

BIG Clan (Saksa)

BIG Clan lineup:

Johannes “tabseN” Wodarz

Tizian “tiziaN” Feldbusch

Florian “syrsoN” Rische

Ismailcan “XANTARES” Dörtkardes

Nils “k1to” Gruhne

Kaikki tiesivät, että BIGissä on potentiaalia TOP-10 joukkueeksi. Yksilötaitoa riittää ja eritoten turkkilaisen XANTARESin taidot tiedettiin. Jotenkin kaikki on vaan jäänyt BIGillä aina piippuun, eikä sitä viimeistä rutistusta ole tullut. Kuitenkin pandemian puhjettua alkoi myös BIG puhkeamaan kukkaansa. 

Kun vuosi 2020 alkoi, löytyi BIG sijalta #46 HLTV rankingeissa. Eli siis mikäli menette HLTV sivuille ja katsotte team rankingejä, niin ette edes löytäisi koko joukkuetta listalta. Kesäkuussa 2020 tilanne olikin täysin päinvastainen. Saksalaiset löytyivät sensaatiomaisesti sijalta #1 ja pitivätkin koko maailman ykköspaikkaa itsellään 8 viikkoa. Tämän jälkeen joukkue on pysynyt TOP-5 sisällä, mikä kertookin siitä, että joukkue on löytänyt oman tasonsa ja paikkansa.

Isot turnausvoitot:

Dreamhack Open Summer 2020 Europe
Cs_summit 6 Europe

Dreamhack Masters Spring 2020 Europe

VITALITY (Ranska)

Vitality Lineup:

Richard “shox” Papillon

Cedric “RpK” Guipouy

Dan “apEX” Madesclaire

Mathieu “ZywOo” Herbaut

Kevin “misutaaa” Rabier

Nabil “Nivera” Benrlitom

 CS:GO 2020 | Mitä tapahtui vuonna 2020?

Maailman parhaan pelaajan Mathieu “ZywOo” Herbautin tähdittämä ranskalaisbändi löysi vuoden aikana sen punaisen langan millä joukkue saatiin se kaivattu punnerrus kohti maailman aivan kirkkainta kärkeä. Organisaatio kokonaisuudessaan on omasta mielestäni ammattimaisin heti Astraliksen rinnalla tällä hetkellä ja se näkyykin sitten maailman rankingeissa. Astralis #1 ja Vitality #2.  

ZywOo on todella suuri palanen joukkueen menestystä, mutta joukkue ei pystyisi suoriutumaan näin korkealla tasolla näin pitkään mikäli muut palaset eivät loksahtaisi kohdalleen. IGL apEx ja valmentaja XTQZZZ tuntuvat tällä hetkellä toimivan täydellisessä harmoniassa ja Niveran lisääminen kuudenneksi pelaajaksi on osoittautunut suorastaan sensaatiomaisen hyväksi. Myös joukkueen muut jäsenet ovat parantaneet paljonkin.
Yksinkertaisesti Vitalityn jäsenet tuntuvat olevan todella onnellisia ja iloisia. Tiimi kemia toimii ja organisaatio välittää.

2021 tulee olemaan Vitalityn vuosi mikäli jatkavat samalla tahdilla ja samalla ammattimaisuudella.

Isot turnausvoitot:

BLAST Premier Fall 2020 Finals

IEM Beijing-Haidian 2020 Europe

HEROIC (Tanska)

Heroic lineup:

Casper “cadiaN” Moller

Johannes “b0RUP” Borup

Nikolaj “niko” Kristensen

Martin “stavn” Lund

Rene “TeSeS” Madsen

Vuoden yllättäjäpalkinto meneekin sitten Tanskaan. Joukkue, jonka jäsenistä yksikään ei ole niittänyt minkäänlaista korkean tason menestystä tulee täysin puskista ja nousee myös vuoden aikana HLTV Rankingin #1 sijalle. Heroic on täynnä nuoria osujia täydennettynä veteraani IGL cadiaNilla. Loppuvuosi oli Heroicille täyttä juhlaa. Elokuusta lähtien Heroic ei ole tipahtanut rankingin top-5:stä ulos ja päättikin vuoden vitossijalla.

Kysymykseksi jääkin se, että miten Heroic saa pitää pelaajansa kiinni joukkueessa sen jälkeen, kun heidän arvonsa on moninkertaistunut?

Isot turnausvoitot:

Dreamhack Open Fall 2020

ESL One Cologne 2020 Europe

FLOPIT

ENCE (Suomi)

ENCE Lineup:

Aleksi “allu” Jalli

Joonas “doto” Forss

Elias “Jamppi” Olkkonen

En tiedä voiko yhtään floppi listaa tehdä ilman ENCEä. Organisaatio, jolla oli kaikki avaimet käsissään vuonna 2019 sai jotenkin kaivettua itsensä vielä syvempään monttuun vuonna 2020 kuin mitä se -19 loppupuolella aloitti. Tuosta koko Suomen sekaisin saaneesta joukkueesta on jotenkin kumman lailla vain ja ainoastaan Aleksi “allu” Jalli jäljellä. Aerial ja xseveN siirtyi HAVUun, Aleksib sai potkut ja sunNy päätti kanssa laittaa ence hanskat naulakkoon ja siirtyä uuden jengin etsimiseen. 

Tällä hetkellä ENCEllä on 3 pelaajaa rosterissaan. Allu, doto ja VAC-bannit omaava Jamppi. 

Ajattelin 2019 vuoden loppupuolella, että no ainakaan asiat ei voi enää mennä huonommin ENCEn kohdalla. Jotenkin vain 2020 osoitti sen, että asiat voi tehdä vielä huonommin ja kukas muukaan näyttää mallia kuin meidän oma suomalainen ENCE.

Puhumattakaan pelillisistä esityksistä, jotka eivät nekään anna valoa toiminnalle. Koko vuosi mentiin rankingissa sijoilla 20-25, kunnes loppuvuodesta päätettiin laittaa oikee kunnolla ranttaliksi ja laitettiin jengi sijalle #66 vuoden päätteeksi.

Ai niin. Unohtamatta vielä joukkueen valmentajan Slaava “Twista” Räsäsen bännejä. 

Koko loppuvuosi oli ENCEltä niin sekavaa toimintaa niin pelaajien, ex-pelaajien sekä organisaation puolesta, että on todella vaikea nähdä, miten joukkue pystyy ikinä nousemaan samalle tasolle kuin se joskus oli. Tai ennemminkin organisaatio, joukkuettahan ei ole enää olemassa.

MIBR (Brasilia)

MIBR Lineup:

Tyhjä.

MIBR jätti niin hyvän maun loppuvuodesta, että sinällään joukkue kyllä teki kasvojen pesun. Mutta ongelmana oli se, että joukkue oli täysin eri lukuunottatta kng:tä vuoden alussa. Legendaarisen lineupin core  ei pystynyt koko vuonna elämään tasollaan (FalleN, fer, TACO) ja tästä ollenkin pienimuotoisen paskamyrskyn jälkeen saivatkin sitten potkut, lukuunottamatta IGL Gabriel “FalleN” Toledoa, joka penkitti itsensä sen jälkeen kun organisaatio päätti potkia TACOn, dead:n ja fer:n ulos tiimistä.

Lopputuloksena olikin sitten se, että joukkue kasasi hätäisesti stand-in lineupin, jolla taasen MIBR oli jopa sanalla sanoen loistava olosuhteisiin nähden. MIBR kumminkin epäonnistui pitämään kyseisen lineupin organisaation alla ja lopputuloksena onkin nyt se, että koko joukkue on disbandannut, eikä MIBRiä tällä hetkellä ole.

HLTV Player Ranking TOP-10

Maailman johtava cs-media HLTV (www.hltv.org) tekee joka vuoden lopussa TOP-20 rankingin pelaajista ja julkaisee päivä kerrallaan tammikuun aikana ranking sijoitukset.

TOP-3 sijat ovat selkeät. ZywOo, s1mple ja dev1ce. Tämän jälkeen onkin hieman enemmän tilaa ja pohdiskeltavaa ja teetätinkin pienimuotoisen gallupin skeneä tarkkaan seuraavilla, mitä mieltä he ovat tulevasta rankingista ja tulokset olivat seuraavat:

  1. ZywOo (Vitality) (66%)  | 1.23 Rating
  2. S1mple (Natus Vincere) (66%) | 1.27
  3. Dev1ce (Astralis) (100%) | 1.15
  4. NiKo (G2 Esports) (100%) | 1.12
  5. BlameF (Complexity) (66%) | 1.16
  6. Magisk (Astralis) (33%) | 1.03
  7. electronic (Natus Vincere (66%) | 1.07
  8. ropz (Mousesports) (33%) | 1.15
  9. Elige (Team Liquid) (20%) | 1.10
  10. XANTARES (BIG Clan) (20%) | 1.09

Suluissa prosentuaalinen arvo siihen moniko arvioi pelaajan kyseiselle sijalle.

Kuten sanottua, top-3 sijat on käytännössä jaettu. Periaatteessa ratingin puolesta s1mple voisi mennä ZywOon edelle vielä, mutta itse uskon ZywOon vievän tittelin toista kertaa putkeen. Vitalityn loppuvuosi oli äärettömän vahva, mutta niin oli myös NaVin vuosi hyvä. 

Robin “ropz” Kool on rankingin musta hevonen. Ropz voi yllättää ja parhaimmillaan olla jopa top-5. Mousesportsin paras pelaaja ja mekaanisesti äärimmäisen taitava virolainen omaa kaikki elementit olemaan top-5:ssä mutta mousesportsin vuosi on ollut raskas ja vaikea. Vaikkakin vuoden aikana tuli myös menestystä ja vuosi aloitettiinkin ICE Challenge 2020 voitolla niin joukkue voi olla se syy, miksi ropz ei löydy top-5:stä.

Toinen mielenkiintoinen poiminta listalta on Complexityssä vaikuttava tanskalainen BlameF. Hyvät johtajataidot omaava BlameF on saanut rakennettua Complexitystä vakavasti otettavan joukkueen. oBon lähtö joukkueesta hidasti Juggernautin kulkua mutta uskon silti BlameF:n sijoittuvan rankingeissa korkealle oman suorittamisensa vuoksi, joka on ollut korkeatasoista koko vuoden. 

Yhteenvetona sanottakoon se, että listalle voisi mahtua vaikka kasa muita pelaajia. NAF, Cerq, SyrsoN, broky vain muutamia mainitakseni. Pohjois-amerikkalaisten pelaajien kohdalla on se fakta, että online-aikakauden vuoksi he ovat pelanneet koko vuoden kolmosdivari jengejä vastaan ja sen vuoksi heitä onkin vaikea listalle laittaa.

Kuitenkin koko vuosi on ollut 2019 vuoden mukaisesti ZywOon ja s1mplen juhlaa. Kaksi maailman selkeästi parasta pelaajaa kantavat joukkuettaan turnauksesta turnaukseen ja näyttävät vuosi vuodelta hienompia highlighteja.

ONE TO WATCH 2021

Dmitry “sh1ro” Sokolov (Gambit Esports). Nuorta venäläistä on sanottu jo pitkään tulevaksi s1mpleksi ja Gambitin AWP-Pelaajan suoritukset eivät ainakaan ole laskeneet näitä puheita.

Gambitin vuosi oli aivan todella hyvä ja sh1ro oli yksi todella merkittävä tekijä tässä. Upealla 1.24 ratingilla operoinut sh1ro on pelaaja, jota kannattaa katsoa tulevana vuonna ja uskon, että hän breikkaa itsensä top-20 listalle ensi vuonna.

2020 Pähkinänkuoressa

Kaiken kaikkiaan 2020 oli kumminkin hieno vuosi e-sportsin kannalta kun kaikki negatiiviset asiat unohdetaan (Eikö näin oo aika monenkin asian kanssa?). Palattiin takaisin juurilleen ja opittiin tekemään bisnestä sen faktan kanssa, että ei ole olemassa enää suuria LAN-turnauksia, joihin kykenee myymään suuria yhteistyösopimuksia. Toki aina on ajatus paremmasta tulevaisuudesta ja siitä, että 2021 toisi mukanaan takaisin sen, että päästään LAN-turnauksiin, mutta se vaikuttaa ainakin vuoden alussa aika mahdottomalta ajatukselta. 

Oli floppeja ja oli menestyjiä mutta skene otti kokonaisuudessaan tosi vakavan osuman VALORANTin myötä. Todella suuri osa pelaajista, varsinkin pohjois-amerikkalaisista siirtyivätkin Riot Gamesin First Person Shooterin pariin. VALORANT on vielä uusi tekijä e-sportsissa mutta myös kasvava. En usko, että se tulee ottamaan FPS:n kuninkaan valtikkaa Counter-Strikeltä koskaan mutta ainakin se oman lovensa ottaa ja tulee myös jatkamaan sen ottamista. 

Ai niin, ihan meinas unohtua - ENCE Oli surkea.

2021 - Totuuden vuosi?

Tuleva vuosi tulee näyttämään sen, kuinka ei vain Counter-Strike skene vaan e-sports kokonaisuudessaan pystyy mukautumaan edelleen muuttuneisiin tilanteisiin. Pelaajien palkat olivat jo lähteneet aivan käsistä ja nyt onkin mietittävä, että mistä saadaan liikevaihtoa firman sisään kun turnausten palkintopotit ovat pienentyneet huomattavasti eikä mainosarvoa ole enää yhtä helppo myydä. VALORANT tulee olemaan myös piikki lihassa ja Valven onkin vastattava tähän huutoon jotenkin. On keksittävä miten pelaajat saadaan pidettyä Counter-Strikessä eivätkä siirry VALORANTiin helpon rahan perässä. 

Pieni katsaus myös omaan henkilökohtaiseen lemppari joukkueeseen ENCEen. Counter-Striken puolella on uudelleenrakentamisen paikka ja joukkueen tuleekin mennä kansainväliseksi. Suomessa ei vain yksinkertaisesti ole enää tarpeeksi tasokkaita pelaajia jäljellä, koska kaikki ovat jo ENCE (allu) koulun melkein käyneet, jotka ovat varteenotettavia nostamaan joukkueen edes TOP-30 Listalle. 

Huhujen mukaan ENCE havittelisi kaksikkoa Tanskasta: Snappi ja TMB. Kyseessä ei missään nimessä ole sellaiset pelaajat jotka muuttavat vettä viiniksi mutta suunta on oikea. Joukkueen tulee tehdä oikein syvä katsaus sisimpään ja siihen, mitä oikein tulee tehdä. Oikeastaan ainoa oikea vaihtoehto on laittaa kokonaan joukkue uusiksi allua myöden, muuttaa kieli englanniksi ja myös rahaa tiskiin. 

Ongelmana on myös tässä se, että ENCE ei yksinkertaisesti kykene kilpailemaan ei rahallisesti, skruktuurisesti tai tiloiltaan kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Tässä tuleekin sitten se kysymys, että miten tarpeeksi tasokkaita pelaajia saadaan joukkueeseen houkuteltua vuoden 2020 paskamyrskyn jälkeen? 

Onneksi en ole tekemässä päätöksiä.

LUE KAIKKI UUTISET