Yhteenveto ATP -finaaliturnauksesta

Viime viikolla saatiin päätökseen vuoden 2020 tenniskausi, kun Lontoossa pelattiin kauden huipentava ATP -finaaliturnaus. Sisähallissa kovalla kentällä pelatun turnauksen vahvin pelaaja oli Venäjän Daniil Medvedev, joka nujersi finaalissa lähes kolme tuntia kestäneessä ottelussa Itävallan Dominic thiemin. Käydään turnaus lyhyesti läpi alkulohkoista asti.

Lontoon Lohko

Ennakkoon erittäin kimurantti Lontoon lohko osoittautui ennakon mukaiseksi. Kovilla kentillä ennakkoon kovimmiksi laskin Stefanos Tsitsipaksen, sekä Andrey Rublevin. Molempien yllä oli kuitenkin isoja kysymysmerkkejä. Viime vuoden voittajan Tsitsipaksen peli on ailahdellut kovasti, ja sitä se oli myös finaaliturnauksessa. Hän kärsi tappiot sekä Nadalille, että Thiemille ja onnistui voittamaan ainoastaan Venäjän Rublevin. Venäläinen Rublev taas on pelannut vahvan kauden, mutta useasti ensikertalaiselle finaaliturnaus on kova paikka, eikä tämäkään vuosi osoittanut poikkeusta. Rublev hävisi molemmat kaksi ensimmäistä matsia, ja voitti viimeisessä panoksettomassa pelissä Thiemin, joka selkeästi lepuutti itseään välieriin.

Nadal ei tunnetusti pelannut vahvimmalla alustallaan, mutta vahvan peruspelin ja kokemuksen myötä onnistui Espanjalainen raapimaan tarvittavat voitot kasaan päästäkseen välieriin. Ainut tappio alkulohkossa tuli Dominic Thiemille suoraan erin 2-0. Thiem puolestaan yllätti allekirjoittaneen jo alkulohkossa. Aikaisemmin vaivanneet jalkavaivat olivat tiessään, ja Thiem vei kaksi ensimmäistä otteluaan erittäin monipuolisella pelillä. Lyönneissä oli riittävästi voimaa, mikä sai monipuolisuuden ohella vastustajat vaikeuksiin. Lohkosta jatkoon etenivät siis Thiem sekä Nadal.

Tokion Lohko

Erittäin kovatasoinen Tokion lohko oli taasen ennakkoon paljon selvempi. Ennakossa povasin lohkosta kolmen kamppailua. Argentiinan Diego Schwartzmanilla oli - kuten ennakoinkin - lohkossa turistin rooli. Massaspesialisti jäi lohkossa voitoitta saaden hyvällä pelillä kuitenkin Saksan Alexander Zvereviltä yhden erävoiton. Zverev oli kaiken loksahtaessa kohdilleen potentiaalinen jatkoonmenijä, ja jopa turnauksen voittaja. Zverev oli kuitenkin turnauksessa vaisu ottaen voiton ainoastaan Schwartzmanista.

Ennakossa uskoin Medvedevin sekä Djokovicin jatkoon menoon, ja näin kävikin. Djokovic onnistui voittamaan sekä Schwartzmanin, että Zverevin suoraan erin 2-0, mutta Venäjän Daniil Medvedeviä vastaan Serbi oli täysin aseeton häviten suoraan 2-0. Medvedev osoitti jo alkulohkossa, että hän on tällä hetkellä erittäin kuuma pelaaja. Venäläinen vei suvereenisti jokaisen ottelun suoraan erin 2-0, ja tuntui että hänelle ei turnauksessa pysäyttäjää löydy. Jatkoon etenivätkin Medvedev sekä Djokovic.

Yhteenveto ATP -finaaliturnauksesta

Välierät

Välierissä oli selkeä asetelma - kokeneet konkarit vastaan tulevaisuuden terävin kärki. Medvedev kohtasi Rafael Nadalin, ja Thiem Djokovicin. Ottelut olivatkin niin tiukkoja, kuin olettaa saattoi. Medvedev kaatoi Nadalin erin 2-1, ja samoin lukemin Thiem löi Djokovicin. Medvedevin kova syöttöpeli, sekä painavat matalat lyönnit olivat liikaa massan erikoismies Rafael Nadalille, jonka oli tällä kertaa tyytyminen välierätappioon. 

Djokovicin ja Thiemin pelissä nähtiin hienoa draamaa. Thiem osoitti jo alkulohkossa Nadalia vastaan, että hän kykenee pelaamaan parasta peliään tiukoissa paikoissa. Thiemillä oli jo toisessa erässä neljä ottelupalloa, mutta Djokovic selvisi näistä ja vei ratkaisun viimeiseen erään. Kolmannen erän tiebreakissä näytti jo, että Djokovic menee menojaan. Serbi johti tiebreakkiä 4-0, mutta Thiem osoitti sitkeytensä, ja taisteli rohkealla lyöntipelillä itsensä tiebreakin voittoon ja sitä kautta finaaliin.

Turnaukselle arvoisensa finaali

Finaalissa siis kohtasivat Thiem sekä Medvedev. Nuori kaarti tarjosikin finaalissa loistavan näytöksen. Thiem pelasi erittäin monipuolista tennistä - stopparit, sekä painavat kämmenet ja rystyt pitkin linjaa saivat Medvedevin jopa ajoittain helisemään todella pahasti. Venäläisen syöttöpeli sekä etenkin rystypuolen erittäin painavat moukarit olivat lopulta monipuolisuutta vahvempi ase, ja Medvedev vei turnauksen voiton erin 2-1. 

ATP-ranking top 10 kauden 2020 päätteeksi

  1. Novak Djokovic
  2. Rafael Nadal
  3. Dominic Thiem
  4. Daniil Medvedev
  5. Roger Federer
  6. Stefanos Tsitsipas
  7. Alexander Zverev
  8. Andrey Rublev
  9. Diego Schwartzman
  10. Matteo Berrettini

Huomioita turnauksesta

Ilahduttavaa turnauksessa oli nähdä nuorempien pelaajien nousu aivan terävimpään kärkeen. Aikaisempina vuosina herrat Nadal ja Djokovic ovat olleet melkoisia peikkoja muille varsinkin isoissa otteluissa. Vastustajat ovat pelänneet heitä, ja ottaneet isoja paineita suurien nimien voittamisesta. Nyt oli selvästi havaittavissa, että nuoret pelaajat eivät enää “pelkää” heitä samalla tavalla, vaan hermot kestävät tiukoissakin paikoissa. Olemmekin mahdollisesti hyvin lähellä sitä hetkeä, kun nämä nuoret valtaavat ATP-listalla sijat 1-3.

Thiem on selvästi saanut kovan alustan peliin lisää monipuolisuutta. Lyönneissä on aikaisempaa enemmän painoa, mitä tällä alustalla vaaditaan. Lisäksi aikaisempina vuosina hän on mennyt aina hieman kipsiin Djokovicia ja Nadalia vastaan. Nyt hän osoitti kypsyytensä noustessa molempia vastaan erittäin tiukoista paikoista voittoihin. Voi siis todeta, että US openin voitto kovalla alustalla ei ollut mikään onnenkantamoinen, ja lisää on varmasti luvassa. Thiem on osoittanut kykenevänsä voittamaan kenet tahansa alustalla, kuin alustalla. Uskonkin Thiemin nousevan lähivuosina ATP -listan kärkeen.

Medvedev oli puolestaan erittäin vakuuttava läpi turnauksen. Häntä on kuitenkin vaivannut ailahtelevuus läpi kauden, mutta kaiken osuessa kohdalleen on hän erittäin vaikea voitettava eritoten kovalla alustalla. Medvedev on erittäin potentiaalinen voittajaehdokas tammikuun Australian Avoimissa. Massalla isokokoinen Venäläinen ei ole vahvimmillaan, mutta odotan parempaa menestystä myös jatkossa massakentillä.

Kuplassa järjestetty turnaus oli mielestäni onnistunut ja jätti rikkonaisesta kaudesta erittäin positiivisen maun, ja sai varmasti tennisfanit vesi kielellä odottamaan tammikuussa starttaavaa ensi kautta. Nähdäänkö “vallanvaihto” jo ensi kaudella, se jää nähtäväksi.

LUE KAIKKI UUTISET