Europaikat jaossa Valioliigakauden tulikuumalla päätöskierroksella

Valioliigan viimeinen kierros kamppaillaan sunnuntaina, ja paikoista ensi vuoden eurokilpailuihin on luvassa tulinen taistelu. Mestari ja putoajat ovat olleet selvillä jo pitkään, joten katseet kohdistuvat päätöspäivänä ratkaisupeleihin Mestarien Liigan ja Eurooppa-liigan sijoitusten suhteen. Nyt ennakoimme lähtökohdat otteluihin, joissa panokset on ladattu huippuunsa.

Sunnuntain ottelut, klo 18:00

 • Arsenal – Brighton
 • Aston Villa – Chelsea
 • Fulham – Newcastle
 • Leeds – West Bromwich
 • Leicester – Tottenham
 • Liverpool – Crystal Palace
 • Manchester City – Everton
 • Sheffield United – Burnley
 • West Ham – Southampton
 • Wolverhampton – Manchester United

Valioliigan neljä parasta joukkuetta selviytyy Mestarien Liigaan, ja sunnuntaina kahdesta vielä jaossa olevasta paikasta taistelee kolme ryhmää. Liverpoolin ja Chelsean osalta asetelmat ovat selvät - voittamalla oman pelinsä paikka top-nelosessa on varma. Viidenneksi viime kierroksella Poolia huonomman maalieron rasittamana luisunut Leicester sen sijaan tarvitsee apuja muualta palatakseen CL-paikoille.

Sarjataulukko top-10

Pisteet Maaliero

 1. Manchester City 83 78:32 CL
 2. Manchester United 71 71:43 CL
 3. Chelsea 67 57:34 CL
 4. Liverpool 66 66:42 CL
 5. Leicester 66 66:46 EL
 6. West Ham 62 59:47 EL
 7. Tottenham 59 64:43 ECL
 8. Everton 59 47:43
 9. Arsenal 58 53:39
 10. Leeds 56 59:53

Etukäteen helpoimmalta näyttää Liverpoolin reitti, sillä se kohtaa ilman panosta surffailevan keskikastin Crystal Palacen kotonaan. Poolilla on lisäksi alla hirmuinen yhdeksän pelin tappioton putki, jonka aikana se on repinyt peräti seitsemän voittoa. Vaikka joukkueella on ollut talven aikana ongelmansa kotipeleissään, hallitseva mestari tuskin jäätyy köykäistä Palacea vastaan. Toukokuussa Liverpool on voittanut kaikki neljä peliään murjoen upeasti sekä Manchester Unitedin että Burnleyn vieraissa, ja ehkä henkisesti ratkaisevin askel oli maalivahti Alissonin lisäajalla puskema voittomaali West Bromwichin verkkoon. Pool siis ottaa jälleen CL-statuksen itselleen hieman nihkeän kauden päätteeksi.

Chelsea joutuu hakemaan ratkaisevia pisteitä vieraista ja astetta väkevämpää porukkaa vastaan, kun se matkustaa Villa Parkille. Lontoolaiset ajoivat itsensä hankalaan rakoon häviämällä viime viikolla yllättäen Arsenalille. Painetta kuitenkin löysäsi hieno voitto Leicesteristä viime tiistaina, jolloin Blues raahasi itsensä takaisin kuskin paikalle CL-mittelössä. Aston Villaa vastaan Chelsea kuitenkin tarvitsee edelleen lähtökohtaisesti voiton, sillä sen täytyy olettaa myös pisteen päässä väijyvän Leicesterin voittavan päätöskierroksen pelinsä. Villa kaatoi keskiviikkona Tottenhamin vieraissa, mutta sen maalit menivät täysin isäntien sekoilun piikkiin. Rutinoitunutta Chelseaa vastaan armoa ei tule, vaan vieraat jyräävät rautaisen puolustuksensa turvin voittoon ja ensi vuoden Mestarien Liigaan. Mikäli Blues kuitenkin onnistuu sössimään CL-paikkansa liigan kautta, on sillä vielä mahdollisuus selvitä kilpailuun voittamalla kuun lopussa häämöttävä kevään CL-finaali Manchester Cityä vastaan.

Kertoimet top-4 sijoitukselle

 • Liverpool 1,12 Unibet
 • Chelsea 1,14 Unibet
 • Leicester 3,60 Betfair

Leicesterin tilanne on tukala, sillä sen on pakko kairata voitto Tottenhamista noustakseen 69 pisteeseen ja toivottava Liverpoolin tai Chelsean liukastuvan omassa pelissään. Pistekin riittää sille, mikäli Pool romahtaa peräti tappioon, mutta tuon skenaarion varaan Foxes tuskin laskee yhtään mitään. Mahtavan kauden ravannut Leicester on lipsahtanut viidenneksi riipaisevan Chelsea-tappion sekä Poolin ällistyttävän pisteputken johdosta. Se on suosikki päätöspelissään Tottenhamia vastaan, mutta joukkueen usko on varmasti kovalla koetuksella. Leicester romahti viime keväänä katkerasti viidenneksi, ja sama kohtalo on luvassa nytkin. Foxes siis lähtee toista kautta putkeen tsemppaamaan Eurooppa-liigan puolelle Chelsean ja Liverpoolin jyrätessä armotta neljän sakkiin.

Sijat viisi ja kuusi oikeuttavat ensi kaudeksi Eurooppa-liigaan, ja kuudennesta sijasta kamppailevat edelleen West Ham ja Tottenham. Myös Everton voi nousta 62 pisteeseen, mutta se ei millään saa Hammersin selvästi parempaa maalieroa kurottua sunnuntaina kiinni, joten EL-paikka jää jaettavaksi lontoolaisten kumppanusten välillä.

West Ham roikkui pitkälle kevääseen jopa liigan top-nelosessa, mutta huhtikuussa formi hiukan heilahti, ja nyt Hammers kamppailee EL-paikasta erinomaisen sesongin päätteeksi. Sillä onkin homma upeasti omissa käsissään, sillä joukkue tarvitsee vain pisteen Southamptonia vastaan varmistaakseen kuutostilan. Hammers kiemurteli todella heikosti viime peleissään Evertonia ja Brightonia vastaan ja oli jo hukkaamassa euromahdollisuutensa kokonaan viime keskiviikkona West Bromwichin vieraana, kunnes joukkue nousi loppuhetkillä elintärkeään voittoon. Itälontoolaiset tulevat perustekemisellään ottamaan täydet pisteen Saintsia vastaan London Stadiumille palaavan kotiyleisönsä edessä, joten West Ham tekee ensi syksynä vihdoin paluun eurokentille.

Kertoimet top-6 sijoitukselle

 • West Ham 1,03 888 Sport
 • Tottenham 13 Betway

Sekavaa kautta kahlaava Tottenham ajoi itsensä kurimukseen hävittyään keskiviikkona Aston Villalle. Nyt sen ainoa tie Eurooppa-liigaan on vierasvoitto motivoituneesta Leicesteristä samalla, kun West Ham häviää kotonaan Southamptonille. Seitsemänneltä sijalta sunnuntaihin starttaava Spurs on vaarassa pudota jopa kokonaan ulos europeleistä, mikäli se ei ota voittoa ja joko Everton tai Arsenal kerää pisteitä omasta kamppailustaan.

Valioliigan seiska raivaa tiensä uuteen Europa Conference Leagueen. Tuo urakka alkaa kesäisellä karsintakierroksella, ja on aistittavissa että Englannissa pääsyä kyseiseen kilpailuun ei juurikaan arvosteta. Mikäli West Ham klaaraa itsensä Eurooppa-liigaan, ECL-paikan nappaa itselleen yksi joukkue kolmikosta Tottenham, Everton ja Arsenal. Everton jää ulkopuolelle, mikäli se ei ota sunnuntaina pistettäkään mestaruuden varmistaneen Manchester Cityn vieraana. Kotivoitolla Brightonista Arsenal nousisi 61 pisteeseen, jolla sillä olisi erinomaiset saumat rymytä seiskapaikalle ja samalla Tottenhamin ohi Pohjois-Lontoon valtiaaksi.

Kaikki huikean päätöskierroksen ottelut alkavat samaan aikaan kello 18:00, ja ennen kuin lopullinen sarjataulukko on valmis monella paikkakunnalla seurataan tarkasti tilanteiden kehittymistä muissa otteluissa. Valioliigakauden täyden yhteenvedon voit lukea täältä lähiaikoina, ja kesän aikana aloitamme jo tulevan liigasesongin ennakoinnin.

LUE KAIKKI UUTISET