Mourinho, Tuchel, Allardyce - kuinka Valioliigan manageriruletti pyörähteli kaudella 20/21

Valioliigakausi on kiiruhtanut loppusuoralle, ja viimeisen neljän kierroksen aikana lukitaan sijoitukset huikean sesongin päätteeksi. Nyt vilkaisemme mitkä seurat vaihtoivat manageria kauden aikana, ja toiko uusi luotsi lisäboostia touhuun vai ajautuiko joukkue ojasta allikkoon. Vetäjä vaihtui neljässä leirissä kesken kauden, ja näiden organisaatioiden joukossa on kaksi häntäpään ressukkaa sekä pari sarjan kärkipään tuntumassa keikkuvaa ryhmää.

Ensimmäisenä managerinsa kohdalla liipaisinta painoi sarjanousija West Bromwichin johtoporras, kun joukkueen hienosti pääsarjaan hinannut Slaven Bilic sai kenkää joulukuun puolivälissä. Kroatialainen nappasi WBA:n peräsimessä vain yhden voiton 13 ottelusta, ja syksyllä joukkue jämähti sarjan toiseksi viimeiselle sijalle. Materiaali on tosin heikko liigatasolle, mutta pelissä oli valtavasti ongelmakohtia, joihin Bilic ei näyttänyt onnistuvan puuttumaan. Sarjapaikka oli karkaamassa, joten hätiin pestattiin pelastusoperaatioitten mestari Sam Allardyce puolentoista vuoden sopimuksella.

West Bromwich

  • Slaven Bilic 16.12.2020 asti 13 ottelua – 7 pistettä
  • Sam Allardyce 16.12.2020 lähtien 21 ottelua – 19 pistettä

Allardycen vetämä joukkue ei ole koskaan pudonnut Valioliigasta, mutta West Bromwichissa homma näytti ensimmäisistä viikoista saakka tuhoon tuomitulta. Miehen neljässä ensimmäisessä pelissä sekava puolustus vuoti 13 maalia, ja vaikka WBA ryösti yllättäen pisteen Liverpoolin vieraana, oli putoamisviiva karkaamassa. Tammikuun siirtoikkunassa Big Sam onnistui vahvistamaan ryhmänsä heikkoja osa-alueita, ja lopputalvesta joukkueen peräpää saatiinkin melko pitäväksi. 

Voitot ovat olleet kuitenkin todella harvassa, ja Baggies alkaa olla jo matemaattisestikin divaritavaraa. Bilickään tuskin olisi pitänyt joukkuetta liigassa, mutta Allardycen stinttiä voidaan silti pitää epäonnistuneena. On vielä epävarmaa jatkaako manageri West Bromwichissa sopimuksensa loppuun, vai etsiikö konkari ensi kaudella jälleen uuden haasteen.

Tammikuussa paniikkinappulaa hakattiin Lontoossa, kun liigassa vasta kymmenentenä laahannut Chelsea heivasi Frank Lampardin pihalle. Kesän siirtomarkkinoilla isolla rahalla rällästänyttä seuraa ennakoitiin jopa mestaruustaisteluun, ja Bluesin minimitavoite oli paikka top-nelosessa ja ensi kauden Mestarien Liigassa. Lampardin kokemattomuus alkoi talvella paistaa pahasti läpi, ja odotettu muutos oli tehtävä. Seurajohto käänsi katseensa Thomas Tucheliin, joka oli hiljattain jättänyt Paris Saint-Germainin. Saksalainen oli ehtinyt voittaa Pariisissa kaksi Ranskan mestaruutta ja johdattaa PSG:n viime kaudella Mestarien Liigan finaaliin.

Chelsea

  • Frank Lampard 25.1.2021 asti 19 ottelua – 29 pistettä
  • Thomas Tuchel 25.1.2021 alkaen 15 ottelua – 32 pistettä

Tuchel käänsikin Chelsean kurssin hämmästyttävän nopeasti. Tulokset paranivat kuin taikoen, ja tuore luotsi aloitti urakkansa Bluesissa mielettömällä 14 ottelun tappiottomalla putkella, jonka aikana joukkue piti nollan 12 kertaa ja päästi yhteensä vain kaksi maalia. 

Liigasijoitus nousi kolmessa kuukaudessa keskikastista kärkinelikkoon, ja siinä sivussa Chelsea on jyrännyt finaaliin sekä FA Cupissa että Mestarien Liigassa. Tuchelilla on toki ollut käytössään laadukas materiaali, mutta mies on repinyt miehistöstään irti upeat tehot ja samalla kierrättänyt pelaajistoa erinomaisesti valtavassa otteluruuhkassa. Etenkin CL-taistoissa koutsin rautaiset taktiset kyvyt ovat tulleet esille, ja kevät näyttää hommaako Tuchel heti ensimmäisellä kaudellaan lontoolaisten kaappiin pokaalin tai pari. Tässä managerinvaihdoksessa mentiin siis valtava harppaus eteenpäin.

Koko kauden liigan perää pitänyt Sheffield United menetti luotsinsa maaliskuussa, kun Chris Wilder jätti hommansa yhteisymmärryksessä seurajohdon kanssa. Syitä ei ole sen kummemmin julkisuudessa puitu, mutta upean viime kauden jälkeen Wilder ei kuluvalla kaudella saanut juuri mitään irti miehistöstään. Putoaminen oli ollut lähes varmaa jo pitkään, ja molemmat osapuolet luultavasti ajattelivat, että seuraavaa nousua varten tarvitaan tuore mies puikkoihin. Seuraajan etsintä on aloitettu, ja yksi ehdokas pestiin on kauden loppuun saakka ohjaksissa oleva väliaikaisvalmentaja Paul Heckingbottom.

Sheffield United

  • Chris Wilder 12.3.2021 asti 28 ottelua – 14 pistettä
  • Paul Heckingbottom 12.3.2021 alkaen 6 ottelua – 3 pistettä

Heckingbottomin ura liigavalmentajana alkoi neljän ottelun tappioputkella ja putoamisella FA Cupista. Maaliskuun lopulla mies nipisti ensimmäisen voittonsa, ja nyt koutsilla on neljä peliä aikaa antaa työnäytteitä ennen kauden päätöstä. Unitedin materiaali on köykäinen, eikä Heckingbottom ehdi sen kanssa ihmeitä taiteilla, mutta liigakokemusta on varmasti mukava kerätä nyt kun se on mahdollista. Kuka tahansa Bladesia ensi kaudella vetääkin, tulee tie nousuun olemaan kivikkoinen. Päättyvän kauden meininkiin tämä valmentajanvaihdos ei siis vaikuta suuntaan eikä toiseen.

Ehdottomasti nimekkäin raato manageririntamalla saatiin huhtikuussa, kun Tottenham monotti Jose Mourinhon tylysti alle viikkoa ennen EFL Cupin finaalia. Vauhdikkaasti kauteen ampaissut Spurs viiletti syksyllä tovin jopa liigan kärjessä, ja Mourinhon vastaiskufutis oli tehokasta. Kuluttava pelitapa ei kuitenkaan kauaa kantanut, ja muutamien vastoinkäymisten jälkeen joukkue alkoi menettää itseluottamustaan, ja miehistön ja managerin välit alkoivat rakoilla. Kun joukkue laahasi keväällä edelleen top-nelosen ulkopuolella ja romahti Eurooppa-liigan pudotuspeleissä, joutui seurajohto tekemään ratkaisunsa.

Tottenham

  • Jose Mourinho 19.4.2021 asti 32 ottelua – 50 pistettä
  • Ryan Mason 19.4.2021 alkaen 2 ottelua – 6 pistettä

Loppukauden ajan valmennusvastuussa on aiemmin seuran nuorisojoukkueita vetänyt 29-vuotias Ryan Mason, josta tuli Valioliigahistorian nuorin päävalmentaja. Mason lupaili palauttaa rohkean pelitavan Spursiin, ja vaikka pohjoislontoolaiset hävisivät EFL Cupin loppuottelun, on Tottenham voittanut molemmat tilapäiskoutsinsa alaisuudessa tahkotut liigapelit. 

Sataprosenttinen saldo tuskin kantaa kauden loppuun saakka, ja Mestarien Liigan paikoille on liian pitkä matka, mutta Masonilla on upea mahdollisuus näyttää osaamistaan muutaman pelin ajan. Kesällä Spursiin naarataan varmasti nimekkäämpi tekijä penkin taakse, mutta eiköhän tämä valmentajanvaihdos ollut positiivinen asia kaikille tahoille.

Loppukaudesta lapikkaan ei pitäisi enää heilahtaa millään Valioliigapaikkakunnalla, kun sesonkia on pari viikkoa jäljellä. Sarjan keskikastiin luisuneen Arsenalin Mikel Artetan päätä tosin vaaditaan fanien toimesta pölkylle Eurooppa-liigan välierätappion jäljiltä. Neljät potkut on todella maltillinen saldo vuodelle, kun esimerkiksi viime kaudella pelkästään Watford vaihtoi päävalmentajaa peräti viisi kertaa. Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana joka vuonna noin puolet seuroista on pestannut uuden koutsin kesken kauden. Jo nyt tiedetään, että ensi kaudeksi muutamalla seuralla on luotsin paikka auki, ja kesällä mono saattaa jollakin toimistolla vielä viuhahtaa, joten jäämme odottamaan mitä mielenkiintoinen kesä tuo tullessaan Valioliigan managerimarkkinoilla.

LUE KAIKKI UUTISET