Valioliigan syyskauden onnistujat ja pettymykset

Tänä vuonna vasta syyskuussa alkanut Valioliiga on jyskyttänyt eteenpäin tiiviillä tahdilla, ja kausi on jo puolivälissä. Joukkueilla on takanaan muutamista ottelusiirroista johtuen 17-19 peliä. Nyt käymme läpi muutamat onnistujat ja pettymykset sekä listaamme joitakin mielenkiintoisia pointteja syyskaudelta. Ennakoimme myös kuinka asetelmat tulevat muuttumaan kevään kuluessa ja mistä löytyvät parhaat ideat loppukauden vetoihin.

Kausi on ollut tähän saakka etenkin kärjen osalta ennätyksellisen tasainen. Kevätkaudella tulee ottaa huomioon muun muassa motivaatio- ja rasitustekijät sekä seurata mahdollisten managerivaihdosten vaikutusta esityksiin. Vaikka tammikuun siirtoikkuna on normaalivuotta hiljaisempi, saattaa sen loppupuolella tapahtua vielä liikkeitä, jotka vaikuttavat voimasuhteisiin suurestikin.

Valioliigan syyskauden onnistujat ja pettymykset

Onnistujat

Manchester Unitedin vierastaika

Syksyllä pariin kertaan pahasti kompuroinut ja Mestareiden Liigasta lohkovaiheessa pudonnut ManU sai talvella pakettinsa upeasti kasaan ja pitää liigassa kärkipaikkaa. Tyhjällä Old Traffordilla peli on ajoittain takkuillut, mutta vieraspelien saldo on mykistävä 8-2-0. Vaikka joukkue on mestarin elkein vääntänyt voittoja tasaisista peleistä, ei sen vierastaika voi jatkua kesään saakka, joten ManU pudonnee taulukossa sijan tai kaksi. 

Sillä on toukokuussa edessä mahdollisesti ratkaisevat kotipelit sekä Liverpoolia että Manchester Cityä vastaan. Mikäli mestaruushaaveet alkavat karata keväällä, ManU:n vastustajista voi hakea peliä hyvillä kertoimilla.

Evertonin katseet kärkikahinoissa

Viime kaudella vasta sijalle 12 sijoittunut Everton on nyt hienosti mukana taistelussa top-4 sijoituksista. Joukkueen meininki on paria marraskuista lipsahdusta lukuunottamatta ollut virkistävän hyvää ja tehokasta. ManU:n tapaan se on ollut menestyksekkäämpi vieraissa kuin kotona. Voitoista useimmat ovat tulleet vain maalin erolla, eikä Everton yritäkään dominoida peliä oikeastaan ketään vastaan. 

Tähän saakka kovalla prosentilla tekopaikoista viimeistellyt hyökkäys notkahtanee vielä ajoittain, joten kevättalvella kannattaa tarkkailla Evertonin pistemenetyksistä tarjolla olevia ylikertoimia. Penkin takana operoiva kokenut manageri Carlo Ancelotti on pitäytynyt samassa taktiikassa läpi kauden, ja muutama vastustaja on jo löytänyt tehokkaat lääkkeet sitä vastaan.

Aston Villan vuoristorata

Viime kaudella vain yhdellä pisteellä putoamisviivan yläpuolelle sijoittunut Villa on ottanut kuluvalla kaudella jo yhdeksän voittoa ja ollut syksyn raikas tuulahdus. Viihdyttävästi esiintyvä ryhmä hyökkää kovempienkin vastustajien kimppuun ennakkoluulottomasti, ja vastaiskuja tukeva pelitapa toimii hienosti erityisesti vierasotteluissa. Otteissa on kuitenkin suurta epätasaisuutta, joten hyviä kertoimia kannattaa etsiä korkeista maalimääristä sekä useamman maalin voitoista suuntaan tai toiseen. Avainpelaajat vetävät isoja minuutteja, ja Villa tulee jossakin vaiheessa olemaan ongelmissa rasituksen kanssa, kun pari rästipeliä täytyy ahtaa kevään tiiviiseen kalenteriin.

Manchester Cityn juna raiteillaan

Alkukaudella hapuillut mutta nyt suurimmaksi mestarisuosikiksi noussut City löysi tappavan vireensä joulukuussa, ja on vaikea keksiä joukkueelle pysäyttäjää juuri nyt. Sen tuhoisan tehokasta menoa tarkasteltaessa tulee kuitenkin muistaa, että ihmisistä tämäkin joukkue koostuu. Siniset tulevat vielä pudottamaan pisteitä, joten ryhmän virettä kannattaa tarkkailla etenkin Mestareitten Liigan pelien ympärillä. Joukkue tulee satsaamaan CL-jahtiin vahvasti, ja mikäli fokus liigassa on yhtään hukassa, Cityä vastaan voi metsästää maistuvia kertoimia. Pelaajarinki on todellla vahva, mutta kierrätys tuo aina mukanaan pieniä kysymysmerkkejä.

Pettymykset

Chelsea ja lunastamattomat odotukset

Kovia satsauksia kesällä tehnyt Chelsea lymyilee keskikastissa, vaikka ryhmää odotettiin kauden alussa jopa mestaruustaisteluun. Mediassa tuumaillaan jo erilasia viritelmiä Frank Lampardin seuraajaksi managerin paikalle. Hyvä perustaso takasi kohtalaisen pistesaaliin heikommilta vastustajilta, mutta liigan paremman puoliskon joukkueita vastaan länsilontoolaisten taktinen köyhyys tuli esiin. 

Joukkue ei syyskaudella ottanut ainuttakaan voittoa liigan kärkiryhmiä vastaan. Chelsea kuitenkin osoitti kovan rutiininsa ja antoi näyttöjä potentiaalistaan voittamalla lohkonsa Mestareitten Liigassa. Mikäli Lampard keksii pelikirjaansa uusia sivuja (tai saa kenkää), on nimekkäästä miehistöstä puristettavissa parempia tuloksia irti. Tarkkaillaan siis Chelsean saumoja keväällä manageritilanteesta riippuen.

Liverpoolin jäätyminen

Vaikka hallitseva mestari on taulukossa neljäntenä ja vain kuusi pistettä kärjestä, sen jouluna alkanut talvinen hyytyminen hakee vertaistaan. Pool hallitsee edelleen tuttuun tapaan ottelutapahtumia ja luo maalipaikkoja, mutta maalihanojen kuivuminen tyystin on ollut ällistyttävää. Joukkueen rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä kolmatta kautta putkeen toteuttamaan rasittavaa heavy metal -futista. 

Kun lisäksi vastustajat ovat vihdoin löytäneet lääkkeet Liverpoolin aiemmin valtavan tehokasta pelitapaa vastaan, tulee se keväälläkin pudottamaan pisteitä, ja ylikertoimia on luvassa. Liikaa puurtaneet kärkimiehet tarvitsevat lepoa, mutta myös Mestareitten Liigassa jatkavan Poolin kalenteri ei tähän juuri anna mahdollisuuksia.

Newcastlella ongelmia kentällä ja kulisseissa

Newcastle taiteilee heiveröisellä materiaalilla, ja manageri Steve Brucen kykyjä kyseenalaistetaan jatkuvasti. 19 pinnan saalis syyskaudelta menee OK-osastoon, mutta talvella alkaneen sukelluksen jatkuessa jää nähtäväksi saako Bruce jatkaa hommiaan kauden loppuun saakka. Alla on tällä hetkellä jo kymmenen ottelun voitoton putki. Ideat ja luovuus kentällä ovat vähissä, ja jopa julkisuudessa on tullut esille, että pelaajiston ja managerin välit rakoilevat. Newcastle on liikaa parin pelaajan henkilökohtaisten suoritusten varassa, ja mikäli joukkuehenki ei parane, on vaikea nähdä sen keräävän pisteitä jatkossa syyskauden tahtiin.

Brighton heikoilla jäillä

Brightonista jauhettiin koko syksyn ajan samaa laulua: Joukkueen esitykset kentällä ovat parempia kuin mitä sarjasijoitus näyttää. 17 pinnalla 19 ottelusta ollaan vakavassa putoamisvaarassa, kun joukkue sohlasi kauden ensimmäisen puolikkaan uskomattomasti ilman kotivoittoa ja kokosi kotonaan ainoastaan viisi tasuripistettä. Brighton flirttaili putoamisen kanssa jo viime kaudella kerättyään vain yhdeksän voittoa. Tasapeliherkän ryhmän pääkopan kestävyyttä testataan taas kevään tullen, etenkin mikäli otteitaan talven mittaan parantanut Fulham hiipii kannoille. Brighton taiteilee joka pelissä veitsenterällä, ja se voitti koko kalenterivuoden aikana liigassa vain kerran yli yhden maalin marginaalilla.

Hissillä alas

Pettymyksiin voidaan laskea myös peränpitäjät West Bromwich ja Sheffield United. Näillä kuitenkin materiaalin laatu rajoittaa tekemistä siinä määrin, ettei putoamista voi pitää yllätyksenä. United otti tammikuussa vihdoin ensimmäisen voittonsa, joka saattaa hieman avata umpisolmua. Joukkue on tappioista huolimatta ollut peleissä hyvin mukana ja pitänyt ottelut useimmiten tiukkoina. 

Se ei ole panikoinut ja lähtenyt muuttamaan taktiikkaansa ja tulee ottamaan voittoja kevätkaudella, joten sen peleistä voi lähteä etsimään hyviä tärppejä. West Bromwich pestasi tammikuussa manageriksi kokeneen Sam Allardycen. Hänellä on kokemusta putoamisvaarassa olevien seurojen pelastamisesta, joten keväällä joukkueen puolustukseen saadaan jotakin tolkkua ja WBA:n yllätysten kertoimia kannattaa tarkkailla.

Kevättä kohti

Mestaruustaisto ja kamppailu europaikoista tulee tänä vuonna olemaan äärimmäisen jännittävä. Fyysisen rasituksen lisäksi myös joukkueiden henkinen kestävyys tullaan testaamaan toden teolla. Kun lisäksi putoamistaistelussa näyttää jälleen olevan mukana useampi joukkue, on vedonlyöjillä runsaasti pohdittavaa tiivistahtisessa Valioliigakeväässä.

LUE KAIKKI UUTISET