Valioliigan siirtoikkuna on umpeutunut

Tammikuun siirtoikkuna ei odotetusti tarjonnut viime vuosien kaltaista tykitystä. Muutama seura kuitenkin vahvisti onnistuneesti miehistöään ja hankki arvokkaita korvaajia loukkaantuneiden pelaajien tilalle. Yhtäkään jättidiiliä ei nähty, ja ylivoimaisesti suurin osa tehdyistä siirroista on lainoja. Nyt katsastamme kuinka Valioliigan ryhmät operoivat talven ikkunassa.

Minkäänlaista suurta siirtokarusellia ei siis pyöräytetty käyntiin, vaan Valioliigaseurat tyytyivät lähinnä paikkailemaan aukkoja rivistöissään pienellä budjetilla ja lähettämään rinkipelaajiaan lainalle alempiin sarjoihin. Malliesimerkin tällaisesta täsmähankinnasta esitti hallitseva mestari Liverpool, jonka tarve keskuspuolustajalle oli hyvin tiedossa. 

Punaiset naarasivatkin kaksi topparia joukkoihinsa, vaikka valmista huippunimeä ei lähdetty hakemaan. Turkkilainen Ozan Kabak lainattiin Schalkesta ikkunan viimeisenä päivänä, ja Ben Davies siirtyi Prestonista maltilliseen puolen miljoonan punnan hintaan.

Ahkerimmat seurat siirtoikkunassa

 1. Arsenal 3 sisään, 11 ulos
 2. West Bromwich 5 sisään, 6 ulos
 3. West Ham 3 sisään, 7 ulos
 4. Everton 1 sisään, 9 ulos
 5. Manchester United 1 sisään, 9 ulos
 6. Wolverhampton 1 sisään, 9 ulos

Yksi yhteen korvaaja oli myös Wolverhamptoniin Espanjan Real Sociedadista loppukauden kattavalla lainadiilillä saapunut Willian Jose. Hurjasta kallonmurtumasta toipuva maalitykki Raul Jimenez on vielä pitkään sivussa Wolvesin riveistä, ja Jose vaikuttaakin varsin sopivalta ratkaisulta joukkueen maalinteko-ongelmiin. Puhtaana kärkenä viihtyvä brassi on on ollut tehokas La Ligassa ja istunee Wolvesin ysipaikalle mutkattomasti.

Pysyvien siirtojen suhteen tammikuu oli erittäin rauhallinen. Ainoat edes kohtalaisen siirtosumman maksaneet pelaajat olivat West Hamiin vakituisen sopimuksen lunastanut algerialainen taituri Said Benrahma, Manchester Unitedin Atalantasta hankkima tulevaisuuden lupaus Amad Diallo sekä Aston Villaa vahvistava ranskalainen Morgan Sanson. Benrahma on ollut Hammersissa lainalla jo kauden alusta, joten uudesta hankinnasta ei ole kyse. Diallo sen sijaan saapui Manchesteriin tammikuussa, vaikka seurat päättivät siirrosta jo syksyllä. 

Suurimmat siirtosummat

 1. Said Benrahma, West Ham £20m
 2. Amad Diallo, Manchester United £19m
 3. Morgan Sanson, Aston Villa £14m

Siirtoikkunan trendi oli pätevien, joskaan ei sensaatiomaisten lainapestien sorvaaminen. Mielenkiintoisimpiin näistä kuuluu Norjan maajoukkueen nuoren Martin Ødegaardin siirto Real Madridista Arsenaliin loppukaudeksi. Vähälle peliajalle Madridissa jäänyt keskikenttämies tuo taitoa ja luovuutta Gunnersin hyökkäykseen ja tulee olemaan mielenkiintoinen lisä manageri Mikel Artetan palapeliin. Arsenal on joulun jälkeen löytänyt alkukaudella kadoksissa olleen peli-ilonsa, ja Ødegaardilta odotetaan tehokasta sisääntuloa Valioliigaan.

Muutama seura nappasi Euroopan kentiltä loppukaudeksi jokerikortin hyökkäyspäähänsä. Crystal Palace levensi kärkipelaajarinkiään entisestään tuomalla ranskalaisen Jean-Philippe Matetan Lontooseen Saksan liigan Mainzista. Kahden kärjen taktiikalla pelaavalla Palacella on nyt rosterissaan peräti kuusi hyökkääjää, joista useampi voi tosin pelata myös laidalla. Ranskan nuorten maajoukkueissa esiintynyt Mateta siirtyi 18 kuukauden lainalla ja 13 miljoonan punnan osto-optiolla, ja raivannee tiensä Palacen kokoonpanoon, josta putsataan muita hyökkääjiä ulos ensi kesänä.

Sarjan häntäpäähän jämähtänyt West Bromwich teki vastaavanlaisen diilin lainatessaan loppukaudeksi Mbaye Diagnen Turkin liigan Galatasaraysta. Suurikokoinen senegalilaiskärki oli viime kaudella lainalla belgialaisessa Bruggessä, jossa hänet pudotettiin joukkueesta kurinpidollisista syistä. Jo kymmentä seurajoukkuetta urallaan edustanut Mbaye on tehnyt etenkin Turkissa maaleja kovalla tahdilla ja saa WBA:ssa erinomaisen mahdollisuuden nostaa uransa raiteilleen.

Niin ikään putoamisuhassa oleva Fulham teki myös kauppoja mantereen puolella ja vahvisti tehotonta hyökkäystään lainaamalla englantilaissyntyisen nigerialaisen Josh Majan Ranskan pääsarjan Bordeauxista. Kukaan lontoolaisjoukkueen hyökkääjistä ei ole osoittanut olevansa aivan Valioliigan tasoa, joten Maja tuo Manageri Scott Parkerille tervetulleen vaihtoehdon. Sunderlandissa uransa aloittanut kärkipelaaja antaa nyt Fulhamissa näyttöjä loppukauden ajan.

Valioliigan siirtoikkuna on umpeutunut

Nimekkäimmät lainasiirrot

 1. Martin Ødegaard Real Madrid – Arsenal 
 2. Jean-Philippe Mateta Mainz – Crystal Palace
 3. Joshua King Bournemouth – Everton 
 4. Josh Maja Bordeaux – Fulham 
 5. Ozan Kabak Schalke – Liverpool
 6. Takumi Minamino Liverpool – Southampton 
 7. Mbaye Diagne Galatasaray – West Bromwich 
 8. Ainsley Maitland-Niles Arsenal – West Bromwich
 9. Jesse Lingard Manchester United – West Ham
 10. Willian Jose Real Sociedad – Wolverhampton 

Nimekkäitä englantilaispelaajia ei juurikaan tässä ikkunassa kaupattu. Jesse Lingardin laina Manchester Unitedista West Hamiiin on kuitenkin kiintoisa ja molemmille osapuolille hyödyllinen siirto. Manchesterissa jämäminuuteille jäänyt keskikenttämies tarvitsee peliaikaa, mutta joutuu myös lontoossa taistelemaan rajusti paikastaan liigamiehistössä. Hammersin jo varsin hyvässä kuosissa olevalle keskikentälle Lingard tuo leveyttä ja kokemusta.

Toinen englantilainen maajoukkueessakin esiintynyt pelaaja siirtyi ikkunan takarajalla, kun Ainsley Maitland-Niles lainattiin Arsenalista West Bromwichiin loppukaudeksi. Sekä laitapakkina että keskikentällä pärjäävä Arsenalin kasvatti vahvistaa WBA:n puolustusta, joka on ollut tähän saakka liigan heikoin.

Nykytilanteessa seurat ymmärrettävästi välttävät hankinnoissaan riskejä, eikä tammikuussa nähty Valioliigan menneiden vuosien hullunmyllyä pelaajakaupoissa. Tukku seuroja jätti sopivien vaihtoehtojen puuttuessa talvihankinnat kokonaan tekemättä. Viime kesänä ostomarkkinoilla temmeltänyt Chelsea trimmasi nyt miehistöstään pari pelaajaa ulos, eikä vahvistuksille nähty tarvetta. Uusi manageri Thomas Tuchel aloitti työssään vasta reilu viikko sitten ja odottaa ymmärrettävästikin kesään ennen kuin alkaa muokata joukkuetta näköisekseen.

Ei hankintoja tammikuussa

 • Chelsea
 • Leicester
 • Leeds
 • Manchester City
 • Sheffield United
 • Tottenham

Tammikuu oli monelle seuralle myös hyvä sauma siistiä rosteriaan. Tässä kunnostautuivat etenkin pohjoislontoon kinastelijat Arsenal ja Tottenham, jotka molemmat myivät tai lainasivat pois toistakymmentä pelaajaa. Nimekkäin lähtijöistä oli pitkään Arsenalin palkkalistoilla kokoonpanon ulkopuolella roikkunut Mesut Özil. Saksalainen lakaistiin vihdoin muualle jatkamaan uraansa, joka hakee nyt uutta lentoa Turkin liigan Fenerbahcessa.

Suuria voimasuhteiden muutoksia harvinaisen hiljainen siirtoikkuna ei aiheuttanut. Valioliigan ulkopuolelta saapuneet vahvistukset ovat pieniä kysymysmerkkejä ja joutuvat sopeutumaan nopeasti uuteen sarjaan. Lainasopimus osto-optiolla on nykytilanteessa se, mitä seurat ovat valmiita tarjoamaan. Kesällä siirtomarkkinat ovat toivottavasti jo elpyneet ja kunnon sirkus saadaan taas käyntiin.

LUE KAIKKI UUTISET