Valioliigan managerisirkus pyörähtänyt vauhdilla käyntiin

Valioliigaa on hurjasteltu 11 kierrosta, ja jo viidessä leirissä on päädytty vaihtamaan manageria lennossa. Taustoilla on ollut hyvin erilaisia syitä ja virityksiä, ja nyt käymme läpi miten manageriruletti on sauhunnut ja ovatko kyseiset seurat ottaneet askelia eteen- vai taaksepäin. Vapautuneille managerin jakkaroille on istahtanut joukko entuudestaan Valioliigasta tuttuja nimiä, joiden näyttöjä uudessa ympäristössä futiskansa odottaa vesi kielellä.

Valioliigan managerinvaihdokset kaudella 2021/22

  • Watford, Xisco Munoz – Claudio Ranieri
  • Newcastle, Steve Bruce – Eddie Howe
  • Tottenham, Nuno Espirito Santo – Antonio Conte
  • Norwich, Daniel Farke – Dean Smith
  • Aston Villa, Dean Smith – Steven Gerrard

Watford

Ensimmäisenä monoa heilautti lokakuun alussa Watfordin johtokunta, jolle managerin kenkiminen onkin jo tuttua hommaa viime vuosilta. Seurassa on nähty jo huikeat 14 eri käskyttäjää nykyomistuksen vajaan kymmenen vuoden valtakauden aikana. Joulukuusta 2020 Hornetsia johtanut Xisco Munoz erotettiin vain 36 ottelun jälkeen, vaikka mies oli onnistunut nostamaan joukkueen Valioliigaan. Eikä alku pääsarjassa ollut suinkaan kelvoton, vaan seitsemän pinnaa yhtä monesta ottelusta on sarjanousijalle ihan mukava saalis.

Xisco Munoz Watfordissa kaudella 2021/22

  • 2-1-4, 7:10, 7 pistettä

Munozin korvasi kokenut Claudio Ranieri, jolla on kova CV Euroopan sarjoista. Italialaisen ura on ollut ajoittain vuoristorataa, ja alku Watfordissa on ollut myös varsin railakas. Avauspelissä Liverpool harjasi Vicarage Roadilta 5-0 voiton, mutta seuraavassa kamppailussa Everton kaatui vieraissa peräti maalein 5-2. Tuota rassausta seurasi kuitenkin jälleen kaksi 0-1 tappiota. Hornets on ehdottomasti edelleen vahva putoajaehdokas, ja Ranierilla tuskin on eväitä repiä joukkueen heiveröisestä materiaalista kummoista tehoa irti. Vuonna 2016 Leicesterin Valioliigan yllätysmestaruuteen luovinut manageri ei selvästikään pelkää massiivista haastetta tässä vaiheessa uraansa.

Newcastle

Newcastle jumiutui heti alkusyksystä sarjan hännille, ja manageri Steve Brucelle oli spekuloitu potkuja jo läpi viime kauden. Joukkueen kulisseissa kuohahti lokakuussa, kun seura vaihtoi omistajaa ja valta siirtyi ökyrikkaalle saudiarabialaiselle sijoitusrahastolle. Heti oli selvää, ettei vuodesta 2019 joukkuetta johtanut Bruce tulisi enää kauaa valmentajan pallilla keikkumaan, ja kuun lopussa ovi kävi Castlen toimistolla.

Steve Bruce Newcastlessa kaudella 2021/22

  • 0-3-5, 10:19, 3 pistettä

Magpies pyristeli kolme ottelua ilman varsinaista manageria ja edelleen ilman ainuttakaan voittoa liigassa. Marraskuun puolivälissä uusi luotsi löytyi, kun Eddie Howe astui epävakaasti seilaavan laivan ruoriin. Nuori manageri on tehnyt vuosikymmenen verran vahvaa työtä Bournemouthissa, ja nyt upporikkaan Newcastlen puikkoihin siirtyminen on valtava näytön paikka Howelle. Uudet omistajat tulevat panostamaan miehistöön huikeasti tammikuun siirtoikkunassa, ja keväällä joukkue tulee olemaan täysin erinäköinen. Howen tehtävä on luovia Castle tällä kaudella kuiville putoamistaistelusta, ja todellinen työ liigan kärkeä kohti rynnimisessä alkaa ensi vuoden syksyllä.

Tottenham

Tottenhamin managerin pesti on ollut 2000-luvulla tuulinen, ja Spursia on käskyttänyt jo 11 eri ukkoa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Vain Martin Jol, Harry Redknapp ja Mauricio Pochettino ovat saaneet yrittää hommassa kahta kautta pitempään. Tarkalleen kaksi vuotta sitten palkatun Jose Mourinhon aikakausi jäi torsoksi, ja mies potkittiin kortistoon viime keväänä.

Kesällä tehtävään naarattu Nuno Espirito Santo sai aikaa kymmenen liigaottelun verran ennen kuin johtoportaan, kannattajien ja pelaajiston mitta oli täynnä. Portugalilaisen tuloksellinen saldo ei ollut mikään katastrofi, vaan Tottenham oli miehen lähtiessä Valioliigassa sijalla yhdeksän muutaman pinnan päässä europaikoista. Pelillisesti Spurs oli kuitenkin jatkuvasti melkoinen sekamelska, ja Chelsean, Arsenalin ja viimeiseksi Manchester Unitedin tarjoilemat turpasaunat olivat liikaa.

Nuno Espirito Santo Tottenhamissa kaudella 2021/22

  • 5-0-5, 9:16, 15 pistettä

Päteviä vaihtoehtoja uudeksi manageriksi ei ollut aivan jonoksi asti, mutta markkinoilta onnistuttiin pyydystämään iso kala, kun Antonio Conte vastasi myöntävästi Tottenhamin kosiskeluun. Nelinkertainen Serie A:n mestari ja Chelseassa Valioliigan ja FA Cupin voittanut velho aikoo laittaa Spursin ojennukseen ja johdattaa joukkueen europeleihin. 

Contelle on luvattu suuri rahapino käytettäväksi tammikuun siirtomarkkinoilla, ja Tottenham tulee uudistumaan talvella ja ensi kesänä merkittävästi. Managerina italialainen on erittäin vaativa ja Espirito Santoa valtavasti taitavampi, ja Tottenhamin tilanne saattaa stabilisoitua nopeastikin. Kyseessä on kokonaisuudessaan seuralta mainio askel eteenpäin, ja alkamassa on ehdottomasti Valioliigan yksi mielenkiintoisimmista yhteistöistä.

Norwich

Norwichin kyntäminen syksyllä Valioliigassa oli surullista katseltavaa, ja vuodesta 2017 joukkuetta manageroinut Daniel Farke sai lähteä, kun kautta oli takana vasta 11 peliä. Päätös oli tehty jo ennen miehen viimeiseksi jäänyttä ottelua, josta Canaries kairasi kauden avausvoittonsa. Kaksi kertaa Norwichin pääsarjaan nostaneella luotsilla ei näytä riittävän eväitä Valioliigassa pärjäämiseen, joten seuran oli pakko lähteä katsastamaan uusia vaihtoehtoja.

Daniel Farke Norwichissa kaudella 2021/22

  • 1-2-8, 5:26, 5 pistettä

Johtoporras toimi varsin nopeasti, ja seuraajia oli varmasti kartoitettu jo jonkin aikaa. Viikon verran kestäneen prosessin jälkeen uudeksi manageriksi nimettiin juuri Aston Villasta työmarkkinoille vapautettu Dean Smith. Villan pari kautta sitten Valioliigaan nostanut Smith oli kadottanut otteensa Birminghamissa, mutta Norwich näki hänen palkkaamisessaan mahdollisuuden tuoda vakautta joukkueen touhuun. Canaries tuskin tulee säilyttämään taaskaan liigapaikkaansa, mutta pitemmällä tähtäimellä Smith lienee erinomainen haku joukkueen peräsimeen.

Aston Villa

Aston Villassa siis kiskaistiin myös liipaisinta, kun joukkue oli ajautunut marraskuun alkuun mennessä karmeaan viiden ottelun tappioputkeen. Edellisellä kaudella sijalle 11 kivunnut Villa oli kaksi pinnaa putoamisviivan yläpuolella ja orastavassa kriisissä, joten seurajohto ei nähnyt muita vaihtoehtoja kuin etsiä uusi luotsi. Haaviin tarttui lopulta hyvin mielenkiintoinen ja potentiaalinen nimi, kun Valioliigan pelaajalegenda Steven Gerrard tarttui mahdollisuuteen.

Kolme kautta Skotlannissa Rangersia käskyttänyt ja viime keväänä joukkonsa upeaan liigamestaruuteen johdattanut Gerrard tuntee olevansa managerina valmis Valioliigan haasteisiin. Kaappaus vaikuttaa rohkealta vedolta Villan johtoportaalta, mutta Gerrardin näytöt Rangersista ovat kovat. Mies saa käyttöönsä sarjaan kohtalaisen vahvan materiaalin, jolla joukkue pitäisi pystyä hinaamaan jälleen turvallisesti liigan keskikastiin.

Dean Smith Aston Villassa kaudella 2021/22

  • 3-1-7, 14:20, 10 pistettä

Yksi neljäsosa Valioliigan seuroista on siis jo ehtinyt vaihtaa manageriaan syksyn aikana, ja nähtäväksi jää syntyykö lisää raatoja ennen kauden päätöstä. Muutamia ehdokkaita vilahtelee ajoittain lehtien otsikoissa. Viime kaudella pitkään potku-uhan alla operoinut Arsenalin vetäjä Mikel Arteta kiskoo tällä hetkellä mainiossa tappiottomassa putkessa ja on saanut Gunnersin keikkuvan laivan jotakuinkin vakautettua.

Espanjalaisella on näin ollen toistaiseksi työrauha, mutta spekulaatiot Manchester Unitedin managerin Ole Gunnar Solskjaerin ympärillä vellovat jatkuvasti. ManU-johto on jaksanut katsella norjalaisen veivausta tähän saakka, joten näillä näkymin mies saa jatkaa työssään ainakin ensi kesään asti.

Burnley, Leeds, Leicester ja Southampton ovat laahanneet kuluvalla kaudella hieman alakanttiin, mutta näissä seuroissa managerin asema on melko vakaa. Valioliigan valtavassa painekattilassa mikään ei toki ole varmaa, joten jäämme seuraamaan tilanteiden kehittymistä ja toivotamme uusille ja vanhoille koutseille kaikkea parasta talven ja kevään taistoihin.


LUE KAIKKI UUTISET