Roland Garrosilla on vain yksi kuningas

Poikkeusoloista johtuen lyhyeksi jäänyt massakausi huipentui lokakuun alussa pelattuun Ranskan avointen Grand Slam -turnaukseen Pariisissa. Turnaus oli hyvin poikkeava aiempiin turnauksiin nähden, sillä turnaus pelattiin keskikesästä poiketen nyt lokakuussa erittäin koleissa olosuhteissa. Lisäksi turnauksen pelipallo vaihtui Babolatista Wilsoniin. Uusi pelipallo oli raskaampi, sekä kimmoisuusominaisuudet eivät olleet edellisen pelipallon luokkaa. Uusi pallo ja viileät olosuhteet vaikeuttivat voiman tuottamista lyönteihin, sekä erityisesti yläkierteen tuottoa lyönteihin. Tämän piti vaikeuttaa erityisesti 12-kertaisen Roland Garros-mestarin, Rafael Nadalin peliä. Toisin kuitenkin kävi. Nadal marssi vakuuttavasti voitosta voittoon ja aina mestariksi asti.

Roland Garrosilla on vain yksi kuningas

Olosuhteiden uhri

Turnauksesta ennakoitiin kolmen kauppaa. Suurimmat suosikit olivat Nadal, Novak Djokovic sekä juuri ensimmäisen Grand Slaminsä US Openissa voittanut Dominic Thiem. Nadalin yllä leijui useampi kysymysmerkki. Nadalin pelivire ei ollut paras mahdollinen. Pelejä massalla ei kertynyt paljoa ennen Roland Garrosia, ja Roomassa peli tökki pahanpäiväisesti. Rooman turnaus katkesikin jo puolivälierissä Diego Schwartzmania vastaan suoraan erin 2-0.

Nadalilla ei siis ollut aikaa hakea peliään uomiinsa, vaan piti olla iskussa jo ensimmäisistä kierroksista lähtien. Nadalin peli perustuu massalla vastustajalle erittäin hankaliin yläkierrelyönteihin, sekä riittävään lyöntien pituuteen. Nadal tuottaa hurjan määrän yläkierrettä lyönteihin, mikä pitää vastustajan kaukana takarajasta ja luo Nadalille edun kentällä.

Nyt olosuhteet vaikeuttivat huomattavasti yläkierteen tuottamista. Thiem puolestaan on nykypäivänä erittäin kova haastaja Nadalille, mutta suurin kysymerkki oli, onko hän vielä palautunut henkisesti ja fyysisesti raskaasta US Openista ja onko maha vielä täynnä ensimmäisestä Grand Slam-voitosta. Suurimpana voittajasuosikkina pidin Djokovicia, joka on erittäin nälkäinen voittamaan Nadalin hänen lempialustallaan. Djokovic ei ollut myöskään hävinnyt yhtään virallista ottelua koko vuotena, poislukien US Openin ottelun Pablo Carreno-Bustaa vastaan, jossa hänet diskattiin.

Näinhän siinä myös kävi, että Nadal ja Djokovic marssi vakuuttavasti finaaliin asti. Djokovicilla oli ajoittain vaikeuksia välierässä Tsitsipasta vastaan, mutta klaarasi ottelun vahvalla viidennellä erällä. Finaalista odotettiin erittäin tasaista ja pitkäkestoista vääntöä. Tätä ei yleisö kuitenkaan saanut, vaan Nadal löi Djokovicin maanrakoon suoraan kolmessa erässä 6-0, 6-2, 7-5 voittaen näin jo 13. kerran Ranskan avointen turnauksen. Nadalin voiton takeena oli erittäin aggressiivinen ja itseluottamusta huokuva pelityyli, sekä Nadalille tuttu terävä jalkatyö. Juurikin tämä jalkatyö on elintärkeä, että Nadal saa lyönteihinsä riittävän pituuden. Lyöntien pituus olikin suurin yksittäinen tekijä Nadalin voittojen takana. Lisäksi Nadal löi rohkeasti kämmentä pitkin linjaa, mikä kieli vahvasta itseluottamuksesta.

Kahden kärkinimen kamppailu

Rafael Nadalin rekordi Ranskan avoimista on nyt 100-2, ja tuntuu että loppua ei näy. Häntä voikin hyvällä omalla tunnolla kutsua Roland Garrosin kuninkaaksi. En näe mitään syytä, miksei Nadal voisi hallita Ranskassa vielä seuraavatkin vuodet. Varsinkin, jos ja kun turnaus pelataaan taas jatkossa kesällä Nadalille suotuisemmissa olosuhteissa. Hyviä haastajia on kuitenkin Djokovicin ja Thiemin lisäksi tulossa seuraavina vuosina. Muun muassa välieriin yltänyt Stefano Tsitsipas on potentiaalinen haastaja tulevina vuosina. Lisäksi Italialainen Jannik Sinner haastoi erittäin hyvin Nadalin turnauksessa. Myöskään Roomassa Nadalin kukistanutta Diego Schwartzmania ei sovi unohtaa laskuista. Tulevaisuus näyttää, kuka pystyy “Rafan” syrjäyttämään.

Rafael Nadal nousi nyt Grand Slam-voitoissa tasoihin Roger Federerin kanssa. molemmilla on kasassa 20 voittoa. Novak Djokovicilla voittoja on 17. Nouseeko heistä joku yksin hallitsemaan tilastoa, se jää nähtäväksi.

Grand Slam -voitot

  1. Roger Federer 20
  2. Rafael Nadal 20
  3. Novak Djokovic 17
  4. Pete Sampras 14
  5. Roy Emerson 12
LUE KAIKKI UUTISET