Tässä ovat Valioliigan historian viisi upeinta tammikuun pelaajahankintaa

Eurofutiksen talven siirtoikkuna on auennut, ja Valioliigaseurat pyöräyttävät pian pelaajarulettinsa vinhaan vauhtiin. Tammikuu on tunnetusti ollut kesään verrattuna hieman kinkkisempi aika hankkia vahvistuksia, mutta historiasta löytyy upeita esimerkkejä täyden kympin talviostoksista. Nyt kertaamme Valioliigan viisi timanttisinta tammikuun hankintaa.

5. Nemanja Vidic, Manchester United 2006

Aloitamme muistelut hieman kauempaa historiasta ja nostamme listallemme Nemanja Vidicin siirron Spartak Moskovasta Manchester Unitediin vuodelta 2006. Hinta oli maltillinen seitsemän miljoonaa puntaa, ja manageri Sir Alex Ferguson sai takalinjoilleen todellisen kultakimpaleen. Serbialainen tulisi johtamaan Unitedin puolustusta rajuinkin ottein seuraavan kahdeksan kauden ajan, ja tuo jakso olikin joukkueelle varsin iloista pokaalisadetta.

Vidic Manchester Unitedissa

 • 300 ottelua, 21 maalia
 • 5 Valioliigan mestaruutta
 • Mestarien Liigan voitto 2008

Toppari Rio Ferdinand oli kohonnut 2000-luvun alussa maailman eliittipuolustajien joukkoon, ja ManU halusi miehen rinnalle jämäkän ja kovaotteisen parin. Vidiciä oli skouttailtu jo useamman vuoden ajan, ja kolossi oli juuri sitä mitä Ferguson oli tilannut. Unitedin puolustuksesta hioutui kivikova muuri, jonka varaan tulevat mestaruustaistelut oli hyvä rakentaa. Kyseessä on jotakuinkin täydellinen takalinjojen hankinta ja samalla yksi talvisiirtojen historian ehdottomista huippusivalluksista.

4. Bruno Fernandes, Manchester United 2020

Kun Bruno Fernandes saapui tammikuussa 2020 johtamaan hapuilevaa ManU-hyökkäystä, portugalilainen ei juurikaan tuhlannut aikaa aloittaessaan punapaitojen ryhtiliikkeen. United makseli pelintekijästä hulppeat 47 miljoonaa puntaa, mutta jo ensimmäisellä kevätkaudella kävi ilmi, että rahoille saatiin upeasti vastinetta. Fernandes taituroi loppukauden 14 peliin seitsemän maalia ja kahdeksan maalisyöttöä, ja ihmemies valittiin näillä näytöillä välittömästi joukkueen kauden parhaaksi pelaajaksi.

Fernandes Manchester Unitedissa

 • 103 ottelua, 45 maalia
 • Eurooppa-liigan finaali 2021

ManU oli alkuvuodesta 2020 vaarassa jäädä toisella peräkkäisellä kaudella Valioliigan top-nelosen ulkopuolelle, joten seurajohdossa päätettiin laittaa siirtoikkunassa rahaa palamaan. Fernandesia oli kosiskeltu muihinkin englantilaisseuroihin, mutta mies saatiin lopulta onnellisesti naarattua Manchesteriin. United kiilasikin taulukossa keväällä hienosti kolmanneksi ja takaisin Mestarien Liigan viheriöille. Vaikka ManU ei ole vielä onnistunut voittamaan pokaalia tämän megasiirron jälkeen, on hurjia tehoja nakutellut Fernandes ilman muuta yksi viime vuosien rautaisimmista tammikuun hankinnoista Valioliigassa.

3. Luis Suarez, Liverpool 2011

Luis Suarez ei ollut Liverpoolin ykköshankinta tammikuussa 2011, kun seura vahvisti hyökkäysosastoaan isolla rahalla. Reds satsasi peräti 35 miljoonaa puntaa sentteri Andy Carrolliin, ja Suarezin 23 miljoonan punnan siirto Ajaxista jäi pienemmälle palstatilalle. Uruguaylainen oli kuitenkin se pelimies, joka päätyi lopulta johdattamaan joukkueen hyökkäystä seuranneina kausina ja kantamaan Liverpoolin millimetrien päähän Valioliigan mestaruudesta keväällä 2014. 

Suarez Liverpoolissa

 • 133 ottelua, 82 maalia
 • Valioliigan maalikuninkuus 2013/14
 • Valioliigan kauden pelaaja 2013/14

Suarezin suoritus kaudella 2013/14 oli päätähuimaava, ja miehestä maksettu siirtosumma näytti tuon jälkeen naurettavan pieneltä. Liigan tähdeksi kohonnut hyökkääjä latoi 31 liigaosumaa voittaen sarjan maalikuninkuuden ylivoimaisesti. Pool jäi loppukevään liukastelujen jälkeen kahden pinnan päähän mestaruuden vieneestä Manchester Citystä, joten kirkkain kruunu jäi puuttumaan Suarezin Liverpool-uralta. Kyseessä on kuitenkin yksi sarjan historian merkittävimmistä tammikuun siirroista.

2. Riyad Mahrez, Leicester 2014

Leicester tahkosi kaudella 2013/14 Championshipissä ja halusi varmistaa liiganousun vahvistamalla rosteriaan ennen kevään loppukiriä. Haaviin tarttui Ranskan toisella sarjatasolla palloillut nuori Riyad Mahrez, joka vaikutti lupaavalta pelintekijältä. Hinnaksi sovittiin 400,000 puntaa, ja kauppa tulisi lopulta osoittautumaan yhdeksi Valioliigahistorian upeimmista löydöistä.

Foxes nousikin pääsarjaan, ja kaudella 2014/15 Mahrez alkoi pikkuhiljaa päästä huippuliigan vauhtiin mukaan. Seuraavana vuonna algerialainen oli jo valtavassa roolissa virittelemässä Valioliigan historian suurinta pommia, kun mies hurjasteli peräti 17 liigamaalia johdattaen Leicesterin ällistyttävään mestaruuteen.

Mahrez Leicesterissä

 • 179 ottelua, 48 maalia
 • Valioliigan mestaruus 2016

Mahrez kirjoitti itsensä ikuisiksi ajoiksi Leicesterin legendojen joukkoon, ja taiturin matka jatkui kesällä 2018 Manchester Cityyn. Siirtohinta kohosi 60 miljoonaan puntaan, joten Foxes teki Mahrezin siirroilla itselleen huikean tilin. Tarina on maaginen, ja miehen taannoinen hankinta pikkurahalla Englantiin nousee listallamme talvisiirtojen kaikkien aikojen kakkossijalle.

1. Virgil van Dijk, Liverpool 2018

Tosissaan paluuta Euroopan huipulle sekä Englannin mestariksi haikaillut Liverpool tiesi kesällä 2017, että puolustukseen tarvitaan tuore johtohahmo. Huipputopparin naaraaminen ei vielä tuossa ikkunassa onnistunut, mutta tammikuussa 2018 seura latoi tiskiin hurjat 75 miljoonaa puntaa, ja Southamptonin Virgil van Dijk liikahti punaisten riveihin. Jo ensimmäinen kevätkausi näytti, että Poolilla oli käsissään mestaruuksiin kykenevä järkäle. Joukkue jäi vielä kakkoseksi vuoden 2018 Mestarien Liigan finaalissa, mutta himoittuja pokaaleita ei enää kauaa tarvinnut odotella.

Van Dijk Liverpoolissa

 • 151 ottelua, 14 maalia
 • Valioliigan mestaruus 2020
 • Mestarien Liigan voitto 2019

Van Dijk nousi maailman parhaimpien keskuspuolustajien joukkoon viimeistään kaudella 2018/19, kun Liverpool marssi CL-voittoon ja jäi vain pisteen päähän Manchester Citystä Valioliigan mestaruustaistelussa. Hollantilaistoppari valittiin Englannissa kauden parhaaksi pelaajaksi, ja mies päätyi toiseksi kevään Ballon d´Or-kilvassa. Van Dijk oli jo oikeuttanut urotöillään valtavan siirtosummansa, mutta seuraavalla kaudella Liverpool kohosi Valioliigassa omiin korkeuksiinsa vieden mestaruuden ylivoimaisesti kesällä 2020.

Van Dijkin hankinta sementoi Liverpoolin aseman yhtenä maailman parhaista seurajoukkueista, ja seuranneet pokaalit todistavat kyseessä olleen erinomainen diili. Hollantilaisen siirto oli Pool-johdolta upeasti harkittu nappisuoritus, joka ottaa ykköstilan Valioliigan talvihankintojen listallamme.


LUE KAIKKI UUTISET