Kamppailu Euroopan MM-kisapaikoista alkoi kuumana

Euroopan maat aloittivat taistelun paikoista vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin vauhdikkaasti, ja heti alkuun saimme nauttia useista värikkäistä otteluista. Muutamat kokeneet kisakävijät ottivat jo ison harppauksen kohti Qataria, mutta toisaalta joukko maita jätti itsensä tukalaan tilanteeseen, kun kevään karsintaurakka laitettiin pakettiin. Nyt käymme läpi ensimmäisen kolmen kierroksen onnistujat ja flopit.

Onnistujat

Italia

Viime MM-kisoista traumaattisesti ulos jäänyt Italia aloitti karsinnat vakuuttavalla tehokkuudella. Kolme 2-0 voittoa takasivat C-lohkon kärkipaikan, eikä otteluissa ollut missään vaiheessa epäilystä voittajasta. Päävalmentaja Roberto Mancinin vahva miehistö hallitsi palloa ja piti vastustajat talutusnuorassaan, eikä upeasti organisoidussa puolustuksessa tehty pienintäkään kömmähdystä. Vaikka lohkon päävastustaja Sveitsi on vielä kohtaamatta, on Italialla jo toinen jalka kisakoneessa.

Mancini pääsi kokeilemaan erilaisia kokoonpanoja ja peluutti esimerkiksi topparin tonteilla peräti kuutta eri pelaajaa kolmen ottelun aikana. Myös hyökkäyspäässä käytettiin reippaasti kierrätystä, ja Italia osoitti kasanneensa todella laajan ja laadukkaan rosterin. Ainoastaan maalivahti Gianluigi Donnarumma pelasi täydet ottelut, ja isoimmat minuutit kenttäpelaajista ahkeroivat isoa roolia ottaneet Ciro Immobile ja Manuel Locatelli.

Italian ottelut

 • Italia – Pohjois-Irlanti 2-0
 • Bulgaria – Italia 0-2
 • Liettua – Italia 0-2

Italia on nyt voittanut upeasti edelliset 13 otteluaan MM- ja EM-karsinnoissa, ja sen viimeisin häviö on Ruotsia vastaan kärsitty kirvelevä MM-jatkokarsinnan tappio syksyllä 2017. Alla on myös tappioton kiskaisu Kansojen Liigan A-sarjassa viime vuodelta, joten Italia on kohonnut tämän hetken varmimmaksi suorittajaksi Euroopassa.

Tanska

Viime MM-kisoihin jatkokarsinnan kautta punnertanut Tanska aloitti matkan kohti Qataria suorastaan murskaavasti. F-lohko on paperilla ehkä heikoin, ja päävalmentaja Kasper Hjulmandin ryhmä otti tilanteesta kaiken irti lyödessään vieraissa kakkoskorin Itävallan ja neloskorin Israelin. Heikkoa Moldovaa vastaan Tanska lepuutti oikeastaan koko ykkösmiehistöään, ja reservit osoittivat materiaalin laajuuden murhaamalla lohkon kääpiön luvuin 8-0.

Tanskan ottelut

 • Israel – Tanska 0-2
 • Tanska – Moldova 8-0
 • Itävalta – Tanska 0-4

Peräti 11 eri pelaajaa onnistui maalinteossa näissä kolmessa ottelussa, eikä tiivis ja järkkymätön puolustus päästänyt vastustajaa kertaakaan kunnon maalintekotilanteeseen. Täydellisestä onnistumisesta teki vielä herkullisemman se, että mikään muu maa lohkossa ei kyennyt ottamaan kahta voittoa, joten Tanska on jo nyt neljän pinnan karkumatkalla ryhmän piikkipaikalla.

Tanskan ainoat tappiot vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen ovat tulleet Kansojen Liigassa vahvaa Belgiaa vastaan, joten joukkue on osoittanut kuuluvansa Euroopan kärkimaiden joukkoon. Sen seuraava kilpailullinen ottelu on kesäkuinen EM-kisojen avauspeli, jossa Tanskan tason käy mittaamassa kivikova Suomi.

Armenia

Edellisessä EM-karsinnassa Suomen ryhmässä hieman pakkaa sekoitellut Armenia painelee nyt kolmen ottelun jälkeen puhtaalla pelillä J-lohkon kärjessä. Viitoskorista arvottu joukkue kaatoi vieraissa Liechtensteinin sekä kotonaan kakkoskorin Romanian ja kolmoskorin Islannin. Kun lohkon ykkössijoitettu Saksa kompuroi keskiviikkona oman pelinsä, pääsi Armenia kolmen pisteen pakomatkalle ja unelmoimaan MM-kisapaikasta.

Armenian ottelut

 • Liechtenstein – Armenia 0-1
 • Armenia – Islanti 2-0
 • Armenia – Romania 3-2

Toki kisoihin pääsyyn on vielä pitkä ja kivinen matka, eikä Armenia ole koskaan ollut mikään tasaisen varma suorittaja. Pari kautta Kansojen Liigan C-tasolla on kuitenkin tehnyt selvästi joukkueelle hyvää, ja seuraavaksi Armenia pääsee kokeilemaan taitojaan kilpailun B-sarjassa. Tulevaisuus näyttää siis lupaavalta, ja jää nähtäväksi kuinka joukkue saa kannettua momentuminsa syksyn ankariin kamppailuihin Pohjois-Makedoniaa ja Saksaa vastaan.

Flopit

Saksa

Vaikka Saksa ottikin kolmesta pelistään kaksi voittoa, listataan se kuitenkin floppeihin. Joukkueen pelin taso heikkeni pahasti räväkän alun jälkeen, ja meno hiipui täysin keskiviikon päätöskoitoksen loppuun mennessä. Avauspelissä Islantia vastaan väkevä Saksa oli jo seitsemän minuutin jälkeen kahden maalin johdossa ja voittikin lopulta tyylillä 3-0. Romanian vieraana se veivasi itsensä jälleen nopeasti johtoon, mutta tyytyi toisella jaksolla löntystelyyn ja raahautui niukkaan 1-0 voittoon. Viimeisessä pelissä Pohjois-Makedoniaa vastaan löysäily päättyi lopulta katastrofiin, kun Saksa hiihteli 1-2 kotitappioon lauottuaan vain surkeat kaksi kutia vastustajan maalia kohti.

Saksan ottelut

 • Saksa – Islanti 3-0
 • Romania – Saksa 0-1
 • Saksa – Pohjois-Makedonia 1-2

Saksa tiputtaa pisteitä MM-karsinnoissa todella harvoin ja on toki edelleen suosikki voittamaan lohkon. Jo vuodesta 2006 päävalmentajana touhunneella Joachim Löwillä on kuitenkin alkanut hieman lipsua, ja ikivarman suorittajan leima on kulahtanut maajoukkueesta pikkuhiljaa pois. Nyt Saksa voi kääntää katseensa kohti EM-karkeloita, jossa sen nykytaso joutuu hurjaan koetukseen kisojen kuolemanlohkossa.

Irlanti

Irlanti on viimeksi voittanut kilpailullisen ottelun EM-karsinnassa kesällä 2019. Ainoat maat, jotka se on lyönyt vuoden 2017 jälkeen, ovat piskuiset Gibraltar ja Georgia. Ensi kesän EM-kisoihin joukkueella ei ole asiaa, ja Kansojen Liiga sillä on mennyt täysin vihkoon molemmilla yrityksillä. Alkaneessa MM-karsinnassa kärsimysnäytelmä sai jatkoa, kun Irlanti sukelsi kahteen masentavaan tappioon.

Irlannin ottelut

 • Serbia – Irlanti 3-2
 • Irlanti – Luxemburg 0-1

Kuusi peliä putkeen ilman tehtyä maalia ennen Serbia-koitosta laahannut Irlanti itse asiassa yllätti hieman tykittämällä Belgradissa kaksi osumaa, mutta joukkueen puolustus olikin vastaavasti melko tutkalla. Luxemburgia vastaan kisahaaveet kuopattiin karulla tavalla, kun pikkuvaltio jätti Irlannin nollakerhoon ja Portugali ja Serbia menevät menojaan A-lohkon kärjessä. Joukkueen materiaali on Englannin divaritasoa, ja kaukana ovat ajat, jolloin Irlanti taisteli laadukkaalla miehistöllä hienosti MM-kisoissa pari-kolme vuosikymmentä sitten.

Bulgaria

Bulgaria on luisunut viime vuosina vauhdilla kohti Euroopan pohjamutia, eikä pysähdystä ole näkyvissä. Joukkueella on nyt koossa yksi voitto edellisestä 21 ottelusta, ja unelma pääsystä edes lohkokakkosena playoff-otteluun alkaneessa MM-karsinnassa haudattiin jo alkumetreillä. Bulgaria otti kotikentällään rumasti kuokkaan päävastustajiltaan, eikä se tästä suosta enää nouse ryhmän kärkitaisteluun mukaan.

Bulgarian ottelut

 • Bulgaria – Sveitsi 1-3
 • Bulgaria – Italia 0-2
 • Pohjois-Irlanti – Bulgaria 0-0

Joukkueen esitykset ja peli-ilme olivat läpi kolmen ottelun äärimmäisen surkeita. Homma romahti Sveitsiä vastaan jo ensimmäisessä vartissa, kun vieraat latoivat tylysti kolme maalia. Italiaa vastaan Bulgarialla ei ollut minkäänlaista jalansijaa koko pelissä, ja jopa kohtalaisen heikon Pohjois-Irlannin vieraana se oli täysi vastaantulija raapien vaisusta läpsyttelystä sentään maalittoman tasapelin. Joukkue onnistui laukomaan kolmessa ottelussa yhteensä neljä kertaa vastustajan maalia kohti, joten syksyn karsintapeleistä siltä on turha odotella ihmetekoja.

Euroopan MM-karsinnat jatkuvat jälleen syyskuun alussa. Sitä ennen kisaillaan kesä-heinäkuussa tulikuumat EM-kisat, joiden aikana ja jälkeen päivitämme tietenkin jälleen Euroopan futiksen voimasuhteet.

LUE KAIKKI UUTISET