Liigan maalivahtien voimasuhteet

Puolet kaudesta on nyt pelattu lähes jokaisella joukkueella ja voisimme tarkastella hieman joukkueiden maalivahtitilannetta. Osalla joukkueista on erinomainen tilanne kahden vahvan maalivahdin tandemilla ja muutamalla joukkueella on hieman epävarmakin tilanne. 

Käydään nopeasti läpi jokaisen joukkueen maalivahtikaksikon/kolmikon tilastoja ja tulevaisuuden näkymiä. 

Aloitetaan sarjan piikkipaikalta ja mennään sitä kautta eteenpäin. 

HIFK: Niilo Halonen 89,37% & Michael Garteig 88,85%

HIFK:n maalivahtipeli on ehkä suurin kysymysmerkki muuten laadukkaassa rosterissa. Omaan silmään molemmat maalivahdit ovat pelanneet kohtuullisen hyvin, mutta tilastot kertovat muuta. Molempien maalivahtien torjuntaprosentit ovat alle 90% ja liigan heikoimpien joukossa. Halonen on toki voittoprosentissaan ihan liigan kärkimies. Garteig on valahtanut kakkosveskarin paikalle Halosen voittokulkua katsoessa, mutta saa nyt mahdollisuuden nostaa osakkeitaan, kun Halonen kutsuttiin EHT turnaukseen mukaan.

TPS: Andrei Karejev 91,96% & Eetu Anttila 92,92%

Karejev on kantanut päävastuun TPS:n maalivahtiosastolla pelaten jo 24 ottelua, mutta Anttila on maaliin päästessään näyttänyt olevansa liigatasolle varsin pätevä kassari. Karejev on lähtökohtaisesti liigan yksi parhaista ellei jopa paras maalivahti ja on näyttänyt sen jälleen tällä kaudella. Näillä otteilla lähtenee takaisin KHL maisemiin kauden päätteeksi. TPS:n menestyksen takuumies alkukaudella. 

Kärpät: Stanislav Galimov 90,48% & Joel Blomqvist 96,43%

Alkukaudella näytti siltä, että Galimov olisi liigan paras maalivahti, mutta nyt venäläinen on hieman taantunut alun vireestä ja heikkoja pelejä on tullut useampi. Todennäköisesti vastuuta pitäisi jakaa hieman tasaisemmin, varsinkin kun kakkosena on erittäin lupaava Joel Blomqvist, joka on torjunutkin erittäin mainiosti pelaamissaan otteluissa. Galimov on eittämättä liigan parhaimpia maalivahteja, mutta kuorma saattaa kasvaa liian kovaksi, ellei Blomqvistillekin anneta suurempaa mahdollisuutta. 

Pelicans: Emil Larmi 91,77% & Jasper Patrikainen 90,98%

Emil Larmi oli erittäin kova paluumuuttaja liigaan tälle kaudelle, mutta alkukausi on ollut epätasainen. Larmin lokakuu oli todella heikko, joka hieman vääristää torjuntaprosenttia, mutta muuten melko solidia tekemistä pussinokkien maalinsuulla. Jasper Patrikainen on pelaamissaan peleissä ollut erinomainen ja ansaitsisi jopa enemmän peliaikaa. Pelicansilla on pudotuspelejä ajatellen hyvä kaksikko, eikä suurta hätää olisi vaikka Larmi loukkaantuisi. 

Ilves: Marek Langhamer 91,21& % Vadim Zherenko 89,52% & Roope Taponen 87,16%

Ilveksen maalivahtitilanne on kinkkinen. Ykkösveskariksi hankittu potentiaalinen liigan paras maalivahti loukkaantui jo seitsemän pelatun pelin jälkeen ja ollut pitkään sivussa. Kakkosveskariksi hankittu Vadim Zherenko on viihdyttänyt yleisöä hienoilla otteilla ja persoonallaan, mutta viime aikoina on nähty heikompia otteita. Lähes heti, kun vuoden jatkosopimus rustattiin. Zherenko on hyvä kakkosmaalivahti, mutta jatkuvaa vastuuta ykkösveskarin tontilla ei pysty vielä täyttämään. 

HIFK:sta lainalla oleva Roope Taponen on täyttänyt tonttinsa vähäisissä peleissään, vaikka torjuntaprosentti ei päätä huimaakaan. Ilveksen tilanne pudotuspelejä ajatellen on erittäin hankala. Pääseekö Langhamer alkukauden tasolleen pitkän loukkaantumisen jälkeen tai pystyykö Zherenko nostamaan tasoaan?

KooKoo: Nick Malik 92,44% & Oskari Setänen 91,36%

KooKoon maalivahtitandemi on varmasti liigan paras. Nick Malik on hieman yllättäen noussut ihan liigan kärkimaalivahtien joukkoon, sekä ottanut luonnollisesti ykkösmaalivahdin tontin Kookoossa. Kaksikko on jakanut vastuun kuitenkin melko tasaisesti, eikä Oskari Setäsen otteissa ole myöskään mitään moitittavaa. Kevättä ajatellen on erittäin hyvä tilanne, kun molemmat maalivahdit ovat vireessä ja kumman tahansa voi heittää luukulle peliin kuin peliin. 

Jukurit: Oskari Salminen 90,82% & Waltteri Ignatjew 85.71%

Jukureiden maalivahtien peluutus on ollut selkeää. Oskari Salminen pelaa niin paljon kuin jaksaa ja Ignatjew isketään luukulle jos on pakko. Salminen on pelannut kaikista liigavahdeista eniten ja on yksi suurimmista syistä Jukurien hyvään vireeseen. Ignatjew ei ole vielä päässyt näyttämään tarpeeksi osaamistaan, että voisi tehdä suurempia johtopäätöksiä. Selkeä kakkonen kuitenkin. 

Tappara: Christian Heljanko 91,59% & Kari Piiroinen 87,34% 

Myös Tapparassa peluutus on selkeä. Heljanko aloittaa lähestulkoon jokaisen pelin ja onkin pelannut varsin mainiosti. Otteita varjostaa kuitenkin pieni epätasaisuus. Lupaava Piiroinen ei ole montaa näyttöpaikkaa saanut, mutta on kuitenkin pelannut suht hyvin, pelannut jopa yhden nollapelin. Heljangon peluutus jatkunee loppukauden samanlaisena. Tapparan sopii toivoa, ettei Heljanko mene rikki, koska vain noin 200 minuuttia maalinsuulla viettänyt Piiroinen voi joutua tässä tapauksessa pahaan paikkaan. 

HPK: Eetu Laurikainen 91,32% & Daniel Lebedeff 93,98%

HPK:n maalivahtitilanne on myös Kookoon tapaan erinomainen, liigan parhaimpia tandemeita. Eetu Laurikainen on liigan parhaimpia maalivahteja ja tällä kaudella breikannut Lebedeff on pelannut erittäin hyvin kaikissa otteluissaan. Lebedeffillä onkin paras torjuntaprosentti kaikista maalivahdeista, mutta on vasta pelannut 10 ottelua. HPK:lla on hyvä tilanne maalivahtien osalta mahdollisia pudotuspelejä silmällä pitäen.

Kalpa: Eero Kilpeläinen 87,19% & Connor LaCouvee 92,91%

Eero Kilpeläisen heikko kausi pakotti Kalpan hankkimaan Connor LaCouveen tolppien väliin. Kilpeläisen kausi on tosiaan ollut iso pettymys eikä kokenut veskari ole pystynyt auttamaan joukkuetta vaikeilla hetkillä. LaCouvee aloitti liigataipaleensa sensaatiomaisesti kahdella perättäisellä nollapelillä, eikä ohipelejä ole senkään jälkeen tullut. Oikeutettu ykkösveskari tällä hetkellä, mutta tarpeen tullen Kilpeläinen on kuitenkin kokemuksellaan erinomainen varamaalivahti. 

Sport: Niko Hovinen 90,87% & Rasmus Reijola 89,27%

Sportilla on myös vahva tandemi. Hovinen on tässä kohtaa kuitenkin ykkönen vaikka vastuu suhteellisen tasaisesti onkin jakautunut. Molemmat maalivahdit ovat pelanneet erinomaisesti muuten viime aikoina heikosti pelanneen Sportin maalilla. Mahdollisia pudotuspelejä ajatellen Hovinen on aikaisemmalla kokemuksellaan selkeä ykkönen. Reijola ei ole liigassa vielä pudotuspelejä päässyt pelaamaan. 

Lukko: Lassi Lehtinen 89,88% & Artyom Zagidulin 85,51%

Viime kauden paras maalivahti Lassi Lehtinen ei ole päässyt omalle tasolleen. Muutenkin heikosti esiintynyt Lukko on ollut suuri pettymys ja sekavan puolustuksen takana on tietysti hankala pelata. Lukko pakotettiin myös maalivahtikaupoille, kun kakkosmaalivahti Samuel Jukuri loukkaantui pidemmäksi aikaa. Korvaajaksi hankittu Artyom Zagidulin on meriiteiltään kova tekijä, mutta toistaiseksi näytöt liigatasolla ovat vielä vaatimattomat. Lehtinen on selkeä ykkönen edelleen ja raumalaiset varmasti toivovat edelliskauden maagisten otteiden löytyvän vielä takataskusta. 

SaiPa: Niclas Westerholm 91,28% & Juho Markkanen 89,01% & Jaroslav Janus 90,91%

Westerholm on selkeä ykkönen, mutta loukkaantui ikävästi pidemmäksi aikaa jonka johdosta Saipa hankki Jaroslav Janusin maalinsuulle. Ikävä kyllä myös Janus loukkaantui heti ensimmäisen pelin jälkeen, eli Saipalla on erittäin vaikea tilanne nyt edessä. Kokematon Juho Markkanen joutuu nyt kovaan paikkaan, kunnes kokeneemmat kaverit pääsevät pelikuntoon. Paha paikka jo muutenkin tiukasti pudotuspelikelkasta taistelevalle Saipalle. 

JYP: Markus Ruusu 88,51% & Konstantin Shostak 91,19%

JYP lähti kauteen selkeästi heikoimman maalivahtikaksikon Markus Ruusun ja Niko Parkkisen kanssa. Ruusu on pelannut eniten, mutta erittäin epätasaisesti, jopa surkeasti. Tämä pakotti JYP:n maalivahtikaupoille ja saikin verkkoihinsa yllättävän kovan maalivahdin KHL:stä, Konstantin Shostakin. Shostakin tekeminen on aivan eri tasolla kuin kahden aiemmin mainitun. Jyväskylässä tuskin silti tänä vuonnakaan pelataan pudotuspelejä vaikka maalivahtipeli on nyt kunnossa. 

Ässät: Linus Söderström 88,86% & Konstantin Volkov 90,06%

Ässien murheellinen kausi ei millään ole liitoksissa maalivahtipeliin. Söderström on kärsinyt koko uransa loukkaantumisista eikä ole tällä kaudella päässyt hyvään vireeseen näiden takia. Kunnossa pysyessään Söderström on kuitenkin yksi liigan parhaista vahdeista. Volkov on noussut enemmän pelaavaksi maalivahdiksi tällä hetkellä, eikä ole pelannut lainkaan huonosti vaikka alkukaudesta pelatut ensimmäiset ottelut menivätkin katastrofin puolelle.

Yhteenveto

Pelicansilla, Kookoolla ja HPK:lla on parhaat maalivahtitandemit. Molemmat veskarit voi heittää maaliin tilanteessa kuin tilanteessa. Huolestuttavin tilanne pudotuspelejä ajatellen selkeästi HIFK:lla. Halonen on ollut hyvä, mutta ei erinomainen. Garteig on taas pettänyt kaikki odotukset toistaiseksi. 

Suurimmista mestarisuosikeista Karpillä ja TPS:llä on paras tilanne nimenomaan ykkösveskareiden suhteen. Karejev ja Galimov ovat olleet vahvoja, mutta molempien joukkueiden kakkosveskarit ovat erittäin nuoria ja kokemattomia, eivätkä ole saaneet paljonkaan peliaikaa tällä kaudella. 


LUE KAIKKI UUTISET