Liigakauden topit ja flopit | Liiga vihjeet | 27.11.2020

Liigakausi pyörähti käyntiin lokakuun alussa, ja nyt joukkueet ovat saaneet pelattua reilun 15 peliä alle, joten on hyvä ottaa pieni katsaus kaudesta tähän mennessä. Katsotaan lisäksi alkukauden onnistujat ja epäonnistujat.

Topit

Joukkueista suurimpina onnistujina on selvästi - niin kuin sarjataulukko osoittaa - Ilves, Lukko ja Pelicans. Ilves on pelannut nyt Jouko Myrrän alaisuudessa 69 ottelua, joista Ilves on voittanut 50 ja voittoprosentti näistä otteluista on yli 72 prosenttia. Tämä on mykistävä saldo, ja tästä palkintona Myrrälle tehtiinkin juuri kahden vuoden jatkosopimus Ilvekseen. Ilves porskuttaakin tällä hetkellä liigan kärjessä. Joukkueen suurimpiin onnistujiin kuuluvat NHL-avut Arttu Ruotsalainen ja Juuso Välimäki sekä joukkueen viime kauden paras pistemies Eemeli Suomi. 

Ilveksestä on myös nostettava esiin Joose Antonen, joka on pelannut loistavan alkukauden. Antonen onkin piste per peli tahdissa, mikä on selvästi parempi keskiarvo, kun kertaakaan aikaisemmin hänen urallaan. Lisäksi Maalivahti Lukas Dostal on ollut mies paikallaan torjuntaprosentin ollessa yli 94 prosenttia. 

Toinen onnistuja on toisena sarjataulukossa majaileva Rauman Lukko. Pekka Virran suojatit toteuttaa omaa pelitapaansa säntillisesti ja se on tuottanut alkukaudesta erittäin paljon maaleja, mutta Raumalaiset ovat samalla onnistuneet pitämään oman maalin puhtaana. Lukko onkin vähiten maaleja päästänyt joukkue Liigassa. Lukon suurimmat onnistujat alkukaudesta ovat Eetu Koivistoinen, sekä NHL-avut Aleksi Saarela ja Vili Saarijärvi

Kolmanneksi onnistujien listalle on laskettava ehdottomasti Pelicans. Tahmean alkukauden jälkeen koneet ovat lähteneet käyntiin ja lahtelaiset ovat voittaneet viimeisestä kymmenestä ottelustaan yhdeksän. Tämä on nostanut Pelicansin sarjataulukossa jo sijalle 3. Lahtelaisten onnistujiin kuuluvat tahmeasti aloittanut, mutta viime aikoina huimaan vireeseen päässyt Ryan Lasch, sekä Iikka Kangasniemi ja Hannes Björninen.

Muista joukkueista alkukauden onnistujiin kuuluvat ehdottomasti Florida Panthersiin juuri varattu Anton Lundell, joka on viimeiseen yhdeksään peliin tehtaillut tehot 8+7 sekä koko kaudella 11+8 ollen pistepörssissä sijalla 4. Lisäksi maininnat vielä Petri Kontiolalle, joka on ollut odotetun hyvä HPK:ssa ja tuonut ylivoimapeliin rutkasti lisää vaarallisuutta. Maaliahne Emil Bemström on myös täyttänyt ruutunsa Hifkissä mallikkaasti. Maalivahdeista nostettava muuten heikosti pelanneen Jukurien maalivahti Sami Rajaniemi, joka on mahdollistanut Mikkeliläisille avaimet pelata pisteistä päivästä toiseen.

Liigakauden topit ja flopit | Liiga vihjeet | 27.11.2020

Flopit

Suurin floppi tähän mennessä kaudella on ollut selvästi Tampereen Tappara. Muihin epäonnistuneisiin joukkueisiin voi laskea ainakin Jypin, sekä hallitsevan mestarin HPK:n. Toki peräpäätä pitävät Saipa, Jukurit ja Sport lukeutuvat epäonnistujiin myös, mutta edellä mainituilta joukkueilta odottaisin enemmän.

Tapparan materiaalilla pitäisi keikkua vuodesta toiseen sarjataulukossa sijoilla 1-3. Tällä hetkellä kirvesrinnat ovat kuitenkin vasta sijalla 9. 15:sta pelistä on tarttunut mukaan ainoastaan 22 pistettä, mikä on odotettua paljon vähemmän. Tapolan luotsaamalla Tapparalla on kuitenkin aikaa kääntää kelkka, ja uskon Tamperelaisten tämän myös tekevän ja nappaavan vielä suoran playoff -paikan. Pelaajistosta pienoisia pettymyksiä ovat Patrik Virta, joka on kerännyt 15:ssa ottelussa ainoastaan kahdeksan pistettä. Lisäksi Kristian Kuuselan maalivainu on ollut pahasti kateissa, mutta kokenut Kuusela sai maalitilin vihdoin auki, ja onkin ratkaissut kaksi viime ottelua jatkoajalla, joten parempaa saattaa olla luvassa.

Jyp on tällä kaudella sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Joukkueesta löytyy mm. kokeeneet Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen, sekä nuoria lupaavia pelaajia, kuten Jerry Turkulainen, Patrik Puistola sekä Brad Lambert. Jyväskyläläiset ovat onnistuneet keräämään 17:sta ottelusta ainoastaan 17 pistettä, mikä on selvä pettymys. Joukkue lomauttikin valmennusjohtonsa jo heti kauden alussa - osin taloudellisista syistä, mutta osin myös varmasti pelillisistä syistä. Valmennuksesta vastaa nyt Jukka Varmanen, sekä seuran kehityspäällikkö Jussi Tupamäki. Nähtäväksi jää, saako he joukkueen kurssin käännettyä. Suurimpana pettymyksenä pelaajistosta voi sanoa vaisun alkukauden pelanneen Jarkko Immosen, joka on kerännyt 17:ssa ottelussa vain tehot 3+4.

Hallitseva mestari HPK on ollut myös vaikeuksissa alkukauden. 17:ssa ottelussa Kerho on saanut kasaan ainoastaan 16 pistettä, mikä on selvä pettymys Hämeenlinnalaisille. Pienenä valopilkkuna joukkueessa on ollut kokenut Petri Kontiola. Odotuksia on asetettu myös paljon mm. Jere Innalan, Valtteri Puustisen ja Juuso Ikosen harteille. Nämä herrat ovat pelanneet kohtalaisesti, mutta enemmän on lupa odottaa, mikäli HPK mielii suorasta pudotuspelipaikasta taistella. Maalivahtiosasto on myös sakannut pahasti. Selvää ykkösvahtia ei ole löytynyt ja NHL-apu Emil Larmi on tilastoissa joukkueen paras maalivahti torjuntaprosentilla 89,67%.

Muita pelaajia, joilta on lupa odottaa enemmän on mm. Hifk:n Sebastian Dyk. Maaliahne Ruotsalainen tehtaili viime kaudella tehot 20+25, mutta on tällä kaudella saanut kasaan 16:ssa ottelussa ainoastaan tehot 1+7. Samasta seurasta myös NHL-apu Antti Suomela on ollut pienoinen pettymys. Samaan kastiin kuuluu myös KHL:stä Lappeenrantaan palannut Jarno Koskiranta, joka on tehnyt ykköskentässä ainoastaan tehot 2+5, sekä Lahteen hankittu NHL-apu Jesse Ylönen, jonka tehosarake näyttää 17 pelin jälkeen 3+1.

Sarjataulukko 25.11.2020

 1. Ilves 39pis
 2. Lukko 36pis
 3. Pelicans 32pis
 4. HIFK 29pis
 5. Kärpät 28pis
 6. Kalpa 27pis
 7. KooKoo 26pis
 8. Ässät 23pis
 9. Tappara 22pis
 10. TPS 22pis
 11. jyp 17pis
 12. HPK 16pis
 13. Saipa 15pis
 14. Jukurit 14pis
 15. Sport 14pis

Mielenkiintoiset kuukaudet edessä

Seuraavina kuukausina tai jopa viikkoina on lupa odottaa mielenkiintoisia muutoksia. NHL:n on määrä alkaa ensi vuoden alkupuolella, ja tämä tarkoittaakin sitä, että NHL-avut alkavat yksi toisensa jälkeen lähteä takaisin rapakon taakse valmistautumaan NHL-kauteen. Ensimmäiset pelaajat ovatkin jo lähteneet takaisin ja lisää on varmasti luvassa lähiviikkoina. Mielenkiintoista nähdä ketä Pohjois-Amerikkaan lähtee, ja miten joukkueet reagoivat tähän.

Suurimpina kärsijöinä ovat todennäköisesti Hifk sekä Ilves. Hifk on kärsinyt loukkaantumisista koko alkukauden, joita seura on paikannut suurella määrällä vahvistuksia NHL:stä. Hifk:ssä apuja ovat tällä hetkellä Emil Bemström, Otto Koivula, Joona Luoto, Henrik Borgström sekä Antti Suomela. Lisäksi myös juuri varattu Anton Lundell voi mahdollisesti olla lähdössä samaan osoitteeseen. Kaikkien menetys olisi suuri lovi hyökkäyspäähän ja onkin jännä nähdä, miten Hifk tämän ongelman selvittää.

Ilves on myös samanlaisessa tilanteessa. Joukkueessa mahdollisia rapakon taakse lähtijöitä ovat maalivahti Lukas Dostal, sekä kenttäpelaajat Juuso Välimäki, Arttu Ruotsalainen, Barrett Hayton, Matias Maccelli sekä Joona Koppanen. Lisäksi juuri varattu Roby Järventie on kysymysmerkki. Sarjataulukon ykkösellä on myös edessä erittäin haastavat ajat. 

Muut joukkueet ovat paremmassa tilanteessa, sillä heillä apuja ei niin paljon Pohjois-Amerikasta ole. Mielenkiintoista nähdä, kuinka joukkueet selviävät tästä, ja miten paljon joukkueiden voimasuhteet muuttuvat lähikuukausina. Nähtäväksi jää kumpi oli parempi taktiikka - hankkia apuja NHL:stä vai rakentaa joukkuetta ilman apuvoimia.

LUE KAIKKI UUTISET