Liigan tilannekatsaus - 1/3 pelattuna!

Ensimmäinen kolmannes Liigaa on nyt takana ja on aika tarkastella sarjataulukkoa sekä alkukauden valopilkkuja. 

Sijat 1-6: KooKoo, Ilves, Kärpät, TPS, HIFK, Tappara

Kärkipaikkaa pitää tämän artikkelin kirjoitushetkellä KooKoo, jota voinee pitää melkoisena yllätyksenä. Viime vuosina hienosti esiintyneen KooKoon ei ehkä kuitenkaan odotettu olevan näin kovassa tikissä heti kauden alussa. Valmentajanvaihdos Jussi Ahokkaasta Olli Saloon herätti varmasti kysymysmerkkejä, mutta näyttää siltä ettei Kouvolassa tarvitse huolehtia sen enempää.

Iloista on ollut nähdä Heikki Liedeksen ilmiömäinen maalitahti. Liedes on aiemmin urallaan tehnyt ainoastaan 44 maalia noin 400 ottelussa, mutta nyt tilastosarakkeessa on jo 12 kaappia ja liigan maalipörssin johto. Kookoon peli on ollut niin vakuuttavaa, että ei olisi ihme jos joukkue on kauden jälkeen jopa neljän joukossa.

Kärkiviisikon neljä muuta joukkuetta eivät yllätä. Toisena majaileva Ilves on ehkä pienoinen yllätys, kun joukkue rämpi alkukaudella ja Marek Langhamer joutui pitkäksi aikaa sivuun. Nuori venäläisvahti Vadim Zherenko kuitenkin on ottanut niin joukkueen kuin yleisönkin reppuselkään ja noussut fanien suosikiksi. Jouko Myrrän joukot taistelevat varmasti loppuun asti paikasta kuuden joukkoon. 

Kolmantena sarjataulukossa on Oulun Kärpät. Tosin TPS ja HIFK ovat vain pisteen päässä, eli puhutaan todella tasaisesta sarjasta. KooKoon piikkipaikallekaan ei ole kuin 3 pistettä matkaa. Kärpät ovat pelanneet varsin tehokasta jääkiekkoa. Joukkueella on liigan paras ylivoimaprosentti ja toiseksi paras alivoimaprosentti. Tähtihankinnat Saku Mäenalanen sekä Liigan kenties paras puolustaja Atte Ohtamaa ovat olleet timanttia. Myös nuorten esiinmarssi on ollut oululaisten yksi suurimmista positiivisista asioista. Nuori 19-vuotias puolustaja Topi Niemelä on joukkueen kultakypärä sekä pistepörssin viides. 

Atte Ohtamaa on ollut yksi Kärppien parhaita pelaajia menneellä kaudella.

TPS on pelannut muita joukkueita vähemmän otteluita, joka tietysti vähän hajottaa sarjataulukon voimasuhteita. Jussi Ahokas on saanut TPS:n pelin toimimaan mainiosti. Joukkueen puolustus ja maalivahtipeli on toiminut erinomaisesti ja joukkue onkin päästänyt selkeästi vähiten maaleja liigassa. Toinen puoli on taas, että maalinteko on tökkinyt pahasti. Tämän lisäksi ulkomaalaispelaajat ovat suorittaneet alle tasonsa. Alkukauden NHL leirillä ollut Juuso Pärssinen on ollut turkulaisten tehokkain pelaaja vaikka on pelannut n. 8 ottelua vähemmän kuin muut. Pärssinen on tehnyt 11 otteluun 12 tehopistettä. 

HIFK:n peli on ollut erittäin ailahtelevaa. Joukkue hallitsee lähes jokaista peliä ja luo vaarallisia maalipaikkoja jatkuvasti, mutta maalinteko on ollut vaikeaa. Ennen maajoukkuetaukoa oli kuitenkin nähtävissä selkeää parannusta tällä osastolla. Joukkueen tekemisessä on nähtävissä suurta potentiaalia, kuten sopii odottaakin liigan suurimmilla budjeteilla operoivalta HIFK:lta. Joukkue taistelee ilman muuta kotiedusta tällä kaudella.

Tapparan  alkukausi ei sujunut odotetunlaisesti vaan tähtiä vilisevä kirveslauma oli useassa ottelussa aivan kuutamolla. Maalivahtipeli oli heikkoa puolustuksen ohella eikä hyökkäyksessä ollut tarvittavaa tulivoimaa. Alkukauden loppupuoliskolla Tapparan pelissä alkoi näkyä kuitenkin valoa ja joukkue kipusi kuudenneksi, vain 4 pisteen päähän esimerkiksi HIFK:sta ja TPS:stä. 

Sarjataulukko on niin tasainen, että on vaikeaa tehdä lopullisia arvioita vielä tässä kohtaa, mutta kyllä Tappara varmasti laadukkaan rosterin ansiosta vähintään kuuden joukossa on. 

Tapparassa muutaman kauden jo hienosti esiintynyt Anton Levtchi johtaa koko liigan pistepörssiä tehoin 9+10=19. 

Seurataan

  • Ottaako joku joukkue pesäeroa vastustajiinsa ja varmistelee paikkaansa jopa neljän joukossa vai pysyykö taistelu kuuden joukkueen sisällä edelleen tasaisena
  • Tappara ja HIFK, molemmat alisuorittaneet pelaajalistaan nähden. Jatkuuko vai alkaako peli kulkemaan?
  • KooKoo ja Ilves. Pysyvätkö isompien mukana vai valahtavatko ulos kotiedun taistelusta?

Sijat 7-10: Sport, Pelicans, Jukurit, Saipa

Sijalla seitsemän majaileva Vaasan Sport on ollut kauden ehdottomia positiivisia yllätyksiä. Joukkue onkin tasapisteissä kuudentena olevan Tapparan kanssa. Dufvan suojatit ovat pelanneet hyvin kurinalaista jääkiekkoa ja napsineet tärkeitä voittoja isommistakin seuroista. Maalivahtipeli Niko Hovisen ja Rasmus Reijolan myötä on erinomaisissa kantimissa. Ulkomaalaishankinnat ovat onnistuneet erinomaisesti Henrik Erikssonin ja Shaun Heshkan johdolla. Sport tuskin vielä tällä kaudella nousee runkosarjassa kuuden joukkoon, mutta uskaltaisin sanoa että pudotuspelejä kuitenkin pelataan tänä vuonna Vaasassa. 

Pelicansin kausi on ollut kaksijakoinen. Alkukauden ensimmäinen puolisko sujui erinomaisesti ja voittoja sateli toinen toisensa jälkeen. Mutta viimeisistä 9 ottelusta pussinokat ovat kaivaneet vain kaksi voittoa. Pelikaaneilla on hieno joukkue täynnä nuoria hyviä pelaajia ja kenties liigan pelätyin ykkösnyrkki Smejkal - Jasek - Kangasniemi. Etenkin Jasek on ollut erinomainen hankinta ja on pistepörssissä neljäntenä 18 pisteellä. Pelicans tulee olemaan kauden päätyttyä näillä sijoilla ellei Tommi Niemelä saa kaivettua alkukauden hurmosta esiin. Jos näin käy, voi Pelicans taistella paikasta jopa kuuden joukkoon. 

Päällikkö Jokisen Jukurit. Mielenkiintoinen alkukausi tosiaan. Jokinen on tuonut selkeästi Mikkeliin uutta virtaa ja ammattimaisuutta. Joukkue jopa päätti alkukautensa ennen maajoukkuetauko peräti viiden ottelun voittoputkeen jonka aikana kaatui TPS, Kärpät, Tappara, Lukko ja Sport suoraan 60 minuutin jälkeen. Kova temppu miltä tahansa jengiltä. Petrus Palmu ja tsekkiläinen Simon Stransky ovat ehdottomasti joukkueen pirteimmät pelimiehet, mutta ikämies Jarkko Immosen ns. uusi tuleminen on myös hienoa. Immonen palkittiinkin vuoden jatkosopimuksella. Jukurit hätyyttelee varmasti viimeisiä paikkoja pudotuspeliviivalta, mutta aika näyttää. 

Jukurit pelaa ajoittain äärimmäisen hyvää jääkiekkoa Olli Jokisen alaisuudessa

Saipan kausi on ollut myös ailahteleva. Välillä Sputnikit ovat pelanneet erinomaista jääkiekkoa, mutta hyviä otteita seuraa usein huonompi jakso. Pekka Virran projekti Lappeenrannassa on vielä alussa, mutta Saipa taistelee kuitenkin viimeisistä pudotuspelipaikoista tänä vuonna. 

Ilman muuta Saipan ja koko liigan pirteimpiä valopilkkuja on Ville Petman. Parhaimmalla kaudellaan 8 pistettä tehnyt Petman on nyt tehnyt jo tehot 9+9=18 ja kantaa oikeutetusti joukkueensa kultakypärää. Ulkomaalaispelaajat ovat kesken kauden saapunutta Nick Hallorania lukuunottamatta alisuorittaneet pahasti. Tuskin kannattajatkaan odottivat esimerkiksi David McIntyren olevan jo jäähdyttelemässä. Tehot 2+5, 22 otteluun ei vastaa odotuksia. 

Seurataan

  • Onko Jukurit pudotuspelien arvoinen joukkue? Vahvassa vireessä oleva Jukurit voi tehdä seurahistoriaa selviytyessään pudotuspeleihin. 
  • Keskikastin joukkueissa on monta hyvää pelaajaa, jotka pelaavat elämänsä kautta. Jatkuuko vire?. 
  • Niemelä, Dufva, Virta vai Jokinen? Kuka saa kaivettua potentiaalisista joukkueistaan kaiken irti parhaiten?

Sijat 11-15: Lukko, KalPa, HPK, JYP, Ässät

Viime kauden mestarin Lukon kausi on ollut toistaiseksi suuri pettymys. Pientä “mestaruuskrapulaa” poteva raumalaisnippu on vasta sijalla 11. CHL:ssä joukkue on onnistunut kohtalaisesti ja ovatkin vahvasti matkalla ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon. Liigan puolella peli ei tosiaan ole toiminut. Uusi valmentaja, kovasti vaihtunut pelaajisto ja muutamat epäonnistuneet hankinnat ovat tietysti tässä suuressa osassa.

Ykkössentteriksi hankittu Arttu Ilomäki on ollut todella löysä, haluton ja tehoton, eikä ole vastannut ykkössentterin huutoon kuin pienellä rääkäisyllä. Joukkue päätti pelit ennen maajoukkuetaukoa kolmen ottelun tappioputkeen. Paljon on tehtävää Lukolla mikäli mielii pudotuspelitaistoon mukaan. Kuuden joukkoon ei näillä otteilla ole asiaa.

KalPan kausi on myös ollut pettymys. Joukkueella on vähiten kolmen pisteen voittoja, ainoastaan 3, mutta taas reippaasti eniten jatkoajalle venyneitä otteluita joita on peräti 11. Tosin ainoastaan noistakin vain 3 kertaa Kalpa on poistunut voittajana. Maalivahtipeli on ollut suhteellisen heikkoa, kun Eero Kilpeläinen ei ole onnistunut aivan kuten ehkä odotettiin. Uudet hankinnat Matti Järvisen myötä ovat myös ehkä ainakin tehopisteisiin peilaten epäonnistuneet. Vaikka pudotuspeliviiva on vain kolmen pisteen päässä, ei näillä otteilla ole asiaa pudotuspeleihin tänä vuonna. 

HPK sai uutta virtaa valmentajanvaihdoksen jälkeen, mutta on kuitenkin hiipunut taas hieman. Jarno Pikkarainen on saanut peliin kuitenkin jo kadotetun punaisen langan, joten saa nähdä mihin asti HPK tänä vuonna yltää. Mielenkiintoista on, että liigan 13 sijaa pitävän joukkueen alivoimaprosentti on koko liigan paras. Mikäli alivoima ja maalivahtipeli pysyvät samana ja ulkomaalaishankinnat heräävät syväunestaan voi HPK hyvinkin olla viimeisiä pudotuspelijoukkueita. 

Jyväskylässä ei ole paljoa hurraa-huutoja ollut tänäkään vuonna tullut. Joukkueen maalivahtipeli on riittämätön eikä joukkueessa ole tarpeeksi ratkaisijoita. Ehdoton koko liigan valopilkku on ollut nuori Joakim Kemell. Hieman puskista tullut 17 vuotias nuorukainen on liigan pistepörssissä toisena ja maalipörssissä jaetulla 1. sijalla Heikki Liedeksen kanssa 12 osumalla. Kemell loukkaantui harmittavasti ennen maajoukkuetaukoa ja täytyy toivoa että pystyy paluun jälkeen jatkamaan samaa vauhtia. 

Kemell nousemassa jopa tulevan varaustilaisuuden TOP-5 nimeksi.

Ari-Pekka Selinin Ässät. Alkukaudesta näytti siltä, että Jarno Kärki, Sakari Salminen ja Derek Barach hilaavat porilaiset yksin pudotuspeleihin. Jotain kuitenkin tapahtui, eikä esimerkiksi Kärki ole pystynyt jatkamaan alkukauden pistetehtailuaan juuri nimeksikään. Joukkueen peli on aivan sekaisin ja fanit ovat jo pitkään olleet sitä mieltä että valmentajanvaihdos olisi paikallaan. Jotain olisi kyllä tehtävä mikäli Ässät haluaa päästä vielä pudotuspelitaistoon mukaan. 

Seurataan

  • Rauman Lukko. Pääsevätkö tasolleen vai jatkuuko räpellys edelleen liigakaukaloissa?
  • Vaihtaako joku näistä joukkueista vielä valmentajaa tässä kohtaa? Syytä ehkä olisi jos peli lähde sujumaan. 
  • Tasaisen sarjan johdosta ei kenenkään kausia vielä ole sinetöity ja mitä vain voi tapahtua. Nouseeko esim. Ässät ja HPK pudotuspeleihin?

Tiivistettynä tämän kauden liiga näyttäisi olevan erittäin tasainen ihan taulukon peräpäähän asti. Mielenkiintoista on nähdä mihin suuntaan joukkueiden peli lähtee luisumaan, mutta kovimmat taistelut käydään tänäkin vuonna varmasti sijoista 7-10. Kärkikuusikon uskoisin tulevan tämänhetkisistä joukkueista.


LUE KAIKKI UUTISET