Emil Ruusuvuori - tulevaisuuden lupaus?

Emil Ruusuvuoren hienosti edennyt Miamin Masters -turnaus tyssäsi neljännesvälierissä, kun italialainen junnutähti Jannik Sinner oli parempi erin 2-0. Matkan varrelle mahtui komeita taisteluvoittoja, joista suurimpana ehdottomasti voitto maailmanlistan seiskasta, Alexander Zverevistä.

Tähänastisen uran hienoimman turnauksen jälkeen on hyvä hetki pureutua tarkemmin Ruusuvuoren pelaamiseen.

Vahvuudet

Ruusuvuori on hyvin poikkeuksellinen pelaaja, sillä vastaavaa ei Suomesta viime vuosikymmeninä ole löytynyt. Esimerkiksi Jarkko Niemiseen verrattuna Ruusuvuori on täysin päinvastainen pelaaja.

Ruusuvuoren ehdottomasti parhaimpana puolena on todella painavat lyönnit sekä rystyltä että kämmeneltä. Lyönnit toimivat loistavasti krossina sekä pitkin linjaa. Näillä lyönneillä Ruusuvuori saa parhaimmillaan vastustajat todelliseen pulaan, mikä avaa useasti paikkoja esimerkiksi verkolle nousuihin.

Verkolle nousuja Miamin Masters turnauksessa nähtiinkin ilahduttavan paljon, ja mikä parasta - Emil oli erittäin tehokas näissä nousuissa. Tätä samaa aggressiivisuutta olisi mukava nähdä myös jatkossa.

Ruusuvuori on myös erittäin ennakkoluuloton pelaaja. Esimerkiksi Miamin turnauksessa Ruusuvuori dominoi jokaista peliä takarajan päältä pakottaen vastustajan pelaamaan 2-4 metriä takarajan takaa. Jopa Zverev oli viimeisessä erässä täysin aseeton Ruusuvuorta vastaan.

Emil on nuoresta iästään huolimatta henkisesti todella vahva pelaaja. Se näkyi myös Miamin Mastersissa, jossa hän voitti jokaisen ottelun vasta kolmessa erässä. Matsien pitkittyminen ja tappioasema ottelun alkuun ovat hankalia paloja käsitellä, mutta suomalainen klaarasi tilanteet tyylikkäästi.

Heikkoudet

Mikään osa-alue Ruusuvuorella ei ole mitenkään erityisen huono. Suomalainen on varsin tasainen kaikilla osa-alueilla, mutta kehitettävää löytyy vielä paljon kaikesta.

Suurimpana ongelmakohtana tällä hetkellä on Ruusuvuoren syöttäminen. Syötöt lähtee keskimäärin 190 km/h, missä on vielä paljon potentiaalia nostaa syöttöjen nopeuksia. Tekniikkavirheitä syötöstä löytyy jonkin verran, mutta jätetään tarkempi analyysi todellisille ammattilaiselle.

Huomionarvoista syötöissä on se, että vastustajat palauttavat ykkössyöttöjä takaisin jopa 75-80 prosentin varmuudella. Tätä lukemaa tulisi saada lähemmäs 60%, jotta Emil saisi enemmän ns. ilmaisia pisteitä pelin aikana.

Muita huomionarvoisia seikkoja ovat taktinen pelaaminen, sekä rystyslaissi. 

Taktisessa pelaamisessa esimerkiksi verkolle nousujen ajoittaminen, sekä oikeat lyöntivalinnat vaativat vielä hiomista. Tämä toki tulee varmasti parantumaan kokemuksen myötä.

Rystyslaissi on loistava tapa rytmittää pelaamista. Toisinaan Ruusuvuoren pelaaminen menee yksitoikkoiseksi moukaroinniksi, johon maailman huiput pystyvät vastaamaan erittäin hyvin. Ruusuvuoren rystyslaissi on teknisesti “viallinen”, mikä pahimmillaan antaa helpon sauman vastustajalle iskeä. 

Kokonaisuus

Kokonaisuutena Ruusuvuori on tasainen pelaaja jokaisella osa-alueella, mutta kehitettävää riittää vielä paljon. Kaiken loksahtaessa kohdalleen Ruusuvuorella on potentiaalia nousta vielä nykyistä maailmanlistan sijoitusta paljon korkeammalle.

Suomalaiselle sopiva parhaiten nopeat kentät. Mitä nopeampi, sen paremmin Emil pärjää. Massakentän pelissä on eniten parannettavaa, joten onkin mielenkiintoista nähdä miten Ruusuvuori tulee pärjäämään kesän massakaudella. 

Joka tapauksessa tennistaivaalle on vihdoin syttynyt uusi todellinen tähti Jarkko Niemisen jälkeen. Ruusuvuori tulee satavarmasti tuomaan suomalaisille vielä paljon ilon ja jännityksen hetkiä.

LUE KAIKKI UUTISET