EM-kisojen mestaruustaistelu tiivistyy

EM-kisojen huikeat välierät isketään keskiviikkona ja torstaina. Koko Englanti odottaa vesi kielellä Wembleyllä käytäviä taisteluita, ja kansa on jo valmis mestaruusjuhliin. Italialla ja Espanjalla on haastajina kuitenkin sanansa sanottavana, eikä pirteää Tanskaa voi mitenkään sulkea pois finaalispekulaatioista. Tulikuumat semifinaalit odottavat, ja nyt käymme läpi jokaisen joukkueen vahvuudet ja heikkoudet ennen kisojen loppusuoraa.

Välierät

 • 6.7 klo 22:00 Italia – Espanja Wembley
 • 7.7 klo 22:00 Englanti – Tanska Wembley

Englanti

Englanti oli ennen kisoja top-5-suosikkien joukossa mestariksi, ja neljännesvälierän Saksa-voiton jälkeen se jyräsi selkeäksi ykkösehdokkaaksi. Jordan Pickfordin vartioimaan maaliin ei ole tehty kisoissa vielä yhtäkään osumaa, ja lohkovaiheessa hieman vaisusti yskinyt hyökkäyskin on saatu pudotuspeleissä upeasti raiteilleen.

Päävalmentaja Gareth Southgate on turnauksen aikana osoittanut erinomaista taktista taitoa ryhmityksensä kanssa. Lohkossa Englanti punnersi neljän puolustajan linjalla, mutta Saksaa vastaan kentälle ravasi kolme topparia ja wingbackit. Puolivälierässä Ukraina kaatui jälleen avoimemmalla 4-2-3-1 systeemillä. Southgatella on rosterissaan äärimmäisen hyvät palaset molempiin ryhmityksiin, joten reagointi vastustajan pelitapaan käy sujuvasti.

Vahvuudet

 • Puolustus
 • Kotietu
 • Ryhmityksen joustavuus

Heikkoudet

 • Laukoo harvakseltaan
 • Liika varovaisuus

Englanti nauttii Wembleyllä valtavasta kotiedusta. Tosin homma on rullannut pelkästään tähän saakka, eikä joukkue ole joutunut kotiyleisönsä edessä vielä toimimaan tappiotilanteessa. Jos Tanska saa keskiviikkona pidettyä pelin pitkään tasoissa tai jopa siirtyy johtoon, Englannin leirissä sekä pelaajien että fanien pään kestävyyttä koetellaan toden teolla. Alkulohkossa Skotlantia vastaan Englanti oli kotonaan selvästi hermostunut, ja vaikka se hallitsi jotenkuten pelitapahtumia, maalipaikoissa puuttui huolellisuus ja maalia kohtiin kiskaistiin ainoastaan yksi kuti.

Englanti on muutenkin ollut kovin säästeliäs laukausten suhteen. Southgaten pelitapa on puolustussuuntaan varovainen, mutta myös hyökkäyspäässä otteista on puuttunut tietynlainen räväkkyys ja yllätyksellisyys. Joukkue on toki tähän saakka luonut voittoihin riittävät tontit, mutta jossakin vaiheessa himmailu saattaa koitua kohtalokkaaksi. Tanska tuntee Englannin systeemin tarkasti, ja mikäli pientä ilotulitusta ei isketä päälle on turhan varmisteleva hyökkäys mahdollista himmentää.

Englannin ottelut EM-kisoissa

 • 3.7 Ukraina – Englanti 0-4
 • 29.6 Englanti – Saksa 2-0
 • 22.6 Tshekki – Englanti 0-1
 • 18.6 Englanti – Skotlanti 0-0
 • 13.6 Englanti – Kroatia 1-0

Englannin tiivis pelaaminen alaspäin perustuu tällä hetkellä keskikentän pohjan akseliin, jonka muodostavat upeaa turnausta pelaavat Declan Rice ja Kalvin Phillips. Duon vahvuus on ilman muuta juuri puolustustyöskentely, mutta samalla tältä osastolta puuttuu aika lailla luovuutta. Englannilta uupuu kokoonpanosta perinteinen pelintekijä etenkin silloin, kun Southgate peluuttaa viittä puolustajaa. Joukkueessa on toki useita taitavia pelaajia, jotka voivat puolustuksia murtaa, mutta toistaiseksi hyökkäys on ollut lähes täysin Raheem Sterlingin ja Harry Kanen tehojen varassa.

Englanti on Lontoossa suurehko suosikki etenemään finaaliin, mutta markkinat ovat hivenen yliarvioineet joukkueitten tasoeron. Tasapeli tai isäntien niukka voitto ovat lähtökohtaisesti todennäköisimmät tulokset 90 minuutin pelin jälkeen. Mikäli mennään jatkoille, riippuu tulos jo erittäin paljon henkisen puolen vahvuudesta.

Tanska

Tanska on kirjoittamassa melkoista tarinaa EM-kisoissa. Kahdella tappiolla turnauksen aloittanut ryhmä on sittemmin iskenyt ison vaihteen päälle ja runnonut vakuuttavasti välieriin. Hyökkäyspeli on mielikuvituksellista ja tehokasta, ja joukkue organisoituu puolustuksen muotoon erittäin nopeasti. Materiaali on tasaisen laadukasta, eikä finaaliin yltäminen tässä vaiheessa olisi enää mikään superyllätys.

Tanska on jokaisessa ottelussaan laukonut hanakasti ja järjestellyt valtavasti maalipaikkoja. Hyökkäyksen ohipäivät sattuivat heti kisojen alkuun, mutta kolmessa edellisessä pelissä maaliverkkoja on pöllytetty laajalla rintamalla. Joukkue toki heikkeni jonkin verran Christian Eriksenin menetyksen myötä, mutta joukkue on reagoinut upeasti ja pelannut iloista ja tuhoisaa futista. Peräti seitsemän eri pelaajaa on onnistunut kisoissa maalinteossa, ja kärkikolmikko taipuu useaan eri muodostelmaan.

Vahvuudet

 • Laaja hyökkäysarsenaali
 • Joukkuepuolustus

Heikkoudet

 • Puolustuksen materiaalin kapeus
 • Matkarasitus

Tanska on ruuvannut kaikki turnauksen pelinsä tutulla 3-4-2-1 ryhmityksellä, jonka vahvuus on muodon säilyttäminen ja huikea kyky organisoitua pallonmenetyksen jälkeen. Joukkue on pelannut kisoissa vasta yhden nollapelin, mutta yhteensä viisi päästettyä maalia viidessä ottelussa ei ole katastrofaalinen saldo. Tanska on hallinnut otteluita suurimman osan ajasta, ja vaikka Tshekki otti puolivälierässä ajoittain otteen itselleen pitkiksikin jaksoiksi, ei Tanskan puolustus mihinkään paniikkimoodiin joutunut.

Tanska on joutunut pudotuspeleissä reissaamaan ensin Amsterdamiin ja viimeksi lauantaina Bakuun, joten matkarasitus saattaa alkaa näkyä otteissa. Pelaajat alkavat muutenkin tässä vaiheessa turnausta kuormittua valtavasti, ja etenkin keskikentän ja puolustuksen runkomiehet ovat vedelleet kovia minuutteja.

Tanskan ottelut EM-kisoissa

 • 3.7 Tshekki – Tanska 1-2
 • 26.6 Wales – Tanska 0-4
 • 21.6 Venäjä – Tanska 1-4
 • 17.6 Tanska – Belgia 1-2
 • 12.6 Tanska – Suomi 0-1

Tanska kohtasi Englannin kahdesti viime vuoden Kansojen Liigassa. Syyskuussa joukkueet jäivät Kööpenhaminassa 0-0 tasuriin, ja lokakuussa Wembleyllä vieraat nappasivat 0-1 voiton. Tanska tulee jälleen pistämään Englannin tiukoille. Homma saattaa helposti mennä pääasiassa virheitten välttelyksi, ja pienten marginaalien pelissä Tanskalla on jatkoon hivenen paremmat mahdollisuudet kuin mitä markkinoitten kertoimet osoittavat.

Kertoimet mestaruudelle

 • Englanti 2,60 Betsson
 • Italia 3,10 888 Sport
 • Espanja 3,85 NordicBet
 • Tanska 10,50 Betsafe

Italia

Italia on viimeksi hävinnyt ottelun vuoden 2018 syksyllä ja oli jo ennen kisoja noussut aivan kuumimpien mestarisuosikkien tuntumaan. Upea suoritus ja yhdeksän pisteen saalis alkulohkossa kohottivat joukkueen osakkeita entisestään, ja nyt Azzurri on kakkossuosikki nostelemaan pokaalia finaalin päätteeksi.

Italia pelasi kisojen alkusarja mukaan lukien peräti kahdeksan ottelua putkeen pitäen oman maalinsa puhtaana, ja vasta Itävalta katkaisi tuon jakson neljännesvälierän jatkoajalla. Giorgio Chiellinin ja Leonardo Bonuccin johtama puolustus on hitsaantunut Euroopan lujimmaksi. Vaikka nyky-Italia on melko hyökkäävä, perustuu peli edelleen pitkälti oman maalin varjelemiseen. Tänä päivänä homma tapahtuu koko joukkueen säkenöivän työmoraalin voimin.

Vahvuudet

 • Puolustuksen rutiinitaso
 • Laaja materiaali

Heikkoudet

 • Ykkössentterin puute

Italia on jo Kansojen Liigassa ja MM-karsinnassa osoittanut, että se operoi huikean laajalla materiaalilla. Kokoonpanon taso ei muutamastakaan muutoksesta juurikaan heilahda, eikä joukkue missään tilanteessa ole yhden tai kahden miehen varassa. EM-kisoissa onnistujia on ollut useita, ja ratkaisijan rooliin on noussut muutama uusi nimi kuten Matteo Pessina ja Federico Chiesa.

Päävalmentaja Roberto Mancinilla on käytössään mukava arsenaali hyökkäyspään taitoa, mutta rivistöstä puuttuu se ehdottoman varma maaleja pommittava sentteri. Hyökkäyslinjaa kiskova Ciro Immobile on osunut turnauksessa vasta kahdesti. Mancinin onneksi miestä säestää leveä rivi viimeistelijöitä, ja italialaisista jo kuusi on onnistunut kisoissa maalinteossa.

Italian ottelut EM-kisoissa

 • 2.7 Belgia – Italia 1-2
 • 26.6 Italia – Itävalta 2-1 JA
 • 20.6 Italia – Wales 1-0
 • 16.6 Italia – Sveitsi 3-0
 • 11.6 Turkki – Italia 0-3

Välierä Espanjaa vastaan tulee olemaan huikea eurooppalainen spektaakkeli, johon Italia marssii lievänä suosikkina. Mikäli Azzurri jatkaa puolustussuuntaan omaa vahvaa tekemistään, pystyy se pitämään vastustajan ajoittain epävarman hyökkäyksen kurissa. Italia on suosikin asemansa ansainnut. Puolustuksella voitetaan mestaruuksia, ja Italialla on tällä hetkellä kaikki muutkin osa-alueet priimakunnossa.

Espanja

Espanja on joukkueensa viime vuosien rajun uudistuksen jälkeenkin jatkanut Euroopan terävimmällä huipulla. Se on ollut viime vuosina lähes mahdoton voitettava, ja tässäkin turnauksessa Espanja on painanut taidokasta futista. Joukkueen pallonhallinta on ajoittain täysin dominoivaa, ja se pystyy väsyttämään vastustajansa totaalisesti 90-minuuttisen aikana. Maalitilanteita se luo liukuhihnalta, ja vain hyökkäyksen ongelmat viimeistelyssä ovat olleet lähellä koitua Espanjan tuhoksi.

Lohkovaihe alkoi varsin huolestuttavasti, kun Espanja otti yhteensä vain kaksi pinnaa kahdesta ensimmäisestä pelistä. Pallonhallinta oli jälleen rautaista ja homma mukavasti hanskassa, mutta peliväline saatiin maaliin vain kerran. Kun Slovakiaa ja Kroatiaa vastaan verkko heilui yhteensä ällistyttävät kymmenen kertaa, näytti jo siltä, että maalinteko-ongelma oli mennyttä. Puolivälierä Sveitsiä vastaan oli kuitenkin päättyä murheellisesti, kun maalintekohousut olivat jälleen hukassa, mutta onnistuminen rankkarikisassa avasi ovet välierään.

Vahvuudet

 • Pallonhallinta
 • Maalipaikojen rakentelu

Heikkoudet

 • Viimeistely
 • Epävarma puolustus

Espanja puolustaa lähes täysin oman pallonhallintansa kautta, ja kun tämä ei ota onnistuakseen, on puolustuslinja ollut varsin epävarma. Sähäkkä Kroatia horjutti neljännesvälierässä Espanjaa pahasti, ja myös Sveitsi oli viime kierroksella välillä hankala pideltävä. Puolustus on ehdottomasti Englantia ja Italiaa jäljessä, joten mikäli mestaruudesta halutaan haaveilla, on hyökkäyspään ukkojen oltava terävänä turnauksen huipennuksessa.

Espanjan ottelut EM-kisoissa

 • 2.7 Sveitsi – Espanja 1-1 RP 1-3
 • 28.6 Kroatia – Espanja 3-5 JA
 • 23.6 Slovakia – Espanja 0-5
 • 19.6 Espanja – Puola 1-1
 • 14.6 Espanja – Ruotsi 0-0

Vaikka Espanja on hallinnut suvereenisti kenttätapahtumia jokaisessa koitoksessa, on se jäänyt tasapeliin neljässä ottelussa viidestä 90-minuuttisen aikana. Jos tämä nuorallatanssi jatkuu vielä Italiaa vastaan, päättyy espanjalaisten kiertue välierään. Kuten kertoimet osoittavat, varmempi Italia on todennäköisempi ryhmä jatkamaan finaaliin.

LUE KAIKKI UUTISET