Australian Avointen jälkilöylyt

Australian Avoimet saatiin sunnuntaina aamupäivällä vihdoin päätökseen. Nyt on muutama päivä vedetty happea, ja on aika perata turnaus läpi. Niinhän siinä jälleen kävi, että Novak Djokovic raivasi tiensä yhdeksänteen Australian Avointen mestaruuteen.

Djokovicin tie mestaruuteen oli kaikkea muuta kuin helppo

Djokovic aloitti turnauksen hyvin varmoin ottein, kun ensimmäisellä kierroksella Ranskan Jeremy Chardy kaatui suoraan erin 3-0 (6-3, 6-1, 6-2). Tämän jälkeen Djokovicilla alkoi vaikeudet, sillä kyljen tai vatsan seudun vamma vaikeutti Serbin pelaamista ajoittain jopa todella pahasti. Kolmannella kierroksella Djokovic joutui tämän takia suuriin vaikeuksiin Taylor Fritzia vastaan, jonka Djokovic voitti vasta viidessä erässä.

Tässä kohtaa allekirjoittanutkin alkoi uskoa vamman olevan niin paha, että Djokovic ei välttämättä enää pysty edes pelaamaan seuraavassa ottelussa. Vamma vaivasi vielä seuraavissakin peleissä, mutta Djokovic itse kertoi sen tuntuvan paremmalta, mitä pidemmälle turnaus eteni. Loppua kohden vamma ei edes haitannut Serbin pelaamista juuri lainkaan. Siltä se ainakin näytti.

Finaalista muodostui melkoinen pannukakku

Finaalissa Djokovic kohtasi 4 kuukautta tappioitta pelanneen Venäjän Daniil Medvedevin. Venäläinen oli voittanut Serbin kolme kertaa edellisestä neljästä ottelusta, ja luvassa oli jälleen tiukka ottelu. Medvedev pelasi läpi turnauksen elämänsä parasta tennistä, ja Djokovic alkoi olla myös parhaassa kunnossa ennen finaalia. Finaalista ennakoitiinkin tiukkaa, jopa 5-eräistä ottelua. Toisin kävi - Djokovic marssi vakuuttavaan 3-0 voittoon, eikä venäläinen pystynyt vastaamaan Djokolle millään pelin osa-alueella.

Ensimmäisessä erässä Medvedev onnistui laittamaan kampoihin, kunnes 5-5 tilanteessa tullut murto katkaisi venäläisen selkärangan kertaheitolla. Tämän jälkeen Djokovic marssi  helponnäköiseen voittoon lukemin 7-5, 6-2, 6-2.

Djokovic oli mentaalisesti todella vahva läpi finaalin, eikä Medvedev yksinkertaisesti päässyt Serbin pään sisälle millään ilveellä. Djokovic nousi kahden Grand Slamin päähän Nadalista sekä Federeristä. Serbillä on nyt kasassa yhteensä 18 Grand Slam -voittoa.

Eniten Grand Slam voittoja

  • Federer 20 Grand Slam voittoa
  • Nadal 20 Grand Slam voittoa
  • Djokovic 18 Grand Slam voittoa

Emil Ruusuvuoren tie katkesi toisella kierroksella

Suomen Emil Ruusuvuori otti ensimmäisellä kierroksella hieman yllättäen hienon voiton maailmanlistan 12:sta Gael Monfils:sta. Monfils toki kertoi, että pelaa tällä hetkellä elämänsä huonointa tennistä, ja itseluottamus on täysin kadoksissa. Tämä ei toki vie hohtoa Ruusuvuoren hienolta voitolta.

Voiton myötä kaavio oli auki Ruusuvuorelle vaikka kuinka pitkälle tahansa.  Seuraavalla kierroksella vastassa oli Pedro Martinez, kenet Ruusuvuori oli voittanut molemmissa aiemmissa kohtaamisissaan. Viisieräinen matsi Monfilsta vastaan vei kuitenkin sen verran nuoren suomalaisen voimia, että toisella kierroksella Ruusuvuori ei jaksanut pelata kuin yhden erän verran. Tämän voitetun erän jälkeen Ruusuvuoren peli alkoi sakkaamaan pahasti, ja Espanjan Pedro Martinez marssi helpohkoon 3-1 voittoon katkaisten Ruusuvuoren turnauksen siihen.

Yllätyksiä ja hienoja tarinoita

Turnaus eteni melko odotetusti aina puolivälieriin asti. Toki Karatsevin (ATP-117) mukanaolo oli jo melkoinen yllätys. Sitten alkoi kuitenkin tapahtua. Rafael Nadal johti Kreikan Stefano Tsitsipasta erin 2-0, mutta hävisi yllättäen vielä ottelun Tsitsipakselle. Kerrotakoon, että Nadal on ollut yli 200 kertaa tilanteessa, jossa hän johtaa ottelua erin 2-0. Näistä Nadal on hävinnyt tasan kerran aikaisemmin koskaan ottelun. Nyt tämä ihme tapahtui uudestaan, ja Tsitsipas eteni hienon ottelun jälkeen välieriin.

Karatsev kirjoitti lopulta hienon tarinan historian kirjoihin. Jo puolivälieräpaikka oli hieno saavutus venäläiseltä, mutta hän ei tyytynyt tähän. Karatsev pamautti itsensä aina välieriin asti, jossa Djokovic oli kuitenkin liian kova pala Karatseville. Venäläinen pelasi kuitenkin upean turnauksen, ja nousi turnauksen myötä maailmanlistalla sijalle 42.

Vallanvaihto antaa odottaa vielä itseään

Kovasti turnauksessa povattiin jo vallanvaihtoa, ja vieläpä pysyvästi. Herrojen Thiem ja Medvedev odotettiin painavan jopa finaaliin asti, mutta toisin kävi. Djokovic näytti pojille, ettei hän todellakaan ole vielä valmis luopumaan maailman parhaan pelaajan tittelistään.

Nyt alkukauden perusteella sopiikin taas epäillä, että kykeneekö Thiem, Medvedev, Tsitsipas ja kumppanit edes tällä kaudella sivuuttamaan Djokovicia kuninkaan tuolilta.

Kaudesta on eittämättä tulossa mielenkiintoinen, ja jäämme innolla seuraamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tällä hetkellä on kuitenkin todettava, että Djokovic on edelleen maailman paras pelaaja.

LUE KAIKKI UUTISET