Alkukauden TOP-5 puolustajat

#1: Topi Niemelä, Kärpät (31o, 6+18=24, +4)

Niemelä on ollut liigakauden suurimpia yllättäjiä ja alkukauden ylivoimaisesti paras puolustaja. Niemelä on saanut täysin uuden vaihteen uralleen, eikä varmasti ole ollut haittaa pakkiparin Atte Ohtamaan jakamista opeista. Niemelä on varmasti vahvasti mietinnässä jopa MM-kisoihin, mikäli miehen otteet jatkuvat samanlaisina. 

Niemelä on pakkien pistepörssin ykkösmies ja Kärppien toiseksi paras pistemies. Vahva ehdokas pakkien pistepörssin, sekä Pekka Rautakallio -palkinnon voittajaksi. 

#2: Atte Ohtamaa, Kärpät (32o, 7+14=21, -2) 

Ohtamaa saattaisi jopa kuulua listan ykköseksi, mutta pidetään Kärppä-puolustajat nyt tässä järjestyksessä. Niemelän pakkiparina pelaava Ohtamaa on ollut erittäin tehokas aiempiin kausiin peilatessa. Henkilökohtaiseen piste-ennätykseensä matkalla oleva Ohtamaa on takuuvarma valinta MM-kisoihin, ehkä jopa olympiajoukkueeseen. 

Ohtamaa pelaa kaikista liigapelaajista selvästi eniten, yli 25 minuuttia per peli ja lähestulkoon jokaisen alivoimavaihdon mitä pelissä tulee. Ylivoimallakin peliaikaa tulee runsaasti. 

#3: Teemu Eronen, Pelicans (27o, 12+10=22, +8)

Muutaman heikon kauden jälkeen paluun liigaan tehnyt Teemu Eronen on löytänyt taas tehokkaamman vaihteen. Pakkien maalipörssin ykkösmies peräti 12 maalilla on ollut erinomaisessa lennossa. Eronen ei koskaan ole ollut mikään puolustamisen erikoismies vaan enemmänkin hyökkäyksiä tukeva ylimääräinen hyökkääjä, mutta positiivista on nähdä miehen +- tilaston olevan näin paljon plussan puolella. 

Eronen on  ehkä suurin Niemelän haastaja pakkien pistepörssin voittajaksi. Jos tahti jatkuu samana voi olla, että Eronen pääsee kokeilemaan uudestaan ulkomaiden valloitusta kuluvan kauden jälkeen. 

#4: Vili Saarijärvi, Lukko (28o, 6+15=21, +9)

Viime kaudella ensiesiintymisen liigassa tehnyt Saarijärvi nousi fanien tietoisuuteen heti ensimmäisellä kaudellaan. Saarijärvi lähti Kärppien A-junioreista kauden 2013-2014 jälkeen Pohjois-amerikkaan, jossa tuli otteluita niin juniorisarjoissa kuin AHL:ssä. Paluu Suomeen oli kuitenkin ajankohtainen, kun vastuuta AHL:ssä ei tullut tarpeeksi. 

Saarijärvi jäi ehkä hieman superkauden pelanneen Robin Pressin varjoon, vaikka takoi 36 tehopistettä ja +- tilaston ollessa liigan toiseksi paras, +25. Tälle kaudelle Saarijärven odotettiin astuvan Pressin saappaisiin, jossa mies onkin onnistunut mainiosti. Huonon alkukauden pelanneen Lukon takalinjoilla Saarijärvi on selkeä tähti ja vastuuta tulee paljon. Saarijärvi saattaa rikkoa edelliskauden mainiot pisteensä, mikäli Lukko saa pelinsä kuntoon edes lähellekään viime kauden tasoa.  

#5: Jordan Schmaltz, HIFK (32o, 6+12=18, +11)

Ehkä hieman yllättävä valinta tälle listalle, mutta Schmaltz on alun totuttelun jälkeen ollut HIFK:n tehokkain puolustaja. Ensimmäistä kauttaan euroopassa pelaava Schmaltz pelaa paljon, noin 22 minuuttia per peli. Amerikkalainen on tuonut HIFK:lle kauan kaivattua viivapelaamisen osaamista ja toimittaa kiekkoa maalille asti hyvällä prosentilla.  

Mielenkiintoista on nähdä kuinka paljon Schmaltzin pelaaminen vielä etenee kevättä kohti mentäessä. Joka tapauksessa HIFK:n tärkein puolustaja, kun Yohann Auvitu kamppailee edelleen loukkaantumisten kanssa, ja alkukauden komeetta Kotkansalo hiihtelee vähän heikommalla ladulla tällä hetkellä. 

Muita mainitsemisen arvoisia:

Anttoni Honka, Jyp (32o, 5+16=21. -13)

Honka on ollut JYPin paras pelaaja tällä kaudella. JYP on muuten joukkueena pelannut niin surkeasti, josta kertoo myös Hongan miinustilasto. Henkilökohtaisella tasolla peli on toiminut hyvin, varsinkin hyökkäyspäähän. Honka on nostanut selkeästi tasoaan vuosi vuodelta. 

Les Lancaster, Ilves (28o, 3+14=17, +5)

Lancaster tuli ryminällä sisään liigaan ja teki syys-lokakuun aikana kauden 17 tehopisteestään peräti 13. Tahti on sen jälkeen hieman hiipunut, kuten koko Ilveksellä, mutta nähtävissä on, että taidot ovat kohdallaan. Todella hyvä hankinta Ilvekselle. Tärkeä pelaaja muuten melko kapeassa puolustusmateriaalissa, nimenomaan hyökkäysosaamisessa. 

Shaun Heshka, Sport ( 32o, 1+14=15, -4)

Hieman yllättäen ilman jatkosopimusta Kärppiin jäänyt kokenut konkari Heshka päätyi tälle kaudelle Vaasan Sportiin. Heshka ei ole näyttänyt hyytymisen merkkejä vaan on pelannut edelleen vahvalla, tyylikkäällä tavalla. Pisteitä on kertynyt ihan mukavasti ja maalihanatkin saatiin viime viikolla auki. Kanadalainen on päässyt pelaamaan Sportissa erittäin paljon, niin ylivoimaa kuin alivoimaakin reilu 24 minuutin peliaikakeskiarvolla. Heshka on aliarvostettu pelaaja ja ansaitsee tulla mainituksi vahvana liigatason puolustajana. 


LUE KAIKKI UUTISET