Mestarien liigan ikimuistoisimmat ottelut 2000-luvulla

Jalkapallon seurajoukkueiden arvostetuimman turnauksen mestaruusjahti jatkuu taas ensi tiistaina. Jaossa on Mestarien liigan historian 68. mestaruus.

Loppuottelun näyttämönä toimii tällä kertaa Istanbulin Olympiastadion, jossa koettiin Mestarien liigan historian dramaattisin finaali vuonna 2005.

Luvassa on taas suuria tunteita ja tiukkoja käänteitä, kun joukkueet yrittävät raivata tietä 10. kesäkuuta pelattavaan finaaliin.

Tälläkin kaudella lohkovaiheessa nähtiin mitä hienoimpia otteluita. Dramaattisilta tilanteilta – tuttuun tapaan – ei taaskaan olla vältytty.

Suurimpina yllätyksinä tähän mennessä voidaan pitää Juventuksen, Barcelonan sekä Atletico Madridin kompurointia lohkovaiheessa. Kolmanneksi sijoittuneet Juventus sekä Barcelona jatkavat Eurooppaliigan pudotuspeleihin. Atletico jäi lohkossaan viimeiseksi, joten heidän europelit ovat pelattu.

Historian saatossa olemme myös nähneet fantastisia suorituksia, draamaa ja huikaisevia loppukirejä.

Vanhempi sukupolvi muistaa Maradonan, Platinin ja muiden legendojen uroteot eurokentiltä, mutta 2000-luvulle mahtuu myös ikimuistoisia hetkiä.

Odotellessa tulevia pudotuspelejä, muistellaan hetki tällä vuosituhannella pelattuja ikimuistoisia otteluita Mestarien liigassa.

#5 Deportivo La Coruna vs. AC Milan 4-0, 2004

• 7. huhtikuu 2004
  • Puolivälierä - toinen osaottelu

Espanjalainen Deportivo La Coruna eli omaa kulta-aikaansa 2000-luvun alussa. Tällä kaudella Deportivo pelaa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Kauden 2003/04 pudotuspelien puolivälierissä nähtiin yksi kovimmista suorituksista tällä vuosituhannella. Selvästi altavastaajana lähtenyt Deportivo tiputti myös omaa kulta-aikaansa elävän AC Milanin laulukuoroon.

Ensimmäinen osaottelu päättyi AC Milanin voittoon lukemin 4-1. Toisessa osaottelussa Deportivo laittoi melkoisen shown pystyyn voittaen italialaisjätti, AC Milanin, lukemin 4-0 ja pääsi jatkamaan europelitaivaltaan välierissä.

Deportivon kannattajat eivät kyseistä iltaa tule koskaan unohtamaan. AC Milanin silloiselle tähtisikermälle putoaminen oli valtava pettymys.

Maalintekijät:

• 5’ Pandiani, Deportivo La Coruna
  • 35’ Valeron, Deportivo La Coruna
  • 44’ Luque, Deportivo La Coruna
  • 76’ Fran, Deportivo La Coruna

#4 Real Madrid vs. Atletico Madrid 4-1, 2014

• 24. toukokuu, 2014
  • Loppuottelu

Kauden 2013/14 finaalissa nähtiin Madridin Derby, josta ei kuumia tunteita puuttunut. Ennakkoon oli selvää kummankin joukkueen janoavan Espanjan pääkaupungin totaalista herruutta.

Atletico meni ottelussa johtoon ajassa 36’. Diego Godin pääsi kulmapotkutilanteen jälkimainingeissa pukkaamaan pallon maaliin Realin maalivahdin, Iker Casillasin, haparoinnin seurauksena.

Real Madridilla oli ottelu pääosin hienoisessa hallinnassa. Pitkään näytti kuitenkin siltä, että Atleticon kurinalainen puolustaminen tulee kestämään 1-0 johtoaseman säilyttämisen.

Lopussa Real Madridin hurja takaa-ajo tuotti kuitenkin tulosta. Lisäajalla isojen pelien mies, Sergio Ramos, pääsi kulmapotkutilanteessa vapaaksi ja puski pallon vastustamattomasti verkon perukoille.

Lopulta ottelu meni jatkoajalle. Real Madridilla oli selvästi enemmän virtaa, ja hurmos päällä. Atleticolla näytti olevan tankki täysin tyhjä.

Real Madrid teki jatkoajalla kolme maalia ja voitti ottelun 4-1. Voitolla Real teki historiaa, sillä mikään muu seura ei ole Mestarien liigaa voittanut vielä kymmentä kertaa.

• 36’ Godin, Atletico Madrid
  • 90+3’ Ramos, Real Madrid
  • 110’ Bale, Real Madrid
  • 118’ Marcelo, Real Madrid
  • 120’ (rp.) Ronaldo, Real Madrid

#3 Liverpool vs. Barcelona 4-0, 2019

• 7. toukokuu, 2019
  • Välierä - toinen osaottelu

Mestarien liigan välierän toinen osaottelu Liverpoolin ja Barcan kesken oli taianomainen.

Ensimmäinen osaottelu päättyi Barcan selvään 3-0 voittoon ja espanjalaisten odotettiin marssivan helposti finaaliin.

Toisessa osaottelussa kuitenkin nähtiin jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa. Liverpool tuli hirmuisella sykkeellä otteluun ja laittoi heti alusta asti Barcelonan pelaajat ahtaalle.

Seitsemännellä minuutilla tehty ensimmäinen kavennusmaali toi uskoa Liverpoolille. Tauolle mentiin 1-0 lukemin. Toisella puoliajalla Liverpoolin vahvat otteet toivat tulosta.

Liverpool sai tehtyä kaksi salamamaalia ajassa 54’ ja 56. Näin ollen yhteistulos oli tasan 3-3 sensaatiomaisella tavalla.

Ajassa 79’ nähtiin kuitenkin jotain mieletöntä. Kulmapotkutilanteessa Barcelonan totaalinen nukahdus maksoi heidän jatkopaikkansa. Divock Origi pääsi tuikkaamaan pallon helposti maaliin barcelonalaisten ihmetellessä.

Liverpool marssi lopulta finaalin ja pokkasi sieltä historiansa kolmannen Mestarien liigan voittonsa.

• 7’ Origi, Liverpool
  • 54’ Wijnaldum, Liverpool
  • 56’ Wijnaldum, Liverpool
  • 79’ Origi, Liverpool

#2 FC Barcelona vs. PSG 6-1, 2017

• 8. maaliskuu, 2017
  • Neljännesvälierä - toinen osaottelu

Mestarien liigan neljännesvälierien toinen osaottelu Barcelonan ja PSG:n välillä tarjosi fantastisen näytöksen. Ottelu muistetaan sanalla “La Remontada”, joka tarkoittaa espanjaksi kaikkien aikojen nousua.

Tasaiseksi povattu ottelupari päättyi PSG:n kotikentällä ensimmäisessä osaottelussa pariisilaisten 4-0 voittoon. Barcelonassa tuskin tiedettiin, mitä tuleman pitää.

Toisessa osaottelussa Barcelona sai aloitettua loppukirin jo kolmannella peliminuutilla ja tauolle mentiin lopulta Barcan 2-0 johdossa.

Toisen puoliajan alkuun Barca sai kavennettua yhteistulosta 3-0 maalilla ja pariisilaiset näyttivät jo hieman pelokkailta.

Puolituntisen paikkeilla tuli kuitenkin lunta tupaan barcelonalaisten kannalta, kun PSG onnistui maalinteossa. Vuori näytti tässä vaiheessa olevan liian korkea kiivettäväksi, kun yhteistulos oli 5-3 pariisilaisten hyväksi. Barcelona tarvitsi kolme maalia päästäkseen jatkoon.

Kun pelikello näytti 88’, onnistui Barca tekemään maalin ja alkoi valtaisa loppukiri. Varsinaisen peliajan lisäajalla Barca onnistui vielä kahteen otteeseen samaan pallon verkon perukoille. Viimeisin ratkaisumaali syntyi aivan lisäajan viimeisillä sekunneilla.

• 3’ Suarez, Barcelona
  • 40’ Kurzawa (om.), Barcelona
  • 50’ Messi (rp.), Barcelona
  • 62’ Cavani, PSG
  • 88’ Neymar, Barcelona
  • 90+1’ Neymar (rp.), Barcelona
  • 90+5’ Roberto, Barcelona

#1 AC Milan vs. Liverpool 3-4 (rp.), 2005

• 25. toukokuu, 2005

Mestarien liigan 2004/05 kauden finaali muistetaan Istanbulin ihmeenä. AC Milan sekä Liverpool pelasivat vahvat pudotuspelit, mutta milanolaisia pidettiin ottelussa selvänä ennakkosuosikkina.

AC Milan tuli otteluun ryminällä ja onnistui maalinteossa heti ensimmäisellä minuutilla. Milan jatkoi vahvoja otteita, ja tauolle mentiin lukemissa 3-0. Tässä vaiheessa näytti selvältä, että pokaali olisi kulkeutumassa Milanoon.

Liverpoolin pukukopissa tapahtui puoliajalla kuitenkin jotain ennenkuulumatonta. Liverpoolin valmentaja, Rafa Benitez, sai joukkueensa melkoiseen liitoon.

Ensimmäinen kavennusmaali syntyi Liverpool-legendan, Steven Gerrardin, toimesta ajassa 54’. Seuraavat maalit syntyivät heti kuuden minuutin sisään.

Yksi kaikkien aikojen nousuista tasatilanteeseen oli tätä myöten valmis. Pelin tullessa tasoihin, Milan heräsi taas pelaamaan, ja ottelussa mentiin jatkoajalle tasaisissa merkeissä.

Ottelun ratkaisua haettiin lopulta rangaistuspotkukilpailussa. Dramaattisten vaiheiden jälkeen Liverpool pääsi nostamaan Mestarien liigan pystiä toiseen kertaan historiansa aikana.

Suomalaislegenda, Sami Hyypiä, pelasi Liverpoolin puolustuksessa koko ottelun ja pääsi toisena suomalaisena nostamaan seurajoukkueiden arvostetuinta pokaalia.